de Redacția Stiripentruviata.ro
China a anunțat luni că va permite cuplurilor să aibă până la trei copii, transmite Reuters. Beijingul a renunțat în 2016 la politica copilului unic, care a generat numeroase abuzuri, amenzi uriașe și avorturi forțate. Motivul a fost că Partidul Comunist chinez a constatat că populația îmbătrânește rapid, ceea ce reprezintă un risc pentru economie.
Totuși, măsura nu a făcut decât să crească costul creșterii unui copil în această țară. Un studiu al Universității Hangzhou a descoperit că permisiunea de a naște al doilea copil per familie a încurajat doar părinții care-și puteau permite costurile, iar rezultatul a fost o creștere a prețurilor pentru serviciile de educație. Rezultatul? Descurajarea cuplurilor care nu aveau copii deloc de a naște primul copil!
Costul creșterii copiilor în mediu urban a crescut foarte mult în ultimii ani, astfel încât autoritățile au adăugat la „permisul” pentru al treilea copil și alte măsuri de sprijin: scăderea costurilor educației, ajutoare pentru locuință și deduceri fiscale, garantarea intereselor legale ale femeilor care lucrează pe piața muncii.
O măsură de sprijin suplimentară va fi educarea tinerilor „pentru căsătorie și iubire”.
China are o rată de fertilitate de 1,3 copii per femeie, în timp ce rata de înlocuire a populației este de 2,1.
„Oamenii au rețineri din cauza costurilor incredibile ale creșterii copiilor în China de azi”, a declarat sociologul Yifei Li de La New York University Shanghai. „Locuințele, activitățile extrașcolare, mâncarea, călătoriile și toate celelalte se adună foarte rapid.”
Zhang Xinyu, o mamă de 30 de ani care crește un copil în municipiul Zhengzhou, a declarat că problemele rezultă din faptul că femeile poartă cea mai mare parte a responsabilității creșterii copiilor. „Dacă bărbații ar face mai mult, sau dacă familiile ar acorda mai multă considerație femeilor care au născut, multe femei ar putea să facă și al doilea copil”, a spus ea.
Cel mai recent recensământ arată că ultimul deceniu a înregistrat cea mai mare scădere a populației din anii 1950. China nu mai are decât 1,41 miliarde de cetățeni, alimentând îngrijorarea că va îmbătrâni înainte să atingă prosperitatea. În 2027 se estimează că India o va depăși în ceea ce privește numărul populației, această țară trecând pe locul întâi în lume.
Criticii politicilor chineze au spus că țara a așteptat prea mult înainte să adopte politici de reducere a ritmului de scădere a populației.
Partidul Comunist Chinez a anunțat luni că va schimba și prelungi și vârstele la care se va putea face pensionarea.