avortstudii şi cercetări ştiinţifice

Studiu recent: Copiii nenăscuți ar putea să simtă durerea nu doar din a 20-a săptămână, ci chiar din primul trimestru de sarcină

LifeSiteNews.com,19 aprilie 2017

Cell.com a publicat în martie 2017 un studiu foarte important pentru viitorul cunoașterii dezvoltării umane în primele luni de viață. În particular, studiul este important pentru că face încă un pas în demonstrarea falsității opiniei activiștilor pro-avort care susțin că în timpul avortului copilul nu simte durere.

În ultimele câteva decenii, progresele din domeniul medical au lovit puternic industria avorturilor. Ecografiile oferă mamelor posibilitatea de a vedea bebelușii din pântece; totodată, înmulțirea informațiilor din domeniul embriologiei oferă o nouă perspectivă asupra fătului ca ființă umană.

Descoperirile legate de durerea percepută de făt au reprezentat o lovitură puternică pentru cei care susțin nemiloasele avorturi chirurgicale prin dilatare și evacuare în al doilea trimestru de sarcină.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Puteți afla mai multe din videoclipul de mai jos, cu medicul obstetrician-ginecolog, Anthony Levatino.

VIDEO cu subtitrare în limba româna (avortul în al doilea trimestru de sarcină):

Pe măsură ce știința oferă mai multe informații despre bebeluși în timpul sarcinii, oamenii devin mai reticenți în a susține avortul. Și mai sunt încă multe de descoperit.

Un studiu de ultimă oră arată că fătul are, în primul trimestru de sarcină, terminații nervoase asemănătoare cu cele ale unui adult. Cercetătorii au combinat imaginile obținute prin diferite proceduri (whole-mount immunostaining, 3DISCO clearing și light-sheet imaging) pentru a întocmi o hartă celulară tridimensională și au aflat că „structura terminațiilor nervoase la nivelul pielii, asemănătoare cu cea a unui adult, este dezvoltată complet înainte de încheierea primului trimestru, indicând variații semnificative ale ramurilor nervoase de la un individ la altul sau în cazul aceluiași individ”. Au descoperit, de asemenea, indicii care sugerează „vascularizarea diferențiată a tractului genital odată cu determinarea sexului fătului”. Găsiți aici studiul complet.

În prezent există dovezi aproape incontestabile că, la 20 de săptămâni de sarcină, fătul simte durerea. Cu toate că reacționează la atingere încă de la opt săptămâni. Apar din ce în ce mai multe dovezi că fătul percepe durerea mult mai devreme de 20 de săptămâni – probabil încă din a cincea săptămână. Există indicii că durerea ar fi mai puternică în primul trimestru, „din cauza dezvoltării neregulate a sistemului nervos”

Chiar dacă noul studiu privind dezvoltarea sistemului nervos nu stabilește cu exactitate dacă fătul percepe sau nu durerea din primul trimestru de sarcină, reprezintă totuși un pas important în demonstrarea faptului că bebelușii sunt ființe umane încă din primul trimestru și au dreptul la viață. Mai mult decât atât, conform științei, probabilitatea ca ei să perceapă durerea mai devreme decât se credea este din ce în ce mai mare.

Din momentul conceperii, fătul este o ființă distinctă de mamă, cu propriul ADN unic. După 16 zile de la concepție, deja începe să îi bată inima, iar la șase săptămâni și jumătate pot fi măsurate undele cerebrale. Organele încep să se dezvolte după doar trei săptămâni, devenind funcționale înainte de a opta săptămână. Nu are nevoie decât de timp și de substanțe nutritive pentru a se dezvolta complet. La doar opt săptămâni, bebelușul se joacă în pântec, mișcându-și maxilarul și degetele de la picioare. O săptămâna mai târziu, cască și își suge degetul mare. La 10 săptămâni, bebelușul are deja propriile amprente.

Acum putem adăuga un sistem nervos complex, bine dezvoltat la informațiile științifice pe care le aveam despre făt, oferind încă o dovadă a faptului că este o ființă umană care merită să fie protejată.

Traducere de Daniela Sandu

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button