miracolul vieţii

Bebe născut de mărimea unei doze de suc a împlinit un an și este un bebeluș normal

de Redacția Stiripentruviata.ro

Un bebeluș prematur care era cât o doză de Cola când s-a născut are acum un an și jumătate și arată absolut normal. Contactul fizic cu părinții a contribuit esențial la recuperare, spun medicii.

Bebe Jo, o fetiță, a venit pe lume după doar 23 de săptămâni și 4 zile de sarcină, mama sa, Carolina, fiind diagnosticată cu preeclampsie, o condiție care pune în pericol atât pe mamă, cât și pe copilul nenăscut.

Carolina a fost supusă unei cezariene de urgență, iar Jo s-a născut cântărind doar 340 de grame și măsurând doar 27 cm lungime.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fiind prematură, Bebe Jo avea plămânii subdezvoltați și a avut nevoie de oxigen. Părinților li s-a spus că șansele ei de supraviețuire erau reduse.

Tatăl fetiței, Michael, povestește: „Dr. Everette a fost incredibil de drăguță și plină de compasiune, dar ne-a spus clar că bebelușii născuți atât de devreme nu supraviețuiesc de obicei, fiindcă nu pot fi intubați și nu pot fi supuși multora din procedurile medicale disponibile în prezent”.

„Nu avea să supraviețuiască. Era foarte mică și la limita viabilității”, își amintește dr. Rachel Everette de la Spitalul de copii „Sf. Francisc” din Tulsa, Oklahoma.

Dar Bebe Jo a luptat pentru viață

În mod neașteptat, dr. Everette a reușit să intubeze copilul. „În mod normal, nu ar fi trebuit să se poată”, a spus medicul. „Nu ar fi trebuit să aibă o gură suficient de mare ca să o pot intuba, pentru că era foarte mică.”

Părinților li s-a permis în cele din urmă să își țină fetița în brațe la nouă zile după naștere, când medicii au crezut că era pe moarte.

Așa arăta Bebe Jo când s-a născut. Foto: KOTV (captură de ecran)

Dr. Everette își amintește: „Parcă a primit energie de la mama și tatăl ei, care o țineau în brațe. Vedeam cum îi creștea saturația de oxigen – încet, dar creștea”.

După 142 de zile petrecute în unitatea de terapie intensivă neonatală, Jo a putut să meargă acasă, alături de familia ei. Este cel mai mic bebeluș care a supraviețuit la Spitalul de Copii „Sf. Francisc” din Tulsa și se află în Catalogul Celor mai Mici Bebeluși supraviețuitori din lume.

Jo are acum un an și jumătate și este în curs de renunțare la aportul suplimentar de oxigen.

Tot mai mulți bebelușii foarte prematuri supraviețuiesc

La 23 de săptămâni, Jo s-a născut sub limita actuală de 24 de săptămâni, până la care este permis avortul la cerere în Marea Britanie, de exemplu.

Un studiu publicat în noiembrie 2023 de cercetătorii de la Universitatea din Leicester și Imperial College London au descoperit că, în 2020 și 2021, s-au născut 261 de copii la 22 și 23 de săptămâni de sarcină și au supraviețuit.

Prin comparație, statisticile oficiale din Marea Britanie arată că, în 2021, s-au făcut 755 de avorturi la cerere când bebelușul se afla la 22 sau 23 de săptămâni de sarcină – dar ar fi fost viabil dacă se năștea.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button