Societatea îi încurajează pe cei cu dizabilități să se sinucidă
de Hilary White, LifeSiteNews
„Nu vreau să mă gândesc la moartea asistată”, a declarat de curând în direct un ascultător al Radio BBC. Acesta a sunat la emisiunea Breakfast, s-a prezentat drept Michael și a declarat că nu vrea să se sinucidă, deși este întrebat zilnic dacă nu-și dorește asta. El suferă de o afecțiune din categoria bolilor neuronului motor, o clasă de tulburări neurologice făcută celebră de cosmologul Stephen Hawking, care suferă și el de o astfel de dizabilitate care implică paralizie.
Michael le-a declarat realizatorilor emisiunii că legalizarea recentă a eutanasiei si a sinuciderii asistate, indiferent de măsurile de siguranță promise, va crea o presiune socială ca persoanele cu handicap să se sinucidă:
„De mai multe ori pe săptămână primesc întrebarea dacă nu vreau să mă sinucid. Pariez că și azi o să o aud de la cineva. Asta mă face să mă simt prost, mă obligă să iau în calcul sinuciderea pentru a despovăra sistemul de sănătate și familia, care suferă alături de mine”.
El a avertizat că o lege care să permită sinuciderea asistată va pune presiuni pe unele persoane și a adăugat:
„Mi-e teamă că se va extinde în conștiința socială ideea că oamenii așteaptă aproape cu nerăbdare moartea asistată”.
Dezbaterea radiofonică a pornit de la niște scene controversate dintr-un episod recent al serialului Coronation Street. Personajul popular Hayley Cropper, care suferea de cancer în faza terminală, se sinucide în prezența soțului, cu scopul de a evita durerea provocată de boală.
Principalele canale de comunicare în masă, chiar și cele mai conservatoare, precum Daily Telegraph și Daily Mail, au lăudat scenele, numindu-le „sensibile”, „curajoase și emoționante”.
Cu ajutorul bio-eticienilor, care asigură atât comisiile parlamentare, cât și publicul că drepturile omului vor fi protejate prin garanții juridice, parlamentarii britanici continuă să intre cu foarfeca în legile inițial gândite să combată sinuciderea asistată și eutanasia.
Aceasta l-a făcut pe Anthony Ozimic, director de comunicare la Societatea pentru Protecția Copiilor Nenăscuți (SPUC), să declare pentru LifeSiteNews.com că există o discrepanță de opinii între experții în etică, ce apără moartea asistată, și persoanele cu handicap, ale căror vieți sunt afectate de astfel de teorii „etice”.
„Cred că există o discrepanță între experiența persoanelor cu handicap, care percep eliminarea unor bariere legale drept o amenințare la siguranța personală, și atitudinea aeriană a unor eticieni și comentatori care pretind cu voioșie că drepturile acestora vor fi apărate de câteva prevederi”, a spus Ozimic .
El a reiterat observația făcută de Michael la BBC că există o presiune tot mai mare asupra persoanelor cu handicap „în contextul în care acasă, la spital, la locul de muncă se face tot mai des referire la moartea asistată – ba chiar aceasta se impune în discuție”.
Conceptul tot mai popular de „ucidere din milă” a persoanelor cu dizabilități este deja aplicat în medicina femeii, a mai spus Ozimic, „deoarece gravidelor li se oferă în mod curent posibilitatea de a avorta dacă fătul este diagnosticat cu un posibil handicap”.
Persoanelor care nasc astfel de copii și riscă să aibă sarcini cu probleme similare „li se oferă în mod normal după naștere soluția contracepției sau a sterilizării, cu certitudinea că vor accepta. Dacă refuză, persoana în cauză este considerată nerezonabilă și egoistă”.
„Dacă nu privesc aceasta ca pe o opțiune posibilă, sunt privite ca aparținând unei minorități ciudate, blocate în noțiuni religioase depășite sau li se reproșează că nu se ridică la așteptările rezonabile ale societății, deoarece, li se spune, anumiți oameni nu trebuie să fie o povară pentru sistemul de sănătate și pentru cei din jur”, încheie Anthony Ozimic de la SPUC.
Sursa: Life Site News
Traducere: Dana Stavovei