avortMarşul pentru Viaţă

Mitropolitul Tihon al Orthodox Church of America: mesaje pro-viață înaintea Marșului pentru viață 2017 de la Washington

M4L_POSTER2017_KV2-04

Mitropolitul Tihon, primatul Orthodox Church of America (OCA), ierarhi, clerici și credincioși ortodocși participă anual la Marșul pentru viață de la Washington, făcând parte din grupul Orthodox Christians for Life, interjurisdicțional, al bisericilor ortodoxe canonice din SUA. Mitropolitul Tihon va binecuvânta cina festivă de la sfârșitul zilei.

În 14 ianuarie, portalul Orthodox Christian Network a postat un interviu cu Mitropolitul Tihon despre Marșul pentru viață 2017 de la Washington din 27 ianuarie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În 22 ianuarie, Mitropolitul Tihon a postat pe saitul OCA un mesaj către credincioșii ortodocși din jurisdicția OCA despre sfințenia vieții, cu referire la Marșul pentru viață.

Iată fragmente din acest mesaj:

Când Hristos s-a apropiat de râul Iordan pentru a coborî în apele sale, Ioan Botezătorul s-a cutremurat. Cu o înțelegere duhovnicească, el L-a recunoscut pe Domnul în ziua aceea, căci ei s-au întâlnit cu mulți ani mai devreme, înainte ca fiecare dintre ei să iasă din pântecele mamelor lor. Sfânta Elisabeta a simțit pe Ioan săltând în ea, când a auzit vocea Maicii Domnului.

„Micuța inimă a lui Ioan s-a umplut de bucurie simțind prezența Celui care ia păcatele lumii. Ioan și-a petrecut întreaga viață pregătindu-se pentru o întâlnire viitoare cu același Miel al lui Dumnezeu, dar ce s-a întâmplat în acea zi, la Iordan, a fost deosebit de tot ce ar fi putut prevedea.”

IMG_2583_

„Hristos, care nu a avut niciun păcat al Lui, a luat povara păcatelor noastre asupra Sa. La Iordan, El s-a supus unei rânduieli de curățire de păcate, pentru a ne curăți pe noi de murdăria patimilor. El a coborât în ape ca într-un mormânt, astfel încât să ne dea o viață nouă și veșnică.”

„Numai cu o astfel de viziune, cu astfel de gânduri și inimi curățite, ne putem îndrepta atenția, spre sfârșitul lunii ianuarie a fiecărui an, cu sobrietate și, într-adevăr, cu durere, la aniversarea deciziei Roe vs. Wade a Curții Supreme și la tot ce a atras aceasta după sine.”

„De fapt, la ce a condus legalizarea avortului? Trebuie să ne punem această întrebare și să dăm un răspuns sincer, chiar dacă numai parțial, pentru că, în aproape cinci decenii de la Roe, un cinism cultural și moral profund s-a instaurat și mă tem că urechile noastre, mințile noastre și inimile noastre poate s-au plictisit să ia aminte la întreaga oroare a avortului. Pentru mulți, avortul este doar unul dintre mai multe „subiecte” politice – perimat, exagerat, diviziv, în timp ce, pentru alții, el poate aduce dureri și tristeți îndelung ascunse la suprafață. De aceea, în ambele cazuri, ni se sugerează uneori că Biserica este mai bine să nu își spună părerea.”

„Cu toate acestea, Domnul și-a înzestrat Biserica Sa cu o voce a milei și a adevărului, o voce a dreptății și păcii (Psalmul 84, 10). Și, atât timp cât Rahela continuă să plângă pentru copiii ei, pentru că nu mai sunt, vocea Bisericii nu poate fi redusă la tăcere (Matei 2, 18).”

Prin urmare, Biserica nu se poate opri de la a mângâia duhovnicește femei care, indiferent de motiv, fie sub presiune, fie abandonate de alții, fie copleșite de un sentiment de neputință sau disperare, au recurs la avort. Acolo unde există durere, Biserica trebuie să ofere nădejde; acolo unde există o traumă, ea trebuie să ofere vindecare, iar acolo unde există pocăință, ea trebuie să ofere iertare și împăcare.

„De asemenea, Biserica are datoria perenă de a educa pe fiii ei tineri despre sfințenia căsătoriei și a sexualității care sunt indisolubil legat de darul sfânt al unei noi vieții. Acolo unde lumea învață cu înfocare pe tinerii noștri să se identifice și să își slujească patimile, creștinii adulți, prin cuvânt și exemplul lor, trebuie să îi formeze într-un mod de viață ascetic, fără de care patimile aduc agitație și distrugere.”

