familie

Populația Chinei este în cădere liberă: Propaganda Copilului Unic devine Propagandă pentru Trei Copii

de Redacția Stiripentruviata.ro

Calculele demografice pe care s-a bazat Politica Copilului Unic din China au fost greșite, iar țara se confruntă cu o populație îmbătrânită: în jurul anului 2035, o treime din locuitori vor avea peste 60 de ani.

Acum, Partidul Comunist Chinez reorientează vechile canale de propagandă pe care le folosea pentru a descuraja nașterea de copii: de data aceasta, mesajele transmise prin aceleași mijloace și cu aceeași lipsă de tact sunt exact opusul celor transmise până de curând.

De aceea, propaganda se și confruntă pe rețelele sociale cu mesaje batjocoritoare postate de tineri, care „scot de la naftalină” vechile mesaje anti-nataliste ale partidului-stat.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

După abolirea Politicii Copilului Unic (2015), în China sunt organizate concursuri de frumusețe pentru femeile însărcinate și se produc videoclipuri cu muzică rap despre avantajele de a avea copii.

Cel mai popular show al televiziunii chineze de stat a difuzat insistent, în ultimii ani, reclame de serviciu public în care se promovează familia cu doi sau trei copii. Într-o reclamă difuzată anul trecut, o femeie vizibil însărcinată era prezentată odihnindu-și mâna pe burtă în timp ce soțul și fiul ei dormeau liniștiți în pat. Mesajul scris era: „E plin de viață la noi”.

Dar, după patru decenii de avorturi forțate impuse de stat și de taxe abuzive impuse familiilor cu doi sau trei copii, este greu să întorci la polul exact opus mentalitățile create cu ajutor unei propagande uriașe.

Între 1980 și 2015, anul în care s-a încheiat oficial politica copilului unic, guvernul chinez a folosit toate canalele disponibile pentru a transmite mesajul că nașterea de copii ar împiedica modernizarea Chinei. Astăzi, statul folosește aceleași canale pentru a transmite că mai mulți copii înseamnă mai multă realizare și prosperitate.

Până în 2015, propaganda de partid și de stat contrazicea credința tradițională a chinezilor că mai mulți copii oferă părinților siguranță la bătrânețe. Pentru a schimba mentalitatea, birourile de planificare familială împânziseră până și cele mai îndepărtate sate cu sloganuri care spuneau că statul va fi cel care va avea grijă de chinezii în vârstă.

Slogan anti-natalist dintr-o localitate chineză în perioada Politicii Copilului Unic: „Cel mai bine e un singur copil. Statul ajută la îngrijirea vârstnicilor”. Sursa foto: New York Times

Acum, mesajele oficiale s-au schimbat dramatic, subliniind importanța autonomiei familiei, care va avea grijă de vârstnici dacă se nasc mai mulți copii.

Slogan pro-natalist apărut recent într-o localitate chineză: „Cel mai bine e să ai trei copii. Nu mai ai nevoie de ajutorul statului la bătrânețe”. Sursa foto: New York Times

Totuși, vechile slogane anti-nataliste își croiesc drum pe rețelele de socializare online, unde tinerii le redistribuie ca o opoziție tacită și batjocoritoare la ceea ce percep ca o presiune de a naște copii venită din partea statului, observă New York Times într-un articol recent.

Statul și administrațiile locale din China oferă stimulente financiare pentru cuplurile care doresc să aibă doi sau trei copii, dar se poate să nu fie suficiente. Reuters explica într-o analiză din 2021 că măsura de a relaxa politica copilului unic nu a făcut decât să crească costul creșterii unui copil în această țară. 

Anul trecut, China a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității de la înființarea Republicii Populare Chineze în 1949.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button