Au început înscrierile pentru a XII-a Conferință Națională de Bioetică (Iași, 9-11 noiembrie 2017)
de dr. Vasile Astărăstoae, 11 august 2017
Mă bucur să vă fiu gazda celei de-a XII-a Conferințe Naționale de Bioetică. Acum 14 ani, când începeam acest proiect, nu mă așteptam ca el să trezească atât interes. Privind în urmă, nu pot să nu remarc că în acest moment, grație și activității mele, Bioetica a pătruns în spațiul public românesc. Numai faptul că a devenit disciplină de studiu la Medicină și la unele Facultăți de Filozofie și Drept coroborat cu modulul obligatoriu de rezidențiat la toate specialitățile, mă face să cred că efortul a meritat.
În acest an, Conferința Națională de Bioetică se va desfășura la Iași, în perioada 9-11 noiembrie 2017 și va fi organizată de Societatea Română de Bioetică, Asociația pentru Educație și Cercetare în Etică și Drept – EDUCED, Societatea de Medicină de Urgență și Catastrofă din România, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, sub egida Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și a Colegiul Medicilor din România.
Având ca invitați nume marcante ale bioeticii internaționale și românești, precum și ale medicinei românești, conferința are ca grup țintă participanți din domeniul medical și din arii non-medicale (teologie, filozofie, psihologie, sociologie, asociații de pacienți etc.).
Temele centrale ale Conferinței sunt “20 de ani de la Convenția de la Oviedo”, “Instituționalizarea bioeticii” și Varia.
- Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenția de la Oviedo, Spania, convenție prin care se protejează demnitatea și identitatea ființei umane și care garantează oricărei persoane, fără discriminare, respectul integrității sale și al celorlalte drepturi și libertăți fundamentale față de aplicațiile biologiei și medicinei. În acest context vom discuta în cadrul sesiunilor științifice ale conferinței aspecte cu privire la modalitatea de implementare a Convenției de la Oviedo în țările membre ale Consiliului Europei, cu accent pe procesul de luare a deciziilor în situația finalului vieții. Astfel, vor fi abordate și discuții asupra atitudinii etice în terapia intensivă și medicina de urgență, asupra aspectelor etice în îngrijirea pacienților cu prognostic sever și ale aspectelor etice legate de testarea și terapia bolilor infecțioase (inclusiv problemele etice în vaccinare).
- Instituționalizarea bioeticii – este una dintre preocupările majore ale bioeticii actuale datorită impactului pe care crearea și buna funcționare a comisiilor de etică și a diferitelor instrumente de implementare a bioeticii în mediul clinic, educațional și social îl au asupra promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărei persoane.
Îi invit să participe pe toți prietenii de pe Facebook.
Informații găsiți pe https://conferintadebioetica.ro
DONEAZĂ !
Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR
Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie