VIDEO integral. Europarlamentarul independent Cătălin Ivan a lansat DemRo, o platformă online de dezbatere despre criza demografică / Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”
COMUNICAT DE PRESĂ (8 martie 2019) – În ultimul an, populația rezidentă a României a scăzut cu peste 120.000 de persoane. Este nevoie de politici guvernamentale atât pentru stoparea declinului demografic, cât și împotriva discriminărilor de gen
Europarlamentarul Cătălin Ivan a lansat o platformă de dezbatere pe tema crizei demografice pe care o traversează România, pornind de la ideea că numai în ultimul an statistic, populația rezidentă a României a înregistrat cu peste 120.000 de persoane mai puțin, iar cauza principală a scăderii o reprezintă sporul natural negativ. Numărul persoanelor decedate este cu 71.000 mai mare decât numărul de nou-născuți. Restul până la 120.000 îl reprezintă numărul persoanelor care au părăsit România. Datele au fost puse la dispoziție de către Vladimir Alexandrescu – purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică, prezent la dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”, organizată la București de europarlamentarul neafiliat Cătălin Ivan.
Avem înregistrate doar oficial aproape 500 de avorturi la 1000 de nașteri, dar e posibil ca numărul să fie mai mare. Numai în clinicile de stat, sunt înregistrate 163 de avorturi pe zi. România pierde zilnic aproximativ 200 de locuitori, având deja mai bine de jumătate din populația activă în afara granițelor țării. Nașterile în familiile de români sunt mai mari în Italia decât în România. În aceste condiții, majoritatea copiilor români născuți în afara granițelor pierd orice contact cu limba și cultura românească, încă din primii ani de viață. Vor fi cetățeni străini cu origini în România, vor veni la bunici în țară, cât vor mai fi bunici, apoi se vor înstrăina definitiv. Câtă vreme statul român nu își dă interesul să aducă România acolo unde se află românii, că sunt în Spania, în Italia, oriunde altundeva, tinerii aceștia vor fi pierduți. E nevoie să ținem legătura cu diaspora, să ținem aproape românii de țara lor, să readucem și să încurajăm viața în mediul urban mic și în mediul rural, să reconstruim România cu populație tânără. Eu cred că trebuie să ne unim eforturile. De aceea avem această dezbatere astăzi și sper să fie doar începutul,
a declarat Cătălin Ivan în debutul dezbaterii la care au participat personalități din mediul academic și al cultelor religioase, din societatea civilă și din administrația publică, studenți.
Tema dezbaterii a reliefat faptul că declinul demografic este un subiect de mare interes la nivel european și peste Ocean, dar este ignorat complet în România. Uniunea Europeană, Statele Unite și Canada au acreditat o nouă categorie demografică, anume vârsta a patra, în care sunt introduse persoanele de peste 80 de ani. În țările occidentale, durata medie de viață crește, în timp ce numărul de nașteri scade, ceea ce determină preocupări majore cu privire la evoluția populației din Occident. În România, numărul persoanelor de peste 65 de ani a depășit numărul celor sub 15 ani, iar Guvernul și Parlamentul României nu au niciun fel de strategie cu privire la acest declin. În cadrul dezbaterii, s-a vorbit despre faptul că în timp ce alte state au politici guvernamentale de susținere a familiei cu copii, în România, totul se reduce la o alocație de stat ridicolă, și aceea exploatată și disputată politic între PNL și PSD.
De asemenea, problemele cu care se confruntă femeia în societatea românească nu reprezintă încă teme de interes pentru politicile publice, dincolo de sloganuri lipsite de consistență. Discriminarea de gen este încă prezentă în România, din păcate, pornind chiar de la clasa politică în jos. Or, o societate în care femeia ocupă o poziție marginală nu are cum să se dezvolte sănătos.
Dezbaterea organizată de Cătălin Ivan pe tema declinului demografic va avea un mijloc permanent de comunicare în mediul virtual, pe platforma www.demro.ro, ce va fi activă într-un timp foarte scurt. Se dorește a fi un mediu de expunere a ideilor celor mai diverse, într-un mod constructiv, care ar putea să genereze strategii ale statului român, cu sprijinul cultelor religioase și al mediului academic.
Biroul de comunicare
al europarlamentarului neafiliat
Cătălin IVAN
VIDEO integral. Dezbaterea
„Viitorul României și criza demografică a Europei”
Citește mai mult despre Dezbaterea „Viitorul României și criza demografică a Europei”
NOTĂ
Invitații prezenți la dezbaterea moderată de Ioana Picoș – moderator, activist pro-familie, au fost:
• Vladimir Alexandrescu – Consilier al președintelui Institutului Național de Statistică și purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică
• Roxana – Andreea Marin – Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București
• Prof.univ. Sergiu Octavian Stan – SNSPA București
• Lect. Univ. Dr. în Sociologie – Corina Bistriceanu Pantelimon, Universitatea „Spiru Haret” – Bucureşti
• Preot Constantin Oprea, Biserica Ortodoxă Română
• Pastor Virgil Achihai – Președintele Bisericilor Creștine după Evanghelie din România
• Pastor Ștefan Tomoiagă – Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România
• Mirela Asman, Federația Comunităților Evreiești din România
• Pastor Dr. Viorel Iuga – Presedintele Uniuni Bisericilor Baptiste din Romania, Presedintele Alianței Evanghelice
• Eliza Cloțea – Președinte Studenți pentru Viață
• George Lăpădat – vicepreședinte ATOR Banatul de Munte
• Cristian Chesaru – student la Facultatea de Sociologie
• Ionuț Mirea, președinte Asociația Tinerilor Bucureșteni