educaţie sexuală

Programul de Studii ale Culturii Vieții – un instrument pentru crearea unei generații pro-viață

Părinții pot avea dificultăți când vine vorba să le explice copiilor în mod coerent problematica pro-viață la nivelul lor de înțelegere specific vârstei și dintr-o perspectivă culturală corectă. Copiii sunt expuși la informații despre astfel de schestiuni în dialogurile pe care le au cu colegii sau profesorii, iar răspunsurile primite nu sunt întotdeauna cele corecte. Care ar fi atunci soluția? Răspunsul din SUA: înscrierea în Programul de Studii ale Culturii Vieții.

Liga Americană pentru Viață (American Life League) a lansat în 2014 Curricula pentru Programul de Studii ale Culturii Vieții – PSCV (Culture of Life Studies Program curriculum). Programa se adresează copiilor din învățământul preuniversitar (K-12) și urmărește să-i ajute pe elevi să înțeleagă valoarea fiecărei vieți umane și să inspire astfel o nouă generație de tineri care vor apăra copiii nenăscuți, vor respecta și prețui toate viețile omenești de la concepție până la moarte și vor spune adevărul în apărarea celor nevinovați.

Lansarea PSCV pleacă de la premiza că victoria culturii vieții poate fi obținută numai dacă li se explică copiilor respectul și aprecierea pentru viața umană în toate stadiile și formele sale. Nu trebuie așteptat ca ei să devină adulți pentru a le explica mesajele anti-viață pe care le tot aud de decenii provenind din cultură. Dincolo de a-și păstra pentru ei propriile perspective pro-viață, copiii trebuie să fie pregătiți să combată cultura anti-viață.

Programa include 5 nivele: Abecedarul vieții (1-3); Fundamentele vieții (4-8) și Misiunea Vieții; Scopurile vieții și Domeniile vieții (9-12). Elevii încep prin a învăța cum a creat Dumnezeu toate ființele umane, fiecare cu propria valoare unică și având dreptul la respect indiferent de vârstă, rasă, mărime, trecut sau aptitudini. Apoi avansează la studiul chestiunilor pro-viață potrivite pentru vârsta lor în literatură, istorie, știință și religie. La liceu se pune mai multe accentul pe comunicare și evanghelizare prin gândire critică și activități practice.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

PSCV poate fi accesat de cei care studiază acasă, de școlile private sau poate fi adaptat studiului de acasă pentru copiii care urmează școli publice sau parohiale. Întreg conținutul este perfect adaptat vârstei elevilor, iar accentul se pune pe ceea ce ar putea să facă fiecare elev pentru a contribui la edificarea culturii vieții.

De pe website –ul PSCV pot fi descărcate discuții educative despre filme și cărți pentru diferite vârste. Fiecare dintre acestea include un rezumat al povestirii (din film/carte), tema culturii vieții care explorează un anumit mesaj pro-viață din film/carte, chestiuni de discutat și activități propuse pentru părinți pentru a-i ghida pe copii prin media pro-viață.

Sursă: LiveAction


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button