Un tânăr student, un analist politic și un jurnalist vorbesc despre un subiect mai puțin dezbătut în România: presiunea marxismului din universități
Robert Gabriel, student la științe politice și vicecampion național la un concurs de dezbateri, scrie pe profilul propriu de Facebook că SNSPA, Școala Națională de Științe Politice și Administrative, este o pepinieră de marxiști (cine știe, poate pentru a continua tradiția, deoarece a fost reconstruită pe ruinele fostei Academii „Ștefan Gheorghiu”, „școala de cadre” a Patidului Comunist Român).
Tânărul arată că studenții SNSPA se antrenează deja pentru a pune presiune pe societate ca administrația publică și alte instituții, inclusiv partidele politice, să devină „neutre” din punct de vedere religios (probabil că modelul este Marea Britanie, unde la guvern și în alte agenții de stat nu se va mai face brad de Crăciun, ca să nu fie lezate sentimentele necreștinilor!).
Redăm două postări ale lui Robert Gabriel despre valorile promovate de noua elită pregătită în universitățile de la noi:
Robert Gabriel
June 19Tinerii marxiști de la SNSPA ne spun că orice credință religioasă personală e incompatibilă cu o funcție de conducere într-un partid politic. Domnilor, asta se numește Poliția Gândirii și era potrivită anilor ’50. Așa că aparentul vostru militantism pentru drepturile omului și libertățile individuale nu ascunde decât o dorință puternică de dictatură.
Robert Gabriel
July 20Studenții de stânga au ajuns să ne spună cine-i mare intelectual și cine nu.
Ei, care nu înțeleg un text mai complicat.
Ei, care vorbesc de echitate, dar nu au habar pe ce se întemeiază dreptatea la Rawls.
Ei, care nu înțeleg de ce un criteriu de distribuție al bunurilor care îi folosește pe unii pentru a-i ajuta pe alții nu e corect deontologic (iar atunci trebuie să argumenteze utilitarist sau teleologic!).
Ei, cărora o lume a ideilor le este inaccesibilă.
Ei, care repetă aceleași cuvinte-mantră – pluralism, societate deschisă, justiție socială -, dar luptă fățiș împotriva mijloacelor democratice de validare politică.
Ei sunt auto-intitulata elită luminată. Și, desigur, noua elită intelectuală a stângii.
George Rîpă, analist politic, critică ideologizarea domeniilor de studiu din universitățile românești și arată că acestea nici nu sunt foarte populare:
George Ripa
September 6 at 1:25 pmPiața liberă începe treptat să funcționeze și pe piața educației.
Aici avem deja a treia sesiune (!!!) de admitere la mizeria asta care pe lângă ceva propagandă nu îți oferă nicio posibilitate pe piața muncii în afară de a deveni un fel de activist comunist genul Brucan în tinerețe sau Miroiu / Lupea la bătrânețe.
Daniel Uncu, jurnalist, deplânge presiunile neomarxiștilor de a elimina tot ce este valoare clasică din universități, de la cărți clasice și până la profesori, savanți și chiar… alți studenți care îndrăznesc să nu adere la noua ideologie al cărei „vârf de lance” este „ofensiva LGBTQ+ împotriva familiei”:
Daniel Uncu
Yesterday at 1:54 amNeomarxismul/progresismul îi exclude din universități și din curriculae pe marii creatori ai culturii universale, pune la stâlpul infamiei profesori, studenți, oameni de știință, politicieni, formatori de opinie, artiști, sportivi etichetați ca fiind incorecți politic. În Occident, din nefericire, situația este de-a dreptul dramatică.
În Estul Europei și la noi, reflexele comunistoide cu inserții de servilism medieval sunt cele care fac ravagii. Peste această realitate tributară unui trecut tenebros se suprapune, încet dar sigur, retorica neomarxistă, care are ca vârf de lance, deocamdată, ofensiva LGBTQ+ împotriva familiei heterosexuale.
Bine că măcar orele de religie predate în școli au minima calitate de a insera jaloane moral-creștine în sufletul copiilor, în contrapondere cu de-a dreptul incalificabila retorică a perversității polimorfe.