familiesfaturi pentru tineri

Vârsta la care adolescenții încep să consume droguri a scăzut la 13 ani; care sunt cauzele?

În urma studiilor realizate de Agenția Națională Antidrog, specialiștii au constatat că tinerii încep să consume droguri de la 13 ani, vârsta medie a consumatorilor fiind de 17,3 ani, se arată într-un comunicat solicitat de Mediafax:

Accesul tinerilor la droguri este destul de simplu. Aceștia își procură canabis sau alte droguri din cluburi, baruri, cafenele, de la colțul străzii, din parc sau chiar de la școală. De exemplu, canabisul se procură din discotecă/bar – 24,9%, pe stradă, în parc – 21,6%, Internet – 17%, în casa dealerului – 16,4%, la şcoală – 9,7%.

Ușurința cu care se găsesc drogurile în țara noastră încurajează consumul în rândul tinerilor:

Drogurile devin populare în rândul elevilor. Problema este lipsa informării despre consumul de droguri real şi efectele acestuia. „Cântarea României” în şcoală despre consumul de droguri a fost penibilă. A încurajat consumul de droguri pentru că e haios de prost făcută. Copiii nu înţeleg efectele drogurilor, nu sunt suficient de informaţi. (…) Sunt traficanţi de droguri cunoscuţi de ani de zile care sunt în comunitate fără nicio problemă. De exemplu, în Ferentari sunt persoane care vând droguri şi chiar sunt cunoscuţi. Chiar şi poliţia îi cunoaşte, dar nu acţionează împotriva lor. (…) Părinţii sunt la fel de dezinformaţi. Ei se trezesc şi devin conştienţi de acest lucru în momentul în care copiii lor devin consumatori şi caută soluţii disperate. Dacă părinţii nu sunt documentaţi, în mod sigur nu vor putea să preîntâmpine un dezastru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Ciprian Necula.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Și psihologul Keren Rosner consideră că există o legătură strânsă între accesul ușor la droguri și creșterea consumului la elevi:

„Chiar dacă ar fi tentaţi să încerce, iar procurarea drogurilor ar fi mult mai dificilă, probabil că s-ar reduce numărul consumatorilor. Posibilitatea de a face rost e la îndemână si facilitează consumul. Dacă vrea să consume, el găseşte. Mulţi tineri au posibilitatea să-şi cumpere pentru că părinţii le dau bani, iar copiii iau drogurile din banii părinţilor la început, iar când sunt ataşaţi de droguri ajung şi la infracţiuni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

Problemele care îi determină pe tineri să înceapă consumul de droguri sunt legate de situația familiei, presiunea grupurilor și dezechilibrele emoționale prin care trec:

Sunt copii care nu au o viaţă familială foarte închegată, unită, nu au înţelegere, nu găsesc suport în familie, iar ei îşi caută persoane cu care să vorbească şi să fie înţeleşi, adică un grup de prieteni. În această perioadă a adolescenţii, grupul de prieteni e foarte important, iar integrarea în grup este esenţială pentru ei. În aceste grupuri dacă sunt consumatori de droguri este foarte sigur ca şi copilul acesta să fie tentat să consume. Fie din nevoia de a fi acceptat de grup, să nu fie respins, fie din nevoia de a fi cool. El poate chiar să fie îndemnat de prietenii lui să încerce”.

Keren Rosner consideră că e nevoie ca părinții să fie apropiați de copii și să intervină atunci când este nevoie:

De la un consum ocazional până la dependenţă nu e cale foarte lungă. Un alt moment dificil este perioada adolescenţei. Copilul începe să-şi pună întrebări, să afle cine este. Este perioada în care începe conştientizarea de sine, cu faptul că vrea să ia singur decizi, are conflicte cu adulţii, pe acest fond trăirile intense îl determină să caute o modalitate de detensionare. Caută să se refugieze în alcool, tutun şi droguri. Aceste tentaţii îl pot transforma într-un adolescent dependent. (…) Cel mai important este ca părinţii să observe comportamentul copiilor şi să îi ajute, poate chiar să vorbească cu un specialist”, a mai spus Keren Rosner.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button