Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană „Unul dintre noi”
Ieri, 28 mai 2014, Comisia Europeană a dat răspuns negativ Inițiativei „Unul dintre noi”. În ultima zi, conform legilor în vigoare, și nu întâmplător după alegerile din 22-25 mai, Comisia, organ care nu este ales de cetățeni, ci doar numit, și-a folosit dreptul de veto pentru a respinge cererea a peste 1,7 mil. cetățeni ce au semnat în clar (cu CNP) pentru a solicita elaborarea unui pachet legislativ la nivelul UE, prin care să înceteze finanțarea din bani europeni a activităților care presupun distrugerea de embrioni umani, în particular în domeniile cercetare și sănătate publică (aici intră și avorturile la cerere, inclusiv cele efectuate prin ajutoare pentru dezvoltare pe care UE le acordă țărilor sărace).
Inițiativele cetățenești europene (ICE) au fost lansate în aprilie 2012, având rolul unui instrument la îndemâna cetățenilor pentru a influența agenda de lucru a UE. O ICE permite unui număr de 1 milion de cetățeni din cel puțin un sfert dintre statele membre ale UE (șapte) să invite Comisia Europeană să ia măsuri în domeniile care țin de competența acesteia.
În România, ICE Unul dintre noi, singura deschisă, s-a încheiat printr-un succes: peste 140 mii români au semnat, deși pragul minim pentru a putea fi validată cererea era de 25 mii.
Să citim pe site-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România, despre această decizie, „curat constituțională”:
„Organizatorii s-au întâlnit cu reprezentanții Comisiei în data de 9 aprilie (STATEMENT/14/115), iar ulterior au participat la o audiere publică în Parlamentul European în data de 10 aprilie. Comisia a concluzionat că actualul cadru de finanțare, care a fost recent dezbătut și aprobat de statele membre ale UE și de Parlamentul European, este cel adecvat.
Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Am examinat această inițiativă cetățenească și i-am acordat întreaga atenție cuvenită. Cu toate acestea, statele membre și Parlamentul European au convenit să continue finanțarea cercetării în acest domeniu în mod justificat. Celulele stem embrionare au caracteristici unice și ar putea fi la originea unor tratamente prin care se salvează vieți, ceea ce în prezent se studiază deja în cadrul unor trialuri clinice. Comisia va continua să aplice cercetării finanțate de UE normele și restricțiile etice stricte aflate în vigoare, incluzând faptul că nu vom finanța distrugerea embrionilor.”
Precizarea mea: există celule stem ce provin de la adult și pentru care ICE „Unul dintre noi” nu a cerut încetarea finanțării.
„Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Inițiativele cetățenești europene permit cetățenilor să participe direct la elaborarea politicilor UE, iar noi le acordăm o atenție deosebită. În prezent, complicațiile asociate sarcinii și nașterii continuă să fie cauza decesului multor femei. Acesta este motivul pentru care comunitatea internațională a inclus în obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) obiectivele specifice reprezentate de reducerea mortalității materne și asigurarea accesului universal la sănătatea reproducerii. UE, statele sale membre și alți donatori internaționali depun eforturi mari pentru a atinge aceste obiective, făcând din ele, și în general din sănătate, o prioritate. Programele noastre de dezvoltare în acest domeniu au ca scop extinderea accesului la servicii eficiente de planificare familială, prevenind astfel necesitatea recurgerii la avorturi”.
Comisia Europeană aplică un sistem detaliat, „cu trei lacăte”, oricărei activități de cercetare care implică celule stem embrionare umane (human embryonic stem cells – hESC), un sistem pe care Comisia îl consideră în deplină conformitate cu tratatele UE și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Sistemul – care s-a aplicat deja în precedentul program de cercetare al UE – a fost convenit de statele membre ale UE și de Parlamentul European în contextul aprobării legislației privind programul Orizont 2020, în 2013. Regulile sunt următoarele:
– Legislația națională este respectată – proiectele UE trebuie să respecte legile țării în care se desfășoară cercetările.
–Toate proiectele trebuie să fie validate din punct de vedere științific prin evaluare inter pares și trebuie să facă obiectul unei evaluări etice riguroase.
– Fondurile UE nu pot fi utilizate pentru a se obține linii noi de celule stem sau pentru cercetări în cursul cărora se distrug embrioni – inclusiv în scopul obținerii de celule stem embrionare umane.”
Preluare de pe Blogul Alinei Ioana Dida