România, țara părinților uimitori
de Eduard Dumitrache, Active News
În fiecare dimineață Marius se trezește ca un ceasornic la ora 5, își ia pachetul cu mâncare și se îndreaptă spre abatorul din suburbia spaniolă. Muncește de mai bine de 8 ani în Spania, 10 ore pe zi. Sâmbetele le petrece tot la abator pentru a mai prinde o jumătate de normă. A învățat bine spaniola iar patronul îl apreciază mult. Banii merg acasă la Maria și la cei trei copii ai săi. În lunile de vară și de Crăciun familia lui Marius se reunește însă nu trece seară fără ca tatăl să își revadă copiii pe Skype.
Aceasta este jertfa lui Marius pentru căminul său. Este contribuția unui părinte pentru ca România să își găsească drumul prin tranziție, unul dintre uimitorii părinți ai României.
Iar această jertfă nu se pierde. Cei mai fericiți copii nu se află în Germania, Norvegia, Israel sau Anglia ci în România. Este rezultatul studiului sociologic „Children’s World” realizat de Jacobs Foundation pe un eșantion de peste 50.000 de copii. Chestionarele s-au referit la viața de familie și la casa copiilor, la bunăstare, prieteni, bani și posesiuni, la viața școlară precum și la fericirea în ansamblu.
Copiii din România sunt iubiți și ei cunosc acest lucru. Cele mai tinere mame din UE se află în România. Femeile din România devin mame la vârsta medie de 25,8 ani față de media europeană de 28,7 ani. Rata nașterii primului copil de către mamele tinere a fost de 15,6% din numărul total de nașteri la nivel național, cel mai ridicat nivel din Europa.
Lumea ne arată cu degetul, este un semn de înapoiere astăzi să devii părinte de tânăr . Sunt finanțate programe prin ”societatea civilă” menite să ne emancipeze. Nici să fii credincios nu mai este în trend. Iată însă că mărturia copiilor este alta. Copiii înțeleg altfel viața.
Cam asta este România, țara părinților uimitori și a copiilor lor fericiți.