14 Sfaturi pentru părinții de adolescenți de la Iulia ȚOȚA, formator ȘCOALA FAMILIEI, Program Național de Educație pentru Părinți
Într-un interviu recent, Iulia Țoța, formator la Școala Familiei, a explicat mai multe despre perioada vieții de familie în care copilul parcurge ultimii pași spre autonomia deplină. Ea le-a oferit părinților 14 sfaturi despre cum să comunice cu copilul în această perioadă și i-a invitat, împreună cu adolescenții lor, la o serie de cursuri din care unele sesiuni se adresează părinților, altele adolescenților, cu problemele lor specifice.
Redăm cele 14 sfaturi ale Iuliei Țoța pentru părinții de adolescenți:
- Să le permitem adolescenților să se maturizeze, asistându-i în traversarea acestui proces de metamorfoză de la copil la adult.
- Adolescenții au mare nevoie de părinți. Chiar dacă nu țipă ca cei mici, ar fi bine să înțelegem, ca părinți, că ei sunt o prioritate pentru noi.
- Această perioadă este ca o mare gură de oxigen, o mare șansă pentru noi părinții, ca să reglăm relația cu adolescenții noștri, să facem lucrurile pe care nu le-am făcut atunci când poate trebuia, să parcurgem niște etape pe care poate le-am sărit, din diferite motive. Să încercăm să recuperăm ce se poate. Adolescența este o fereastră de oportunitate.
- Să încercăm să eliminăm pe cât putem vorbe precum: „Cum își așterne, așa doarme”; „Am făcut tot ce am putut, de acum este treaba lui/ei”; „Îmi iau mâna de pe el/ea, este mare, să decidă singur/singură”
Îndepărtarea fizică a copilului de casă, faptul că petrece mai mult timp cu colegii, prietenii întrucât crește acum nevoia de apartenență la grup și de aici și adeziunea la diferite provocări și cerințe pe care anturajul le propune, uneori în defavoarea sănătății și siguranței chiar fizice, nu trebuie însoțită de ”abandonul” emoțional – adolescenții au încă nevoie să audă de la părinții lor și să fie asigurați de iubire, sprijin, suport în luarea unor decizii, disponibilitate la dialog și împărtășire. E vremea când părintele trebuie ”să pună pe masa relației” mai mult acum – disponibilitate, ascultare activă, înțelegere, rezonanță cu adolescentul.
- Să ținem cont de diferențele dintre fete și băieți, de faptul că reacționează diferit la stres, că pot fi motivați diferit și multe altele din această zonă a diferențelor
- Care sunt valorile și prioritățile lor? Pe acest suport trebuie și putem să construim totul. Dacă doar ne proiectăm pe ei valorile și prioritățile noastre nu o să reușim nimic cu adolescenții noștri.
- Să-i susținem în proiectele lor nu în proiectele noastre.
- Ar fi bine să ținem cont de faptul că procesul de maturizare a creierului nu s-a încheiat și au nevoie de ”asistența” noastră. Nu să le interzicem să facă lucruri ci să discutăm foarte mult cu ei, arătându-le care vor fi consecințele faptelor/ deciziilor lor. Dar ar fi bine ca ei să decidă și să-și asume consecințele. Trebuie păstrat însă un echilibru și aici: pe de-o parte trebuie să-i ajutăm să-și maturizeze cortexul prefrontal lăsându-i să decidă singuri, să capete acest exercițiu, pe de altă parte însă, atunci când faptele lor ar avea consecințe grave pe care ei nu le conștientizează indiferent cât de mult le explicăm să încercăm să fim mai autoritari, spre a le fi bine mai târziu și pentru a nu ieși ”prea terfeliți” din această perioadă a vieții lor.
- De când sunt mici trebuie să încercăm să construim canalul de comunicare cu ei și să îi ajutăm să-și construiască o stimă de sine cât mai puternică. Având grijă din timp la aceste doua componente, vom avea șanse mari să ne putem înțelege cu adolescenții noștri, să putem comunica cu ei și să nu se arunce către orice anturaj.
- Să învățăm să-i ascultăm.
- Să nu reacționăm exagerat la greșelile lor. De multe ori facem greșeala să îi cicălim ca să ne povestească tot ceea ce fac și, atunci când o fac, ne supărăm, reacționăm nepotrivit, intervenim în relațiile lor, le dictăm noi ce să facă.
- Noi, ca părinți, trebuie să lăsăm ușa deschisă copiilor noștri, să înțelegem că a fi părinte nu înseamnă a fi perfect. Noi nu suntem perfecți și să nu cerem copiilor noștri să fie perfecți.
- Să ne cerem iertare atunci când greșim. Astfel, ei înțeleg că îi respectăm și învață să-și asume o greșeală și să-ți ceară la rândul lor iertare. Este ca o lecție.
- Nu în ultimul rând, caracterul copiilor noștri se educă de când aceștia sunt mici și putem spune că procesul de modelare și educație se termină odată cu adolescența.
Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.
DONEAZĂ !
Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR
Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie