Marşul pentru Viaţă

„Să fie mediatizate și cazurile fericite de familii care au adoptat“ – Lidia Măgureanu, Deva, Marșul pentru viață 2014

devaLidia Măgureanu are 36 de ani, este asistent social și șef proiect educațional la Asociația Genesis Life din Deva.

Rep: De ce vă implicați în organizarea MPV 2014?

LM: Consider că viața este prețioasă, un dar de la Dumnezeu și că este de datoria noastră să-i conștientizăm și pe alții cu privire la gravitatea avortului și a importanței familiei tradiționale în dezvoltarea armonioasă a copiilor și implicit a societății.

Rep: Dacă v-ați implicat în anii anteriori, ce v-a rămas în minte?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013


LM: Acesta este primul an în care mă implic.

Rep: Cui adresați invitația de a participa la Marș și de ce?


LM: Am invitat toate bisericile din oraș, pentru că noi, ca și creștini avem întâi responsabilitatea de a apăra viața, principalele instituții publice, din dorința de a duce un mesaj direct la oficialitățile orașului, liceeni, tineri, familii cu copii.

Rep: Credeți că Marșul are ca efect salvarea vieții vreunui copil nenăscut aflat în pericol?

LM: Da. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la persoanele potrivite, la momentul potrivit!

Rep: S-a vorbit despre faptul că în România nu există o cultură a adopției. Mamele și familiile aflate în criză de sarcină sau în situații dificile după naștere nu se gândesc să încredințeze copilul spre adopție. Nici statul nu prevede adopția în criza de sarcină, nici societatea nu valorizează actul adopției, părinții adoptivi și copiii adoptați. Ce credeți că se poate face în această privință?

LM: În primul rând este necesară o modificare în domeniul legislativ, iar în al doilea rând cred că o campanie media cu privire la adopție ca o alternativă de preferat în cazul unei sarcini neplanificate ar avea impact. Consider că unei mame, care își abandonează copilul la naștere și nu mai dorește să știe nimic de el, i se acordă un drept prea mare, acela de a i se cere acordul în vederea adopției.

Rep: Cunoașteți un caz de adopție care a adus bine în viața tuturor celor implicați – copilul, părinți naturali, părinții adoptivi?

LM: Da, cunosc cel puțin trei familii care au adoptat și acest lucru le-a adus multă binecuvântare. Unul dintre părinții adoptivi vor avea o mărturie înainte de pornirea marșului.

Rep: În statele occidentale, mai ales în SUA, adopția este un mod de viață. Actori și cântăreți celebri adoptă copii, familii obișnuite adoptă un număr foarte mare de copii – uneori chiar mai mare de cinci –, familii care au un copil cu dizabilitate, de exemplu cu Sindrom Down, adoptă alți copii cu aceeași dizabilitate. Cum credeți că s-ar putea dobândi și în societatea românească această deprindere nobilă, de a adopta nu doar atunci când o familie nu are copii, ci de a adopta cu gândul la binele unui copil aflat într-o situație critică?

Deva-foto

LM: La noi în țară cred că un mare rău l-a făcut și campania negativă cu privire la adopțiile internaționale și cazurile nefericite ultramediatizate. Cred că este nevoie să fie mediatizate și acele cazuri fericite, familii care au adoptat și au făcut o alegere bună atât pentru ei cât și pentru copiii adoptați.

Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră bărbatul, ce reprezintă femeia, ce reprezintă copiii?

LM: Bărbatul este capul unei familii, cel care susține și protejează emoțional, fizic și material femeia și copiii. Femeia este ajutorul soțului ei, sufletul familiei, cea care se asigură de bunăstarea și educarea copiilor și îngrijește căminul pentru a fi un loc plăcut pentru familie. Copiii sunt un dar de la Dumnezeu, cei care duc mai departe valorile unei familii și societăți sănătoase.

Rep: Ce le-ați cere politicienilor să facă pentru a proteja și a promova viața? În condițiile în care avortul nu ar putea fi total interzis, ce alte instrumente credeți că avem la îndemână pentru a apăra copiii nenăscuți?

LM: Să ia în considerare faptul că viața nenăscută nu este o potențială viață, ci o viață cu potențial pentru țara noastră. Consider că, obligativitatea trecerii prin consiliere a femeilor înainte de a avorta, care să cuprindă și o ecografie a bebelușului ar fi foarte utilă. Studiile au arătat că majoritatea femeilor care și-au văzut bebelușii la ecografie au renunțat la avort.

Rep: Care este programul manifestărilor prilejuite de Marșul pentru Viață în orașul dumneavoastră?

LM: Vineri, 21 martie va fi fi de doliu național, iar seara începând cu ora 18:45 vom avea o proiecție de film în aer liber, a filmului Bella.

Sâmbătă 22, începând cu ora 11 ne vom întâlni în fața Statuii lui Traian (P-ța Unirii) unde vor fi rostite câteva discursuri motivatoare, apoi se va porni spre Spitalul Județean, pe traseul anunțat, unde vom avea un discurs despre amploarea fenomenului avortului în România și în județ, după care vom avea un moment de reculegere și vom da drumul la aprox 100 de baloane albe umplute cu heliu. De la Spital se va merge spre Casa de Cultură, unde vom avea un ultim discurs și vom încheia cu concertul unui cor de copii din oraș.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button