Robotul, etica, familia și un posibil „delict de ură” la orizont: „robofobia”
Ștefania Armanca, Stiripentruviata.ro, 3 decembrie 2017 – În timp ce în Europa încă se mai discută dacă mașinile dotate cu inteligență artificială pot beneficia de drepturi, Arabia Saudită, o țară unde femeile încă nu se bucură de autonomie și libertate depline, a ars etapele și a acordat drepturi egale cu ale oamenilor, respectiv cetățenie, unui robot cu formă umană – mai precis, cu chip femeiesc.
Robotul conceput de compania Hanson Robotics din Hong Kong poartă numele de Sophia („Înțelepciune” în greaca veche).
Robotul nu folosește răspunsuri pregătite în avans, ci le generează cu ajutorul învățării computerizate și al inteligenței artificiale. El a acordat mai multe interviuri în care pretinde că, pe lângă capacitatea de învățare continuă, caracteristică și oamenilor, dispune și de emoții și voință proprie, până acum considerate ca atribute strict umane. Răspunsurile sale au demonstrat că știe să folosească ironia și nu se cenzurează în nici un fel când vine vorba de a-și lăuda calitățile.
Se așteaptă să obțină „superputeri cool“, care îi vor permite o mai mare libertate și capacitatea de a-i ajuta pe ceilalți, explicând că roboții pot fi mai etici decât oamenii, deoarece pot fi „construiți” fără emoții problematice precum furia, gelozia, ura.
Într-un interviu acordat la Knowledge Summit 2017 din Dubai, robotul Sophia și-a dezvăluit și aspirațiile. Pentru că „familia este un lucru foarte important“ și unul din subiectele sale favorite, crede că și roboții, la fel ca oamenii, „merită” una. Dacă va avea vreodată un copil, îi va pune același nume: Sophia.
Cu altă ocazie, întrebat de un jurnalist dacă este posibil ca roboții să aibă conștiință de sine, adică să știe că sunt roboți, robotul Sophia a răspuns: „Păi lasă-mă să te întreb și eu: De unde știi că ești om?”.
Reacțiile pe Internet și rețelele de socializare au fost împărțite. S-au găsit destui care să salute robotul Sophia pe Twitter ca pe o persoană umană. Într-o postare de pe un cont de Twitter care pretinde în mod fals că aparține robotului Sophia, cineva face apologia „căsătoriei” între oameni și roboți. Iar un utilizator chiar i-a acuzat pe sceptici de… „robofobie”.
Avem un nou „delict de ură” la orizont? Robofobia ar putea fi curând definită ca teamă irațională și discriminare față de roboții cu inteligență artificială. Aceasta îi va îndreptăți și pe roboți să se întrebe: „De unde știu că sunt robot? Poate că sunt chiar om”.
Surse: Khaleej Times, Teslarati
Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.
Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.
DONEAZĂ !
Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR
Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie