sfaturi pentru părinţi

Opt pași pentru a-ți face copiii mai fericiți

healthy-happy-kids

de  TAMARA EL-RAHI, www.mercatornet.com

Auzim multe despre cum să creștem copii deștepți sau copii cu succes, dar ce este mai important decât aceste lucruri? Copii fericiți! De aceea m-am îndrăgostit de articolul de ieri din revista Time care înșira o listă de 10 metode bazate științific de a-i învăța pe copii tăi fericirea. Acestea sunt preferatele mele și părerea mea despre ele.

Înveselește-te

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Propriul exemplu este cea mai bună metodă de învățare, corect? În plus, nu este niciun secret că modalitatea părinților de a se comporta are un impact masiv asupra copiilor. Păstrând această idee, recent am auzit că una din cele mai bune metode de a face un copil să se simtă în siguranță este ca el să vadă că părinții se iubesc – pot garanta personal. În casa noastră, frații mei și cu mine am știut că divorțul nu poate fi niciodată o soluție și, deși îi vedeam pe mama și tata având răfuieli ocazionale, nu a fost niciodată mai mult decât atât – ceea ce cred eu, ne-a ajutat să devenim oameni destul de încrezători și independenți.

Învață-i să construiască relații

Nu e inginerie faptul că relațiile sănătoase cu oamenii din viața ta te transformă într-o persoană mai fericită. Cum îi putem învăța pe alții construirea unor relații bune? Cred că acest lucru necesită împărtășirea valorilor care afectează modul de a ne raporta la ceilalți, bunătatea, generozitatea, empatia, sinceritatea, pe lângă altele.

Așteaptă efort din partea lor, nu perfecțiune
Îmi place asta. Nimeni nu e perfect – și dacă aștepți ca tu sau altă persoană să fie perfectă va duce la dezamăgire și anxietate. Prin urmare, așteptând de la copii tăi să fie perfecți va pune cu siguranță o presiune mare pe ei: este un ideal pe care, în mod real, nu îl pot ajunge. Să te aștepți de la ei că-și dau toată silința? E cu totul altceva – este în mod sigur realist și e plăcut să știi că cineva are încredere în tine.

Învață-i optimismul

Oamenii fericiți văd partea plină a paharului. Desigur, într-o măsură optimismul este o trăsătură înnăscută. Dar cred că este destul de posibil să-i înveți pe alții optimismul. Când cei mici se plâng oferă-le cealaltă parte a poveștii, chiar dacă sună enervant de pozitiv (sunt convinsă că v-am menționat până acum mica poezioară a tatălui meu, cunoscută a fi 100% eficientă când vine vorba de văicăreli : “Am fost supărat că nu aveam de încălțat, dar atunci pe cale am văzut un om fără picioare”). Le vei educa creierul să vadă imaginea în ansamblu și să caute o bruma de speranță. Ce trăsătură bună de dezvoltat!

Învață-i inteligența emoțională

Aceasta este interesantă. Este vorba de a-i învăța pe copii să identifice de ce se simt într-un anumit fel, astfel ei putând să facă pașii necesari și să manevreze situația într-o manieră sănătoasă. Cum să-i înveți aceasta? Să-și pună întrebări. Sunt cumva ei furioși? Triști? Obosiți? Întrebați-i de ce și ajutați-i să raționeze. Această procedură am folosit-o doar de puțin timp și m-a ajutat să trec de la iritație la a mă confrunta de ce simt într-un anumit fel, și apoi să mi-o rezolv și să merg mai departe – înapoi la un loc fericit.

Învață-i autodisciplina
Nu iese nimic bun atunci când acționezi bazându-te doar pe sentimentele tale tot timpul. Cele mai bune lucruri în viață necesită multă muncă și stăpânire de sine. Este ușor să treci aceste lucruri cu vederea într-o cultură a satisfacerii imediate dar gândește-te – dă la o parte acea satisfacere imediată și rămânem cu un mare gol și cu nimic ce ne poate lua atenția de la el. Autodisciplinarea e necesară de la lucrurile mărunte (dușul zilnic, așteptarea la masă până termină toți de mâncat) la lucrurile mari (a te ține de un job, a fi fidel în căsnicie.) Să fii împlinit în aceste lucruri te va duce la o viață mai fericită. Mi se pare o caracteristică importantă.

Mai mult timp pentru joacă

“Numai muncă și joacă deloc îl face pe Jack un băiat plictisit.” Mai trebuie să adaug ceva? Totuși o voi face. Timpul de joacă – și mă refer la chestii gen alergatul prin casă, zbenguiala afară și jucatul cu jucării: a nu se confunda cu jocurile pe iPad – este momentul când un copil poate învăța să fie creativ, plin de imaginație, și să se bucure pe deplin de moment, lucruri care sunt toate vitale pentru fericire. Este un aspect important legat de creștere și învățare – și în aceste timpuri saturate de tehnologie, e mai esențial ca oricând ca ele să se îndeplinească.

Mâncați cina împreună

Masa în familie te face mai fericit psihic, fizic și sufletește. Beneficiile intelectuale pentru copii cuprind o dezvoltare a vocabularului și a performanței academice. Din punct de vedere fizic, este mai probabil ca cei mici să mănânce mai sănătos cu familia decât singuri și mâncatul în fața televizorului este mai rar (de aici și o reducere a problemelor legate de greutate). Și, cea mai bună parte, hrana pentru suflet – cinele regulate în familie sunt asociate cu o sănătate mentală mai ridicată și stări pozitive.

Traducere: Andreea Rusanovschi


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button