religievalorile familieiviaţa de familie

Preoteasa Patricia Moga a publicat cartea de rugăciuni pentru copii: „Mă plimb prin lume cu Dumnezeu de mână”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Cel de al patrulea copil i-a insuflat preotesei Patricia Moga inspirația de a concepe o carte de rugăciuni pentru copii. Stătea cu el în brațe imediat după ce l-a născut și se ruga pentru o altă mamă din maternitate, care suferea foarte mult și nu-și putea îngriji fetița nou-născută. „Cu Maxim în brațe m-am rugat pentru ele; iar el, înțelegând parcă ce fac, a deschis ochii larg și m-a ascultat și m-a însoțit cu tăcere în rugăciunea pe care o făceam. Din ochii lui mari și limpezi m-a fulgerat o întrebare: Cu ce cuvinte se va ruga el mai târziu, ce-ar zice el din inima lui către Dumnezeu? Și în toiul nopții, în timp ce fetița de lângă noi se liniștea din plâns, Maxim îmi șoptea deja cu zâmbetul său de nou născut: Hristos a înviat!”, a povestit preoteasa pentru Basilica.ro.

Astfel, Patricia Moga (foto sus), soția părintelui Ioan de la parohia românească „Sf. Antonie” din Viena, a publicat de curând o carte deosebită de rugăciuni pentru copii. Intitulată Mă plimb prin lume cu Dumnezeu de mână, cartea este ilustrată cu desene de Ștefania Stroe. Prima secțiune, „Rugăciuni izvorâte din sufletul unei mame”, cuprinde 10 rugăciuni alcătuite de Patricia Moga, însoțite de fragmente din psalmi. Cea de-a doua parte include „cele mai cunoscute rugăciuni, folositoare în diferite împrejurări”.

Printre cele mai atractive aspecte ale cărții se numără posibilitatea de personalizare cu numele copilului, data și locul botezului, numele nașilor, sfântul ocrotitor, precum și câteva secțiuni menite să implice mai mult copilul: „Și eu pot să compun o rugăciune”, „Să ne rugăm cu propriile noastre cuvinte”, „Și eu pot să desenez un înger”.

„Copilul trebuie să se simtă respectat ca ființă totală, așa cum o trimite Dumnezeu pe pământ. Trebuie să-l lăsăm să experimenteze și să creeze de la nivelul său de acumulări și înțelegere. (…). Îi arătăm, îi povestim, dar esențial este să-l lăsăm să continue și el, să aibă încredere că vederea lui ne poate aduce și nouă, celorlalți, un  plus de prospețime, de viu…”, a explicat preoteasa.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Cartea cuprinde și un pomelnic pentru cei vii și pentru cei adormiți, pe care trebuie să-l completeze cei mici. „E un proces frumos de conștientizare și asumare concretă a legăturilor văzute, dar și a celor nevăzute printr-o continuă introspecție”, spune autoarea.

Într-o duminică, la Liturghie, după împărtășirea credincioșilor, o fetiță de 7-8 ani a stat lângă preoteasă și a așteptat sfârșitul slujbei, în ciuda insistențelor mamei sale de a o lua de acolo. După ultima rugăciune, fetița a luat-o de mână pe Patricia Moga, și uitându-se în ochii ei, i-a spus foarte serioasă: „Vă mulțumesc pentru cartea de rugăciuni, doamna preoteasă! Îmi place foarte mult!”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. Doamne ajuta!

    As dori sa stiu daca se gaseste si in Romania cartea de rugaciuni pt copii (Ma plimb cu Dumnezeu de mana) a preotesei Patricia Moga. Pare deosebita. Frumos si articolul.
    Va multumesc,
    Simona

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button