Marşul pentru Viaţă

Alexandra Nadane la Marșul pentru viață 2021: „Este chemarea generației noastre de a pune lumina vieții la loc de cinste, de a reda speranța viitorului femeilor în criză de sarcină și copiilor lor nenăscuți”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Discursul susținut de Alexandra Nadane, Președintele Asociației România pentru viață, la Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”:


Bun venit la Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”! Vă mulțumim tuturor celor care sunteți live, celor care ajutați ca mesajul pro-viață să ajungă mai departe.

O să spun, fără nici un fel de rezervă, că tema marșului pentru viață și a Lunii pentru viață din acest an a fost inspirată din tema Marșului pentru viață de la Washington. „Together Strong: Life Unites” a fost tema Marșului pentru viață de la Washington, care s-a desfășurat și el majoritar online.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dar conceptul nu ne-a fost străin. Nu am ales din mimetism, nici doar din solidaritate – și solidaritatea pro-viată internațională este importantă, dar nu suficientă – ci am ales pentru că aici, în România, am constatat cât de mare nevoie avem nu doar de a sprijini femeile în criză de sarcină, ci și de a fi uniți când facem asta.

Iar explicația nu este doar că „unde-s mulți puterea crește” – este adevărat că mai multe persoane pot face mult mai mult pentru o femeie în criză de sarcină decât o singură persoană.

Și aici l-aș cita pe marele Grigore Vieru, care a cântat deopotrivă de mult și de sensibil unitatea românilor și maternitatea. El spunea că nu este suficient ca un singur om să fie curajos, într-un popor, într-o comunitate.

Cel mai adesea este nevoie de o femeie curajoasă, de un bărbat curajos, de o prietenă curajoasă, de un membru al familiei curajos, de un doctor curajos, de un preot curajos – fiecare să zică „te sprijin cu asta” – fiecare să sprijine cu acel ceva concret pe care el îl poate aduce mamei în criză.

Dar nu doar pentru momentul crizei de sarcină e nevoie să fim uniți în a sprijini.

Să luăm în considerare cazul în care femeia a primit suficient sprijin cât să o facă puternică, să nu se oprească la opțiunea avortului, ci să meargă mai departe și să ajungă la nașterea copilului.

Va avea ea o micro-comunitate care să o sprijine? Se va găsi un grup de oameni care să recunoască în copilul născut, a cărui viață era să se piardă cu câteva luni în urmă – să recunoască în el un mare dar de la Dumnezeu, un mare dar nu doar pentru mamă, ci pentru lumea întreagă?

Căci mama și copilul vor avea în continuare nevoie de o femeie curajoasă, de un bărbat curajos, de o prietenă curajoasă, de un membru al familiei curajos, de un doctor curajos, de un preot curajos – fiecare să zică „te sprijin cu asta”.

Cine vor fi aceștia? Vor fi alții decât dumneavoastră, cei care participați la acest marș pentru viață online pentru că vă preocupă viața copiilor nenăscuți și binele mamelor lor? Sau decât alte persoane cu inima largă și care au înțeles cu luciditate ce înseamnă criza de sarcină?

Ei bine, trebuie să avem curajul să spunem că răspunsul este: nu vor fi alții, ci noi, cei care am înțeles aceste lucruri trebuie să facem ceva – ceva mai mult, ceva pe măsura darului de a fi înțeles lucruri care par atât de greu de înțeles pentru alții.

În acestă săptămână, la Conferința centrelor care vin în sprijinul femeilor în criză de sarcină, am aflat de trei centre înființate de femei românce în SUA – toate trei au trecut prin trauma avortului și, văzând ele însele ce a însemnat cu adevărat aceasta, și-au dedicat apoi viața sprijinirii ca alte femei să aibă alte opțiuni, să aibă înțelegeri mai complete decât au avut ele și să poată evita dramele pe care ele le-au trăit.

Câștigă mai puțini bani decât dacă ar fi fost pe poziții de conducere similare în alte companii? Cu siguranță da. Regretă o carieră pe care ar fi avut-o în alt domeniu? Nu, căci altfel nu ar fi aici.

Bucuria unui doctor ginecolog când prin mâinile sale un copil vede lumina zilei o au, în altă formă, și cei care își dedică viața sprijinirii femeilor în criză de sarcină.

Bucuria pe care o au profesorii când văd roadele efortului lor de a forma elevi o au și și cei care sprijină în unul dintre cele mai grele examene ale vieții – criza de sarcină.

Bucuria părinților care își țin în brațe copilul o au și cei care redau speranța în cele mai grele momente ale crizei de sarcină.

De aceea, apelul nostru este către toți cei care vor să facă ceva în sprijinul vieții.

Lumina vieții copiilor nenăscuți este multă, dar lucrătorii sunt puțini. Frământările femeilor în criză de sarcină sunt multe și, mai ales, depășesc în intensitate închipuirea celor care cred că o criză de sarcină este o bagatelă.

Bunătatea a sprijini este o chemare care, dacă nu este împlinită, societățile se prăbușesc în neomenie, ipocrizie, indiferență sufletească – lipsă de dragoste într-un cuvânt.

Aveți curajul să vă dedicați o parte din orele libere, o parte din puterile dumneavoastră, o parte din perioada adolescenței, a tinereții ori a bătrâneții sprijinirii femeilor în criză de sarcină și a copiilor lor nenăscuți!

Aveți curajul să alegeți să studiați pentru a sprijini.

O cultură a vieții, o societate a vieții are nevoie de fiecare om, de fiecare talant cu care am fost înzestrați. Este greu, da, recunosc, dar este chemarea generației noastre, de a pune lumina vieții la loc de cinste, de a reda speranța viitorului femeilor în criză de sarcină și copiilor lor nenăscuți! Să fim uniți în bine!


Marșul pentru viață 2021 online „Uniți pentru viață” a fost organizat de Asociația Studenți pentru viață și Asociația România pentru viață.

Marșul pentru viață este apolitic și neconfesional și nu militează pentru interzicerea avortului.

Marșul pentru viață 2021 – „Uniți pentru viață” s-a desfășurat online.

VIDEO integral

Adelina Militaru: „Frații mei pe care nu i-am cunoscut niciodată au murit din cauza lipsei de sprijin și a presiunilor la care a fost supusă mama”

Lavinia Stan la Marșul pentru viață 2021: „Când am rămas însărcinată, asupra noastră a venit un atac pe care nu l-am mai simțit niciodată în viața mea până atunci”

Charlotte Pence la Marșul pentru viață 2021: „Știu că mulți aveți o relație personală cu tragedia avortului. Nu sunteți singuri, vă sunt mulți alături, din întreaga lume”

Iustina Irimia-Cenușă la Marșul pentru viață 2021: „Parascheva este darul lui Dumnezeu pentru noi”



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


One Comment

  1. Felicitări pentru acest discurs motivațional la cel mai intens nivel.Minunat. Și pentru toată activitatea, pentru devotamentul și efortul dvs. Da, nu putem sta împietrite și indiferente. Trebuie să facem ceva. Și eu. Dumnezeu și Măicuța Preasfântă să vă binecuvânteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button