familie

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Familia este cununa creației și mediul în care omul-copil începe să înțeleagă taina iubirii părintești a lui Dumnezeu”

În anul 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca prima duminică după ziua de 1 iunie să fie dedicată Părinților și Copiilor. Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj public cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (1 iunie 2018) și al Duminicii Părinților și Copiilor (3 iunie 2018):


Familia este cununa creației și locul sau mediul în care omul-copil începe să înțeleagă taina iubirii părintești a lui Dumnezeu pentru toți oamenii.

Astăzi, slăbind legătura iubirii dintre om și Dumnezeu din cauza secularizării, familia se află într-o profundă criză spirituală. În acest context, este necesară tot mai mult o educație creștină prin care iubirea generoasă și responsabilitatea în familie să fie puse în valoare.

Niciodată familia nu poate fi redusă la aspectele ei pământești: biologic, juridic, psihologic, sociologic sau cultural, deoarece ea le cuprinde pe acestea și le transcende prin comuniunea de credință și de iubire sfântă din viața ei și prin vocația ei de a reprezenta în lume conlucrarea dintre om și Dumnezeu pentru dobândirea vieții veșnice.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Copiii născuți în familie și botezați în Biserică, în numele Preasfintei Treimi, pot deveni cetățeni ai Împărăției cerești veșnice, dacă în viața lor pământească au cultivat darurile duhovnicești primite la Sfântul Botez, după cum ne arată familiile care au dat Bisericii mai mulți sfinți, înscriși de ea în calendar.

Pentru a contribui mai mult la creșterea spirituală a familiei creștine, Patriarhia Română acordă o atenție deosebită educației religioase a copiilor și a tinerilor, oferind acestora posibilitatea de a-și dezvolta capacitatea de participare activă la viața și activitatea comunităților parohiale.

Prin intermediul programelor educaționale, culturale și artistice, copiii și tinerii au șansa de a se cunoaște mai bine și de a conștientiza care sunt valorile permanente ale credinței creștine și ale spiritualității românești.

În prezent, constatăm în familie, la ora de Religie din școală, în parohie, în pelerinaj la mănăstiri, în școlile de teologie, în centrele educaționale și culturale ale Bisericii, că toți copiii și tinerii se bucură mult când sunt iubiți de Dumnezeu și de oameni, fiind încurajați, la rândul lor, să iubească pe Dumnezeu în rugăciune și pe semenii lor prin fapte ale iubirii milostive. Iar când tinerii creștini ortodocși poartă în sufletele lor iubirea, pacea și bucuria, dăruite lor de Hristos, ei devin mărturisitori ai iubirii Lui și misionari în relație cu alți tineri, ajutând mai ales pe cei aflați în dificultate.

Anul 2018, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, este un bun prilej de a spori cooperarea dintre Biserică, Familie și Școală în formarea și educarea copiilor, oferindu-le copiilor și tinerilor posibilitatea cultivării valorilor spirituale permanente inspirate de credința și tradiția vie a poporului român.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului și a Duminicii Părinților și Copiilor, îi îndemnăm pe toți părinții să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să nu-și piardă sănătatea și darurile native, ci să cultive libertatea de a face binele și de a oferi bucurie celor din jurul lor.

Pe copii îi îndemnăm să iubească mai mult pe părinții lor și să se roage pentru ei, întrucât prin ei Dumnezeu le-a dăruit viața și îi ajută să crească și să se formeze ca persoane înțelepte, binevoitoare și iubitoare, create după chipul lui Dumnezeu Cel bun și sfânt (cf. Facere 1, 26-27).

În această zi, în mod deosebit, ne rugăm lui Dumnezeu, Părintele luminilor, de la Care vine „toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit” (Iacov 1, 17), să dăruiască părinților și copiilor români, din țară și din străinătate, pace, sănătate și mult ajutor în viață, spre bucuria familiei, a Bisericii și a poporului român.

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: Basilica.ro

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button