familiestudii şi cercetări ştiinţifice

STUDIU. Incidența comportamentului violent la copiii ai căror părinți trăiesc în concubinaj este dublă față de cea înregistrată la copiii ai căror părinți sunt căsătoriți

Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate a realizat un studiu național care a avut ca obiectiv general evaluarea magnitudinii și a gravității violenței în rândul elevilor.

În cadrul studiului, care a fost coordonat metodologic de către Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj și implementat de către specialiștii din DSP – urile teritoriale, au fost investigați prin metoda chestionarului un număr de 4.612 elevi.

În ceea ce privește violența, relațiile cu membrii familiei sau cu alte persoane din proximitate sunt considerate factorii de risc prioritari. Abuzul fizic sau neglijarea sunt predictori pentru actele de violență (până la crimă), iar conflictele dintre părinți, fizice sau verbale, sunt predictori pentru dezvoltarea comportamentului antisocial sau a comportamentelor delicvente.

Comportamentul violent al elevilor are legătură și cu starea civilă a familiei din care provin. 5,9% dintre elevii cu frecvente acte de agresivitate provin din familii cu părinți divorțați. 10% fac parte din familii cu părinți care trăiesc în concubinaj și 5% fac parte din familii cu părinți căsătoriți. Așadar, incidența comportamentului violent este de două ori mai mare în rândul copiilor ai căror părinți trăiesc în concubinaj decât în rândul celor ai căror părinți sunt căsătoriți.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Incidența comportamentului agresiv manifestat este de trei ori mai mică în rândul copiilor proveniți din familii cu climat familial calm la cei veniți din familii în care atmosfera este tensionată. Aproape 15% din cei din urmă se comportă frecvent în mod violent. Procentul este și mai mare, de peste 25%, la copiii proveniți din familiile în care s-au înregistrat acte de agresiune fizică între părinți.

Nu doar relația dintre membrii familiei predispune la violență, ci și modul în care este tratat copilul. 12,7% dintre elevii supuși pedepselor fizice în familie au prezentat în mod frecvent acte de agresivitate. În familiile în care nu se aplică pedepse fizice copiilor, prevalența elevilor cu manifestări agresive frecvente este de trei ori mai redusă, respectiv 3,7%.

World Family Map 2017, un studiu recent realizat cu sprijinul Institute for Family Studies în 17 țări a descoperit că, pentru copii, coabitarea părinților este o formă mai puțin stabilă decât căsătoria, deoarece, pe termen de 12 ani, mai multe relații de coabitare decât căsătorii ajung să se destrame. În România, numărul cuplurilor cu copii care se despart în termen de 12 ani este de două ori mai mare în cazul coabitării decât în cazul cuplurilor căsătorite.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button