Marxism cultural

Bogdan Duca, blogger conservator: „De ce vorbesc tefeliștii folosind doar lozinci?”

Deși ne amuzăm de slăbiciunea intelectuală a tefeliștilor, care funcționează politic doar pe pe bază de lozinci, există o logică în spatele lozincii care ține loc de ideologie.

Această viziune a lozincii ca înlocuitor de gândire politică au avut-o primii bolșevicii și au desăvârșit-o fasciștii italieni. De altfel prin nonconformism, violență și ironie agresivă, lozincile fabricate pentru tefeliști seamănă mai mult cu cele fasciste italiene ( gen ”Me ne frego!”)

Lozinca are multiple avantaje: e clară, tranșează discuții. invită creierul la un dualism elementar (Noi buni, ei răi), induce un anumit eroism, ritmează nu doar vocile ci și ideile, și, dacă e bine făcută, mimează în același timp cultura.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

De aceea, la mitinguri sau pe stadion, oamenii se lasă purtați de val de lozinci, se lasă coagulați de ele. Însă lozincile cu adevărat bune sunt cele care îți intră în cap și se activează ca surogat de gândire pe o anumită temă.

Tefelistul autentic este cel în care lozinca a prins rădăcini. El nu mai vede oameni în adversari ci ….corupți, hoți, criminali, etichete care prin conținutul lor moral duc la respingerea dialogului și la condamnare.

Când spui despre X că este hoț, corupt sau criminal, ți-ai ars mai întâi puntea ta de dialog cu el, dar jignindu-l, îl ostilizezi și pe el. Consecința? Te autoizolezi de celălalt și creezi o dependență față de tabăra ta.

Lozinca eficientă de asemenea trebuie să provoace pe utilizatorul ei să se focalizeze pe marile probleme, nu pe nuanțe. Ca membrul mișcării să fie cu adevărat loial și eficient, el trebuie să creadă că face istorie.

Tefelistul nu iese în stradă pentru cauze mărunte. Și când pretextul e doliul provocat de incendiul la un club, scopul este eradicarea corupției (care e musai să fie ”endemice”).

Dacă vorbești cu tefelistul mediu despre modificările în legislația cu privire la justiție el te va plimba prin toate neajunsurile și neputințele României postcomuniste).

Orice mărunțiș, precum un târg de piață de Crăciun, are consecințe ….euro-atlantice. Un bătrânel care contrazice cauza e musai colonel de securitate și trebuie bătut. În spatele jandarmilor care prin simpla lor prezență irită manifestanții ilegali, e întregul guvern care vrea să ucidă tefeliști. Cine comentează contra lor e cel puțin agent rus.

Toate chestiile astea sunt sugerate lozincard având ca destinatar tot creierul tefelistului: acesta trebuie să înțeleagă că nu e un simplu revoltat ci un membru al unui jidhad, un cruciat plecat să salveze lumea de cel Rău. El nu iese în stradă pentru mărunțișuri ci pentru a face istorie. E un simplu funcționar, un banal om de afaceri, un om cumsecade în cea mai mare parte a vieții, dar când vine chemarea istoriei, devine un batman, un superman, un erou eficient.

O altă dimensiune a lozincii trebuie să fie universalitatea ei. De asta se apelează la apelative morale simple.

Tefelistul trebuie să se simtă purtătorul de cuvânt al țării. El iese pentru țară, pentru proștii care sunt încă păcăliți de PSD, pentru viitor dar mai ales pentru majoritatea tăcută a românilor care nu au curajul lor dar îl mandatează implicit pe el să îi reprezinte.

Pentru asta lozinca îi spune tefelistului că el apără valori universale, greu discutabile. A spune că ”aperi justiția” (la general), ”aperi statul de drept”, „lupți împotriva corupției„ este echivalent cu a spune că….ții cu Făt Frumos și ești contra zmeului într-o poveste. Minunat, dar nu relevant.

Toate experiențele ideologice totalitare ale secolului XX au pornit de la viziuni intelectuale  complexe dar au reușit să fabrice soldați ai ideologiilor lor nu prin jocuri dialectice ci prin reducerea ideologiei la lozinci simple, clare care să lovească exact unde trebuie: nu în adversar ci în creierul activistului.

Asta vedem și acum.

Sursa: Bogdan Duca Blog

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191 – RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button