familie

PETIȚIE care oferă soluții de sprijin mai eficient pentru românii din diaspora

Cătălin Ivan a inițiat o petiție pe platforma online Change.org, în care propune soluții concrete de sprijin pentru românii din afara granițelor României. Astfel ar putea fi ajutate badantele, îngrijitoarele din Italia care au diverse probleme administrative sau de sănătate, dar și cetățenii români ale căror drepturi sunt lezate, precum Camelia Smicală, căreia statul finlandez i-a răpit în mod abuziv și nejustificat doi copii.

Cătălin Ivan susține că aceasta este o chestiune de demnitate națională și că statul român trebuie să-și schimbe atitudinea pasivă față de problemele românilor din Diaspora. El spune despre Camelia Smicală că s-a luptat singură cu statul finlandez, fără niciun sprijin concret din partea Ministerului Afacerilor Externe, ceea ce arată lipsa de preocupare a statului român față de problemele românilor din afara țării.

Cătălin Ivan propune următoarele măsuri concrete:

1.Deschiderea de noi consulate în zonele cu comunități mari de români

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

2. Înființarea unor centre care să-i lege pe românii din Diaspora de comunitățile din România din care provin

3. Crearea unei echipe de experți care să se implice direct în negocierile privind BREXIT, cu scopul protejării drepturilor românii din Marea Britanie

4. Desființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni și înființarea unei structuri interministeriale cu specialiști în toate domeniile (Muncă, Afaceri Interne, Educație, Sănătate, Dezvoltare, Economie). Aceasta să aibă buget și filiale în Diaspora, pentru a putea preveni fenomene psiho-sociale de masă precum „Sindromul Italia”, al îngrijitoarelor românce.

5. Implicarea reală în apărarea drepturilor familiilor de români cu copii din diaspora. „Cazul Cameliei Smicală, departe a fi singular, a fost mediatizat datorită puterii de luptă a mamei, care s-a văzut despărțită în mod violent și nedrept de doi dintre cei trei copii ai săi”, scrie Cătălin Ivan.

6. Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni

7. Modificarea legii privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului astfel încât, începând din 2020, cei peste 6 milioane de români din Diaspora să fie reprezentați de mai mult de 6 din cei peste 450 de membri ai Parlamentului.

8. Implementarea sistemului de vot electronic (iVoting), pentru a le permite milioanelor de români din afară să-și exercite dreptul de participare la viața politică.

SEMNEAZĂ și DISTRIBUIE petiția aici!


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button