libertate de conștiință

Procurorii statului Texas cer tribunalului federal să respingă acțiunile intentate împotriva legilor care reglementează avortul

Procurori ai statului american Texas și avocați reprezentând companiile de avorturi și grupuri de activiști pro-avort au compărut pe 8 ianuarie în fața tribunalului federal, pentru a pleda în cadrul unui amplu proces în care sunt contestate mai multe legi pro-viață.

În iunie 2018, furnizorul de avorturi din Texas, Whole Woman’s Health, căruia i s-au alăturat și Planned Parenthood Texas Votes, Davis’ Deeds Not Words și Afiya Center din Dallas, a intentat proces contra mai multor prevederi ale unor legi statale care reglementează avortul, cum ar fi: obligativitatea testării pre-avort cu ultrasunete, consimțământul în cunoștință de cauză, consimțământul parental, perioada de așteptare de 24 de ore, standarde de licențiere, obligativitatea ca avorturile să fie efectuate numai de către medici autorizați și nu de către alt personal medical, raportarea obligatorie a complicațiilor și multe altele.

Contestatarii susțin că legile sunt neconstituționale, greoaie și inutile din punct de vedere medical.

Procurorul statal, Beth Klusmann, consideră că legile în cauză funcționează de foarte mulți ani, sunt comune în celelalte state americane și nu există suficiente dovezi care să explice de ce ar fi „greoaie”, iar în aceste condiții continuarea procesului ar fi o risipă de timp și resurse. Procurorul general al statului, Ken Paxton a cerut și el tribunalului să respingă acțiunea și a emis un comunicat în care a declarat că „este scandalos că acești activiști sunt atât de dedicați propriei agende pro-avort, încât doresc ca tribunalul să anuleze legi prevăzute de autoritățile din Texas în scopul protejării sănătății femeilor care comit avort”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Judecătorul federal Yeakel, numit de către fostul președinte George W. Bush, a amânat luarea unei decizii.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button