Marşul pentru Viaţă

Lavinia Stan la Marșul pentru viață 2021: „Când am rămas însărcinată, asupra noastră a venit un atac pe care nu l-am mai simțit niciodată în viața mea până atunci”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Mărturia Laviniei Stan, life coach și mamă a 6 copii, la Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”:

Este pentru al treilea an consecutiv când am onoarea să vorbesc la Marșul pentru viață. Vreau să vă împărtășesc niște idei din punctul meu de vedere de coach, de om care lucrează cu oamenii care vor să facă o schimbare în viețile lor și vor să fie fericiți.

Este al treilea an consecutiv în care vorbesc la Marșul pentru viață și ce simt că s-a schimbat este că astăzi vorbim nu numai de o criză de sarcină, ci și de o criză a sarcinii. Sunt două lucruri complet diferite și am să vi le spun ca atare.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Când vorbim de criză de sarcină, vorbim de mămici care sunt deja însărcinate și care sunt înfricoșate că nu vor face față momentului prin care urmează să treacă.

Prin urmare, toate vocile care se ridică să sprijine o mamă în criză de sarcină trebuie să înțeleagă ce este acolo profund în mentalul mamei.

În mintea mamei se ridică niște voci de sabotaj , care au un narativ înfricoșător. Dacă ar fi să le dăm o voce și să le auzim cum sună, ne-am înspăimânta. Aceștia sunt sabotorii.

Numai că un sabotor, de data aceasta, nu sabotează un interviu pentru un job sau o schimbare de carieră, sau „Mă mut, sau nu mă mut într-o casă nouă…?”

Sabotează însăși Viața.

Dacă noi ne ridicăm și vorbim, dacă noi găsim acel argument, pentru că este vorba de un argument simplu, pe care noi să-l dăm mamei aflată în criză de sarcină, schimbăm chimia minții ei, facem ceva cu acei sabotori înfricoșători, care o acaparează și o fac să aibă atât de mari îndoieli.

Cum ar fi, de exemplu, simplul argument că orice om vine pe lume plin de curaj, plin de resurse și întreg. Și o mamă, când aduce viață pe lume, se nasc odată cu copilul ei, ies la suprafață mii de resurse care altminteri ar fi stat îngropate adânc în ea.

Orice mamă care alege să aducă copilul la viață găsește toată puterea în ea să-și facă treaba până la capăt.

Noi facem parte dintr-un lanț uman de mame: a fost mama; și, înainte de mama a fost bunica; și, înainte de bunica a fost străbunica și stră-străbunica și atâtea alte femei pe care noi nici nu le cunoaștem, dar care sunt în noi prin genele pe care ni le-au dat și care nu s-au înfricoșat în acel moment, nu s-au îndoit.

Dacă una singură din acest imens lanț s-ar fi înfricoșat, niciunul dintre noi nu ar fi fost astăzi aici.

De aceea admir toate vocile care se ridică pentru viață: pentru că au curaj.

Să vorbești pentru viață înseamnă să te adresezi acelor vorbe înfricoșătoare de sabotaj și acesta este un act radical de curaj.

Și am mai spus că mai este o criză, și anume este o criză a sarcinii. Adică pur și simplu demografia acestei țări scade de la an la an și de la lună la lună.

Pentru că există un mesaj generalizat că „sunt vremuri grele”, că „acesta nu este un moment să aduci viață pe lume”. Din punctul meu de vedere, nu este nimic mai greșit.

Când era „momentul să aduci viață pe lume”? Acum 70-80 de ani? În timpul celui de al Doilea Război Mondial? Și atunci mamele aduceau viață.

Dacă astăzi, când copiii au acces la educație, când copiii români au ajuns să studieze peste tot în lume sau în țara lor, când au acces la programe de voluntariat, la atâtea activități extracurriculare care nu erau acum 20 de ani, acum 30 de ani.

Când e un moment mai potrivit? Eu cred foarte tare că suntem într-un moment istoric.

Da, există o criză sanitară, care a luat în brațe acest Pământ. O vom trece – pentru că în timpul acestei crize sanitare vor fi mame care vor decide să aducă viață pe Pământ și le onorez pe ele prin prezența mea aici.

