familie

Radu Buzăianu, jurnalist: „În poză a mai apărut un om. Despre când începe viața. Când începe un om să fie om”

71459_445304552223771_2099382865_n_97046200

Republicăm un editorial al jurnalistului Radu Buzăianu referitor la momentul începerii vieții și legătura acestuia cu relațiile de familie.

Viata are cateva momente. Si cateva poze. Restul sunt incercarile noastre de a ajunge in ele. Momentul acela in care sotia e in dreapta volanului, asa cum doar in Sieranevada lui Cristi Puiu mai vezi. Si, in inertia rutinei, e momentul acela in care ea se uita in ochii tai intr-un fel. E clar ca urmeaza sa-ti spuna ceva. E ceva amestecat in felul ei de a fi. E un tip de ingrijorare bucuroasa in viata ei din ochi. M-a mai privit asa de cateva ori. Si, dintr-o data, intr-o avalnsa de trairi, viata de aici incepe: “Sunt insarcinata”.

E o discutie fastuoasa pe care lumea o poarta in contradictoriu despre asta. Despre cand incepe viata. Cand incepe un om sa fie om. Cand intra sub incidenta vietii. Nu stiu altii cum sunt, dar va propun sa credeti asta: viata unui om de aici incepe. Din privirea cu care mama ii da vestea tatalui. Din festivalul asta de fericire ingrijorata. Din asta se naste viata, destinul si omul. Ma uit fix spre ea, ea fix spre mine. E impresia brusca pe care o ai, ca macar pentru un moment, Pamantul se invarte in jurul tau si nu in jurul soarelui. Ma dau jos din masina si numar. E al treilea copil.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Viata are cateva momente. Si cateva poze. Restul sunt incercarile noastre de a ajunge in ele. Cel in care va scriu se intampla la Starbucks. Oamenii imi trec prin fata intr-un tip de preocupare. Merg apasat prin vietile lor ca si cum directia ar fi clara. Asa se merge prin mall. Cu totii au fost un moment de genul asta. Vietile lor de aici au plecat. Din privirea mamei care-i spune tatalui. La masa din fata mea, un el si o ea. Ea e indragostita. S-ar putea si el. De la o masa ca cea a lor, dintr-o intalnire ca asta a inceput totul.

Cu totii traim cu o poza in minte, poza in care speram la un moment dat sa ajungem. Ma dadusem jos din masina. In poza a mai aparut un om. Sper sa-l fac sa zambeasca.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button