adolescenţi

O tânără se întreabă: România Mare ne-a costat un milion de vieți. Mai credem în ea?

Foto: Depunere de coroane la mausoleul de la Mărăști, unde au început bătăliile care au redat România românilor; Facebook.com/cultuleroilor.viilor

Pornind de la documentarul video realizat de un elev de 12 ani din Focșani despre Măriuca Zaharia, „eroina din nuc”, Alexandra Nadane, o studentă din București, a postat pe blogul ei, AlexandraNadane.ro, un articol emoționant despre jertfa românilor din Primul Război Mondial, pe care s-a clădit România Mare. Acesta i-a prilejuit și o meditație amară despre visul – azi parțial destrămat de istorie – al unei Românii a tuturor românilor și despre cât de mult mai este dispusă generația de astăzi să mai creadă într-un astfel de vis – sau măcar într-o viață dusă între granițele țării. Redăm în continuare scurtul articol.


Acum 3 ani, Mihail Pătrășcanu, un elev de 12 ani de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, a realizat un clip despre Măriuca Zaharia, fetița de 12 ani care a murit dorind „să facă ceva pentru țară”. Au trecut 100 de ani de la jertfa ei. De Schimbarea la Față este pomenită ea și toți cei căzuți acolo.

După încheierea bătăliei de la Mărășești, Generalul Eremia Grigorescu le-a spus ostașilor:

Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară […] Ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri. Ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Țara românească a tuturor românilor s-a destrămat după al Doilea Război Mondial. Câteva decenii mai târziu, după căderea comunismului, din România, Republica Moldova și din nordul Bucovinei au plecat milioane de români în alte țări.

Mă întreb ce va face elevul care acum câțiva ani a făcut acest clip emoționant despre Măriuca Zaharia și jertfa ei pentru o țară curată și măreață. Va trăi, va munci, se va bucura, se va ruga, își va face o familie în țara părinților și strămoșilor săi sau va pleca în altă țară, din cauza condițiilor economice?

Sper ca cei un milion de români care au murit în Primul Război Mondial pentru a se realiza Unirea din 1918 să mai realizeze o unire la 100 de ani de la jertfa lor.


Filmul realizat de Mihail Pătrășcanu, un elev de 12 ani de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani,
despre Măriuca Zaharia, „eroina din nuc”

 


DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button