Și acum povestea mea. Sunt numai prieteni aici și dacă aș putea să vă transmit câtă emoție este aici, să o vedeți prin ochii mei – câtă emoție au oamenii care au construit acest marș!

Am cunoscut și eu la 19 ani un bărbat de care m-am îndrăgostit iremediabil. Avea enorm de multe atuuri. Era lider de organizație studențească. Eram tineri, eram frumoși, eram studenți.

Și am rămas foarte repede însărcinată, moment în care asupra noastră și asupra relației noastre, care era firavă, pentru că era la început, a venit un atac de energie negativă pe care eu nu l-am mai simțit niciodată în viața mea de atunci.

Din familia soțului meu au venit atâtea voci care ne-au spus că nu este momentul, că soțului meu i se distruge cariera. Mai puțin conta ce se întâmpla cu cariera mea, dar era foarte important ce urma să se întâmple cu cariera lui…

…că ne distrugem viețile, că suntem mult prea tineri, că nu vom face față și așa mai departe.

O singură voce a avut curajul despre care vă spuneam, să înfrângă toți sabotorii care se puneau împotriva vieții copilului nostru. Slavă Domnului că a existat! A fost mama mea.

Și, uite așa, la 20 de ani și jumătate, a venit pe lume prima noastră fetiță, care are acum 26 de ani, care a făcut facultate și master la Paris, a studiat în Singapore, lucrează la Londra, într-o bancă de investiții foarte sus și foarte în top, un copil care mi-a adus literalmente atâta bucurie în viață cât nu aș ști să spun în cuvinte și a cărei viață, la un moment dat, eu am pus-o sub un semn de întrebare – pentru că eram tânără, pentru că eram fragilă și pentru că foarte multă lume îmi spunea să nu fac asta.

Asta înseamnă criză de sarcină.

Este un act pe care „l-am spovedit” copilului meu după ce a împlinit 18 ani, când am avut curajul să-i spun și am considerat-o suficient de puternică să înțeleagă că eu eram pregătită să întrerup această sarcină, dar că pur și simplu ceva miraculos s-a întâmplat efectiv în ultima clipă.

De data aceasta, mama mea, medicul care m-a văzut și mi-a spus: „Ești foarte tânără, nu face greșeala asta. Pleacă de aici!”

Efectiv m-a dat afară de acolo.

Sunt foarte fericită că sunt astăzi aici. Și vă spun: ok, viața nu e ușoară. Nu e ușoară pentru nimeni, dar este extrem de frumoasă. Maternitatea și să aduci viață pe lume este un lucru minunat.

Eu vorbesc cu foarte multe femei care doresc să aducă viață pe lume și nu pot și suferă îngrozitor din cauza aceasta.

Prin urmare, considerați că suntem în cel mai bun moment istoric să încurajăm mamele să nască copii și să încurajăm Viața și nimic nu poate și nu are dreptul să pună viața sub obroc.

Vă mulțumesc din suflet!


Marșul pentru viață 2021 online „Uniți pentru viață” a fost organizat de Asociația Studenți pentru viață și Asociația România pentru viață.

Marșul pentru viață este apolitic și neconfesional și nu militează pentru interzicerea avortului.

Marșul pentru viață 2021 – „Uniți pentru viață” s-a desfășurat online.

VIDEO integral

Adelina Militaru: „Frații mei pe care nu i-am cunoscut niciodată au murit din cauza lipsei de sprijin și a presiunilor la care a fost supusă mama”

Alexandra Nadane, discurs la MPV 2021: „Este chemarea generației noastre de a pune lumina vieții la loc de cinste, de a reda speranța viitorului femeilor în criză de sarcină și copiilor lor nenăscuți”

Charlotte Pence la Marșul pentru viață 2021: „Știu că mulți aveți o relație personală cu tragedia avortului. Nu sunteți singuri, vă sunt mulți alături, din întreaga lume”

Iustina Irimia-Cenușă la Marșul pentru viață 2021: „Parascheva este darul lui Dumnezeu pentru noi”

Gabriela Iliescu la Marșul pentru viață 2021: „Am suferit un AVC în a șaptea săptămână de sarcină. Nu vom uita niciodată cuvintele ginecologului”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button