familievalorile familiei

Cătălin Ivan despre Camelia Smicală și rolul statului român în relația cu diaspora

Cătălin Ivan, candidatul din fruntea listei PRODEMO pentru Alegerile Europarlamentare (poziția 7 pe buletinele de vot), a răspuns în direct, printr-un LIVE pe Facebook, la întrebările adresate de români. Una dintre ele a fost în ce fel o poate ajuta pe Camelia Smicală, românca ai cărei copii i-au fost răpiți abuziv de statul finlandez. Redăm răspunsul lui mai jos.

Cătălin Ivan: „Suntem în legătură zilnică aș putea spune cu doamna Camelia Smicală. Ca părinte vă spun că e de neconceput. Mintea mea, și a oricui are copii, nu poate să înțeleagă drama prin care această familie a trecut: drama mamei despărțită de copii. Nu ai cum să nu le fii alături.

Este tragic însă răspunsul – este tragic, nu doar trist – răspunsul instituțiilor române față de românii care trec prin asemenea situații. Nu este un caz singular. Doamne Camelia Smicală este o femeie extraordinar de puternică. A ales să lupte cu instituțiile de acolo de una singură. Primește ocazional sprijin dintr-o parte sau dintr-alta, dar efectiv e o luptă pe care o duce singură.

Întrebarea care se pune e unde este statul român când vine vorba de cetățenii români, când vine vorba de ai noștri, oriunde s-ar afla, în Europa sau în lume. Nicăieri. Nu există. Pentru statul român, după ce ai trecut granița, ai pierdut orice drept. Nu-i mai interesează pe ai noștri care conduc această țară de tine dacă ce ai trecut granița. Drepturile tale de cetățean dispar în momentul în care ai trecut granița.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Este de neacceptat, am și lansat o petiție online prin care cerem mai multe lucruri. Sperăm să o semneze cât mai multă lume. Nu este doar pentru această campanie, ci pentru viitor. Va fi o dezbatere pe acest subiect după data de 26 mai. Pentru că noi credem că acest Minister al Românilor de Pretutindeni trebuie desființat și trebuie înlocuit cu un organism mult mai puternic, interministerial, care să meargă acolo unde există români. România trebuie să fie acolo unde se află și  un singur român.

Da, facem absolut tot ce putem și cred că din Parlamentul European vom putea face mult mai mult nu doar pentru Camelia Smicală, dar pentru toate familiile de români oriunde s-ar afla, pentru copiii din familii de români.

A propos, s-au născut mai mulți copii în familiile de români din afara țării decât în țară anul trecut.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button