miracolul vieţii

Un copil de doi ani aflat în „stare vegetativă” și-a revenit după tratamentul cu celule stem

Un copil cu paralizie cerebrală, care a suferit un stop cardiac și devenise – după părerea medicilor – permanent inconștient, a fost tratat cu celule stem păstrate din propriul cordon ombilical și se pare că tratamentul este un succes. În multe astfel de cazuri, copiii sunt condamnați la moarte prin întreruperea alimentării cu perfuzii, din convingerea că nu mai au șanse să își revină.

Exemplul de față este unul care arată viabilitatea actului medical care protejează viața și o face prin mijloace care protejează viața. El este un contraexemplu clar pentru eutanasierea copiilor crezuți iremediabil bolnavi, cât și pentru actele medicale în care se folosesc celulele stem prelevate de la copii avortați ori care implică proceduri de clonare prin care sunt uciși foarte mulți copii aflați în primele stadii ale dezvoltării lor.

Un recent exemplu de rezultat științific major, care a avut  ca motivație chiar descoperirea unor tehnici medicale ce nu sunt bazate pe uciderea altora, este cercetarea lui Shinya Yamanaka, cel care a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în anul 2012.

Astfel de rezultate ar trebui să îi determine pe cercetători, pe medici și pe părinți să caute mereu o soluție care respectă atât viața pacientului cât și a altor pacienți.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Science Daily relatează:

Medicii au reușit să trateze paralizia cerebrală folosind celule stem prelevate din cordonul ombilical. După un stop cardiac ce i-a provocat daune cerebrale severe, un copil de doi ani și jumătate a intrat într-o stare vegetativă persistentă, având șanse minime de supraviețuire. Însă, la doar două luni după tratamentul cu celule stem, simptomele s-au îmbunătățit semnificativ; în lunile următoare, copilul învățând să spună propoziții simple și să se miște.”

Să fim atenți să nu presupunem că s-a vindecat, dar uitați-vă la progres!

După terapia cu celule stem, pacientul și-a revenit relativ repede. În două luni spasmele au scăzut semnificativ. El a început să vadă, să stea în picioare, să zâmbească și să spună cuvinte simple. La 40 de luni după tratament, copilul a putut să mănânce singur, să meargă asistat și să formeze propoziții din 4 cuvinte. Desigur, pe baza acestor rezultate, nu putem spune cu certitudine care este cauza recuperării. Cu toate acestea, este foarte dificil să explicăm aceste efecte remarcabile prin simplul tratament simptomatic din timpul reabilitării active.”

Această poveste înduioșătoare aduce în atenție câteva probleme importante. În primul rând faptul că cercetările din domeniul celulelor stem proprii reprezintă o speranță uriață. Al doilea aspect grav este că, uneori, copii bolnavi aflați în stare de inconștiență sunt deshidratați și lipsiți de hrană până când mor, din cauza convingerii că nu-și vor reveni niciodată. Dacă nici acest caz nu te face să nu mai crezi în valabilitatea unor astfel de convingeri…

de Wesley J.W. Smith

6 iunie 2013
Traducere: Diana Lois


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

2 Comments

  1. Buna ziua,
    Sunt tatal unui baietel de 5 ani , aflat in stare vegetativa de 5 luni in urma unui stop cardio-respirator in timpul unei operatii la intestin.
    As dori sa stiu daca exista vreo posibilitate de recoltare a celulelor stem din propriul sange si de asemenea un tratament cu acestea.
    Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button