familieMarşul pentru Viaţă

Rome Life Forum: Forumul pentru Viață de la Roma

 

Pe 9 mai 2015, în ajunul Marșului pentru Viață de la Roma și în așteptarea noului Sinod pentru Familie care va avea loc la toamnă la Vatican, laicatul catolic pro-viață din întreaga lume, organizat sub umbrela platformei Voice of the Family, a organizat în Cetatea Eternă Forumul pentru Viață de la Roma.

Evenimentul a avut ca sponsor principal organizația catolică Human Life International și a beneficiat de un discurs al E.S. Cardinalulului George Pell, cu tema: „Părinții, cei mai buni educatori ai copiilor” și de participarea extraordinară a E.S. Cardinalului Raymond Leo Burke, care și-a reînnoit de curând faima afirmând că va susține învățătura catolică tradițională chiar dacă papa însuși i-ar porunci altfel.

Au participat John-Henri Westen, co-fondatorul canadian al celui mai mare website de știri pro-viață LifeSiteNews.com, John Smeaton, CEO la Society for the Protection of Unborn Children din Marea Britanie, Patrick Buckley, consilier ONU pe probleme de familie, Gabriele Kuby, sociolog și autoarea volumului Revoluția sexuală globală. Distrugerea libertății în numele libertății, Pr. Shenan Boquet de la Human Life International, Toni Brandi, de la revista pro-viață Notizie Pro Vita, și alți peste 100 de delegați de la organizații pentru apărarea vieții veniți din Austria, Australia, Belgia, Canada, Croația, Franța, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Rusia, Slovenia, Spania, și SUA. O prezență aparte a reprezentat-o Mary Rathke (de la Save the 1, din SUA), care s-a născut în urma unui viol și își petrece viața pledând pentru dreptul la viață al copiilor născuți în urma unui viol.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Maria Madise, de la SPUC, Marea Britanie, a deschis lucrările forumului
Maria Madise, de la Voice of the Family, Marea Britanie, a deschis lucrările forumului
John-Henri Westen, de la website-ul pro-viata LifeSiteNews.com, Canada, și Gabrielle Kuby, sociolog și scriitor, Germania
John-Henri Westen, de la website-ul pro-viata LifeSiteNews.com, Canada, și Gabriele Kuby, sociolog și scriitor, Germania

Din România au participat: Bogdan Stanciu (Pro-Vita București), Pr. Ioan și Emanuel Chișărău (Asociația „Darul vieții”, Timișoara), Dan și Iulia Călinescu (asociația Life Nation, Cluj) și o delegație din partea Marșului pentru Viață din care au făcut parte Ioana Picoș, Purtător de cuvânt al Marșului pentru Viață România și Republica Moldova, și Alexandra Nadane, Președinta organizației Studenți pentru Viață.

Scopul forumului a fost de a mobiliza laicatul catolic să transmită clerului doleanțele și îngrijorările lor cu privire la politicile anti-viață și anti-familie la nivel mondial. De asemenea, laicatul catolic implicat în mișcarea pro-viață a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la felul, considerat nesatisfăcător, în care cel mai recent Sinod pentru Familie de la Vatican, din toamna anului trecut, a tratat probleme precum concubinajul, „căsătoria” între persoane de același sex, avortul și contracepția, eutanasia, teoria genului. S-au distribuit liste cu toți membrii Sinodului, iar persoanele particulare și reprezentanții organizațiilor au fost invitați să își exprime îngrijorarea cu privire la aceste probleme și să îi roage pe cardinali să pună în discuție la sinodul următor o luare de poziție oficială și clară a Bisericii Catolice cu privire la ele.

A fost și un bun prilej pentru schimbul de idei și experiență între reprezentanții mișcărilor pro-viață din întreaga lume. S-a atras atenția asupra faptului că la sediul din Geneva al ONU au puncte de lucru și activează zeci de organizații care militează pentru „drepturile sexuale și reproductive”, eufemism corect politic care desemnează politicile ce favorizează avortul și contracepția, fără niciun interes pentru dreptul la viață al copilului și pentru traumele pe care avortul le produce asupra femeii și familiei. Între timp, organizațiile catolice sau pro-viață prezente permanent la ONU pot fi numărate pe degetele de la o mână. De asemenea, Gabriele Kuby, într-un dialog cu Cardinalul Pell, a făcut sugestia ca Biserica Catolică să se implice mai mult în promovarea oficială și instituționalizată a unei educații sexuale pro-familie, care să contracareze educația sexuală ideologizată din școlile publice.

Citește și „România nu este deloc înapoiată, ci dimpotrivă. Să nu credeți că toate lucrurile bune vin din Occident”

Delegația românească, prin Ioana Picoș, le-a sugerat participanților să adopte și să promoveze mai mult un feminism pro-familie, deoarece adevăratul feminism a fost confiscat și ideologizat de neo-marxism în ultimul secol.

roma-4
Ioana Picoș, Purtător de cuvânt al Marșului pentru Viață România și Republica Moldova, vorbind despre un feminism autentic, feminismul pro-familie

Citește și „Fiecare viață este un dar pe care suntem chemați să îl ocrotim!”

De asemenea, delegația românească formată din Alexandra Nadane, Ioana Picoș, Veronica Iani și Ștefana Totorcea, le-a sugerat participanților la forum internaționalizarea Marșului pentru Viață, pe modelul Marșului pentru Viață România și Republica Moldova 2015, prin subsidiaritate, coordonare și investiție în materiale vizuale comune.

Forumul s-a încheiat cu discursul lui John-Henri Westen de la LifeSiteNews.com, care a dat glas cu îndrăzneală și pasiune preocupărilor celor prezenți. Printre altele, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua mișcare pro-homosexualitate, care cere recunoaștere oficială prin mistificarea realității căsătoriei și schimbarea semnificației cuvântului ce desemnează această realitate. Referindu-se la cazurile în care această ideologie, acolo unde a devenit politică publică, a încălcat dreptul la libertatea de conștiință și la libera exprimare, Westen a spus: „În Canada, am crezut că, odată ce vom acorda «dreptul la căsătorie» persoanelor LGBT, vom avea pace. Ne-am înșelat. Această mișcare este tiranică. Este o nouă ortodoxie, care cere supunere totală”. De aceea, el a îndemnat oamenii și organizațiile, în frunte cu Biserica, să nu tacă în ceea ce privește problema respectivă, aratând: „Eșecul nostru de a promova învățătura (Bisericii) despre contracepție a condus la holocaustul avortului. Eșecul de a învăța despre înfrânarea privirii a condus la dependența de pornografie”. La fel, a dat el de înțeles, eșecul în a vorbi despre învățătura Bisericii cu privire la relațiile homosexuale va conduce la efecte grave asupra societății.

Citește și „Când familia devine instabilă, se destabilizează și societatea. Dacă vrem să menținem civilizația, trebuie să menținem familia”

Forumul a fsot urmat de Marcia per la Vita Roma 2015, Marșul pentru viață de la Roma, cu o participare-record de circa 40.000 de persoane venite să susțină viața, maternitatea și familia naturală.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button