studii şi cercetări ştiinţifice

Tehnologia de printare tridimensională le oferă părinților orbi posibilitatea de a pipăi corpul copilului nenăscut

3D

de Thadeus Baklinski

O companie braziliană se folosește de imagistică și printarea tridimensionale (3D) pentru a crea machete prenatale ale copilului nenăscut care se vede la ecograf.

Neva Fairchild și Fundația Americană pentru Orbi au declarat pentru site-ul Tech Page One că aceasta aduce mari beneficii nevăzătorilor, care altfel nu s-ar putea bucura de experiența de a urmări dezvoltarea intrauterină a copilului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Acum un an și ceva mi s-a născut primul nepot. S-au făcut multe ecografii, dar eu nu m-am putut bucura de niciuna”, spune Fairchild.

Compania Tecnologia Humana 3D a fost înființată de Jorge Roberto Lopes dos Santos, de la Institutul Național Brazilian de Tehnologie, pentru a dezvolta proiecte și cercetări în domeniul machetelor tridimensionale fizice și virtuale.

Proiectul său, Feto 3D, a fost inițial creat pentru a ajuta medicii să diagnosticheze anumite probleme ale copilului nenăscut, dar curând și-a dat seama că tehnologia are aplicabilitate mai vastă și putea fi folosită și pentru părinții care își doreau o machetă tridimensională a imaginii create la ecograf.

„În principal, ajutăm medicii atunci când își pun problema unei malformații. Dar lucrăm și pentru părinții care vor machete 3D ale fetusului”, a declarat dos Santos pentru Tech Page One.

Tehnologia poate realiza o replică fidelă a trăsăturilor copilului, dar poate explora și interiorul corpului acestuia, pentru a produce machetele organelor interne sau ale sistemului osos.

Dos Santos a declarat că speră să poată ține costurile destul de jos pentru ca părinții să și le poată permite. Modelul în mărime naturală al unui copilul de trei luni costă aproximativ 200 de dolari, iar cel al unui copil de șase luni, 300 de dolari.

Sursă: LifeSiteNews

Traducere: Ștefana Totorcea


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button