libertate de conștiință

Studiu – Sinuciderea asistată poate fi dureroasă, agonizantă și inumană

Cei care susțin sinuciderea asistată pretind că aceasta este o soluție pentru curmarea suferinței și o moarte cu demnitate. Un studiu recent efectuat asupra protocoalelor medicale ale sinuciderilor asistate sau eutanasierilor din Olanda arată că după administrarea substanțelor letale pentru o treime dintre pacienți moartea a survenit într-un interval de până la 30 de ore, în timp ce pentru 4% a fost nevoie de până la 7 zile până la producerea decesului.

Studiul, apărut luna trecută în revista Anaesthesia relevă complicațiile care apar în sinuciderile asistate. Pacienților li se administrează adesea barbiturice pentru a-i seda până la pierderea cunoștinței și provoca oprirea funcționării inimii și plămânilor. Potrivit studiului, 9% dintre pacienți au probleme în a înghiți întreaga doză de medicamente, iar 10% le-au vomitat. Eșecul administrării dozei complete de sedative poate duce la situația când pacientul este perfect conștient, dar incapabil să reacționeze, atunci când i se injectează substanța letală și până să moară va agoniza și va simți cum îi cedează organele. Studiul arată că 1,3% dintre pacinenții din Olanda au fost perfect conștienți în momentul uciderii prin injecție letală, unii ridicându-se chiar în picioare, ceea ce indică faptul că riscul eșecului anesteziei totale în cazul sinuciderii asistate este de 190 mai mare decât în cazul unor intervenții chirurgicale.

Evident, cei care au realizat studiul nu sunt contra sinuciderii asistate, ci doar doresc îmbunătățirea procedurilor. Pentru a elimina riscurile menționate, autorii studiului propun efectuarea de teste suplimentare pentru pacienții sedați, cum ar fi monitorizarea activității creierului sau utilizarea unor substanțe letale cu acțiune mult mai rapidă.

Chiar dacă nu acesta a fost scopul urmărit, concluziile studiului arată că eutanasia sau sinuciderea asistată nu însemnă întotdeauna o moarte demnă, fără dureri, așa cum pretind cei care susțin aceste „soluții”, ci sunt multe cazurile de „erori medicale” în urma cărora pacienții au trebuit să treacă prin grele suferințe înainte de a muri.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Sursă: liveaction


Ai un comentariu despre acest articol? Adaugă-l

mai jos în caseta „Lasă un răspuns”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button