„Și, poate mai controversat, dar nu mai puțin adevărat, Biserica trebuie să dea o mărturie profetică și să corecteze cu sinceritate pe puternicii acestei lumi, industria avortului și cei care o sprijină financiar și juridic. Prin introducerea de instrumente letale în intimitatea sacră a pântecelui unei mame, industria avortului a reușit să exploateze vulnerabilitatea și fragilitatea umană. În timp ce se consideră pe sine ca un furnizor de „sănătatea reproducerii”, ea lasă în urma sa epava traumelor psihologice și fizice, ruina spirituală și un șuvoi al morții de proporții amețitoare, în tot acest timp acumulând profit și prestigiu. Nici un creștin nu poate să fie alături de un astfel de rău. Nici o biserică nu poate să nu îl denunțe.”

„Cuvintele noastre, desigur, trebuie să fie confirmate prin faptele noastre. În multele eforturi la firul ierbii ale mișcării pro-viață, cum ar fi înființarea de centre pentru sprijin în criza de sarcină, voluntariatul la linii telefonice non-stop de consiliere, grupuri de studenți pro-viață în campusuri, vedem porunca „purtați-vă sarcinile unul altuia și așa veți împlini astfel legea lui Hristos” (Galateni 6, 2) pusă în acțiune. Smerenia și altruismul prezente în astfel de fapte bune demitizează ideea caricaturală că mișcarea pro-viață e alimentată de o dușmănie de tip fariseic.”

„Într-adevăr, fariseii au pus poveri grele pe umerii aproapelui lor (Matei 23, 4), dar Mântuitorul nostru au venit să înlăture jugul greu al păcatului. El a stat printre păcătoși pe malul Iordanului, nu pentru a sprijini și nu pentru a scuza, ci ca toate păcatele lumii să fie puse pe umerii Lui.”

„Ca ucenicii ai Săi, avem porunca de a aduce toate popoarele la Hristos Dătătorul Vieții, botezând-le și învățându-le să păzească tot ceea ce El a poruncit (Matei 28, 20). În societatea noastră, acest lucru va implica de multe ori să exprimăm opinii nepopulare care, oricât de blând și cu dragoste ar fi exprimate, vor putea foarte bine să îi facă pe ceilalți să ne marginalizeze sau să ne respingă. Domnul a avertizat în mod repetat pe ucenicii Săi de acest risc. Dar, dacă vrem să fim părtași la lucrarea mântuitoare a lui Hristos de ușurare a poverii grele a poporului Său de păcat, atunci nu putem neglija o astfel de mărturie credincioasă. În smerenie, dar, de asemenea, cu tărie, noi trebuie să fim alături de Hristos. Și, chiar dacă cel rău ne spune altfel, să știm că poruncile lui Hristos nu sunt grele, jugul Lui este bun și povara Lui este ușoară (1 Ioan 5, 3; Matei 11, 30).”

Notă: Orthodox Christian Network este un portal al Adunării Episcopilor Canonici din Statele Unite ale Americii. Orthodox Church of America este o biserică ortodoxă canonică din SUA, care se conduce autonom, aflată în comuniune cu celelalte biserici ortodoxe canonice, dar a cărei autofocefalie nu este recunoscută de toate celelalte biserici ortodoxe din lume.
Textul complet în engleză este postat la http://myocn.net/watch-an-interview-with-metropolitan-tikhon/

 

Citește și Președintele Trump critică mass media pentru că ignoră Marșul pentru viață de la Washington

Citește și FOTO & VIDEO: 50.000 de persoane la Marșul pentru viață de la Paris, 22 ianuarie 2017

Citește și Trump sistează finanțarea de către Guvernul SUA a organizațiilor pro-avort din străinătate

Citește și Camera Reprezentanților din SUA votează pentru retragerea permanentă a finanțării publice pentru avort. Planned Parenthood în vizor. Se va pronunța și Senatul

Citește și SUA, investigație video undercover: Planned Parenthood NU oferă îngrijirea prenatală invocată pentru a primi finanțare de la stat

Citește și Washington, DC: Women’s March este marșul pro-avort al industriei avortului deghizat în marș pro-femeie

Citește și Revoluțiile lui Soros continuă: 90 milioane de dolari au primit o parte dintre organizațiile care au realizat Women’s March în perioada 2000-2014

Citește și Scandalul Planned Parenthood

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button