adolescenţitrafic de persoane

Amnesty International, 2004: Legătura dintre militarii americani, ONU, organizațiile umanitare și traficul de persoane

În contextul șocantelor răpiri de fete petrecute recent la Caracal, au ieșit din nou la suprafață o serie de știri mai vechi despre dosarul DIICOT care constata că zeci de adolescente din acest oraș fuseseră obligate de către interlopii locali să se prostitueze și le închiriau americanilor de la Deveselu și austriecilor care lucrau la hidrocentralele de pe râul Olt.

O utilizatoare de Facebook a comentat: „Cele mai multe fete traficate ajung in bordeluri legale, deja dependente de droguri si de proxenet, deci legalizarea [prostituției] nu rezolva mare lucru [în privința traficului de persoane în scopuri de exploatare sexuală]. Am citit zeci, daca nu sute de marturii ale fetelor traficate din Romania [oferite] pt un proiect OIM [Organizația Internațională pentru Migrație] si cele mai multe ajungeau in Kosovo, la trupele NATO. Ele saracele sperau in van sa le salveze americanii, dar ei doar le exploatau. Un singur barbat sarb a rascumparat o romanca de la traficanti cu toate economiile lui, dupa ce a vazut o intr un bar si i a reamintit de fiica sa moarta”.

Într-adevăr, un raport Amnesty International din 2004, destul de bine mediatizat la vremea respectivă, acuza că, după 1999, când NATO și ONU au preluat în administrare provincia Kosovo, acolo au crescut exponențial prostituția forțată și fenomenul traficului de persoane pentru exploatare sexuală. Raportul arată că atât soldații KFOR (forțe internaționale conduse de NATO), cât și membrii forțelor ONU de menținere a păcii și cei ai organizațiilor de ajutor umanitar erau parte din problemă, exploatând victimele traficului de persoane.

Un raport despre traficul de persoane publicat în Republica Moldova arăta că femeile traficate de acolo ajungeau în „fostele Republici Iugoslave, în special teritoriul Kosovo, precum şi Turcia, Grecia sau ţări din Europa de Vest”. Membrii forțelor ONU de menținere a păcii și cei al organizațiilor de ajutor umanitar apar periodic implicați în rapoarte referitoare la abuzuri sexuale comise asupra a sute și mii de copii din zonele de conflict.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button