familie

Scăderea populației: Soluții pentru viitor / Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”

La București a avut loc dezbaterea „Viitorul României și criza demografică în Uniunea Europeană”, inițiată de europarlamentarul independent Cătălin Ivan. Au participat reprezentanți ai administrației și cultelor, persoane din mediul academic și membri ai organizațiilor de tineret care promovează atitudinea pro-viață și pro-familie în societate. S-au prezentat statistici, idei de strategii pe termen lung și un exemplu de bune practici pentru sprijinirea familiilor și stimularea nașterii de copii.

Populația Uniunii Europene se împuținează. În 70% din gospodării nu există niciun copil, iar în 15% este doar unul, se arată în raportul „Evoluția Familiei în Europa” (2018) al Institutului pentru Politici Familiale. Țara noastră se înscrie și ea în această tendință: „România pierde zilnic 200 de locuitori, având mai bine de jumătate din populația activă în afara granițelor”, a spus europarlamentarul Cătălin Ivan.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică, a confirmat că 3,5 milioane din românii de vârstă fertilă sunt în afara țării, unde procentul nașterilor este mai mare decât în țară. El a mai avertizat că în Anul Centenar România a atins un „indicator de lichidare a populației”: românii de peste 65 de ani sunt mai numeroși decât cei sub 14 ani.

Româncele din Occident nasc mai degrabă decât cele din țară, deoarece primesc sprijin mai substanțial. La dezbatere a fost prezentat un model de sprijin. Roxana-Andreea Marin, de la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, a enumerat ajutoarele oferite familiilor și copiilor din Capitală. Printre acestea, voucherul de servicii medicale pentru gravide și stimulentul financiar de 2.500 lei la naștere. „Fără politici sustenabile pe termen lung, nu putem face față decalajelor demografice”, a spus ea.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dr. Sergiu Octavian Stan, expert în dezvoltare durabilă și lector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a discutat aspectele economice ale scăderii populației, explicând corelația dintre puterea demografică și Produsul Intern Brut: oamenii sunt producători de bunăstare, nu doar consumatori de resurse. De exemplu, întreaga contribuție la pensii merge la plățile din prezent. „Singurul care poate plăti pe viitor este copilul care se naște”, a spus el.

Pe tărâm cultural, dr. Corina Bistriceanu Pantelimon, sociolog, lector la Universitatea „Spiru Haret” din București, a pledat pentru revalorizarea rolurilor așa-zis „tradiționale” din familie: femeia ca mamă și bărbatul ca tată. Nu sunt „stereotipuri” culturale schimbătoare. Ele au corespondență în biologie, iar o gândire care opune natura și cultura este falsă, spune ea: „Aceste roluri sunt deopotrivă naturale și culturale”.

Un aspect adesea trecut sub tăcere este că gravidele lipsite de sprijin renunță la sarcină. În Europa se fac anual un milion de avorturi. Numai în spitalele de stat din România se fac 500 de avorturi la fiecare mie de nașteri. Aceasta nu include și avorturile medicamentoase sau făcute la clinici private. „Avorturile și cancerul sunt principala cauză a mortalității în Europa. Oare nu subestimăm rolul avortului în scăderea natalității?”, s-a întrebat actrița și activista pro-viață Ioana Picoș, moderatoarea dezbaterii. Tinerii i-au răspuns. George Lăpădat, de la Asociația Tinerilor Ortodocși (ATOR) – Banatul de Munte, a propus sprijinirea organizațiilor care ajută femeile în criză de sarcină. Eliza-Maria Cloțea, Președinta Asociației Studenți pentru viață din București, a sugerat măsuri de consiliere și asistență socială pentru gravide și legalizarea începerii adopției din timpul sarcinii, ca în SUA și Marea Britanie.

Revenind la România, europarlamentarul Cătălin Ivan a menționat și problema identitară: mai găsesc românii sens în a trăi și a-și naște copiii în țara lor? El crede că problema demografică ar trebui să fie prioritatea zero a statului și a partidelor. „Nu este nevoie de un geniu, ci de un efort colectiv”, a concluzionat el.

Sursa: Ziarul Lumina

VIDEO integral de la dezbatere

https://www.facebook.com/catalin.ivan.14/videos/364729204254924/

Citește mai mult despre Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”

Citește și Europarlamentarul independent Cătălin Ivan a lansat DemRo, o platformă de dezbatere despre criza demografică

Citește și Eliza-Maria Cloțea: „De ce scăderea demografică înseamnă lipsă de sănătate și ce ochi trebuie să deschidem ca să vedem soluția”

NOTĂ

Invitații prezenți la dezbaterea moderată de Ioana Picoș – moderator, activist pro-familie, au fost: 
• Vladimir Alexandrescu – Consilier al președintelui Institutului Național de Statistică și purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică
• Roxana – Andreea Marin – Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
• Prof.univ. Sergiu Octavian Stan – SNSPA București
• Lect. Univ. Dr. în Sociologie – Corina Bistriceanu Pantelimon, Universitatea „Spiru Haret” – Bucureşti
• Preot Constantin Oprea, Biserica Ortodoxă Română
• Pastor Virgil Achihai – Președintele Bisericilor Creștine după Evanghelie din România
• Pastor Ștefan Tomoiagă – Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România
• Mirela Asman, Federația Comunităților Evreiești din România
• Pastor Dr. Viorel Iuga – Presedintele Uniuni Bisericilor Baptiste din Romania, Presedintele Alianței Evanghelice 
• Eliza Cloțea – Președinte Studenți pentru Viață
• George Lăpădat – vicepreședinte ATOR Banatul de Munte
• Cristian Chesaru – student la Facultatea de Sociologie
• Ionuț Mirea, președinte Asociația Tinerilor Bucureșteni


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button