FOTO, VIDEO. O mamă adolescentă vorbește despre adopția deschisă și sacrificiul ei: i-a trimis fetiței lapte matern timp de șase luni, iar de curând i-a serbat aniversarea de an împreună cu părinții adoptivi
În 2014, când avea dor 18 ani și era în ultimul an de liceu, Kaleena Pysher, o adolescentă din statul american Alaska, a aflat că era însărcinată în trei luni. Tânăra nu voia să se bazeze pe ajutorul părinților și nici să trăiască din ajutor social după nașterea copilului. De aceea, într-o lună de zile, ea a luat o decizie importantă pentru ea și copilul ei, o fetiță: avea să o dea spre adopție.
În SUA, la fel ca și în Australia și Marea Britanie, funcționează un sistem de adopție din timpul sarcinii, pentru ca mama să nu se streseze în timpul sarcinii, iar copilul să poată beneficia în primii ani de viață de un mediu familial și să realizeze atașamentul securizat necesar, care îi va defini modul de raportare la cei din jur pentru toată viața.
Acum Kaleena are 20 de ani, lucrează la cabinetul unui dentist și studiază pentru a deveni tehnician dentar. Ea povestește cum a luat această decizie:
Am învățat foarte mult din această experiență. În primul rând, corpul tău este numai al tău și nu trebuie să te lași presată să faci cu el ceea ce nu dorești: fie că e vorba de un avort, fie de continuarea sarcinii. Am mai învățat și cât este de important să te mândrești cu deciziile tale și să ți le susții indiferent ce încearcă ceilalți să te convingă să faci.
Am învățat cât de puternică pot fi când sunt aruncată în malaxor. Mi s-a spus să fac avort, mi s-a spus să nu aleg adopția, mi s-a spus să-mi păstrez fiica. Eram trasă în atâtea direcții, încât, până la urmă, am realizat că era decizia mea și numai a mea.
Kaleena a ales opțiunea de adopție deschisă, o altă posibilitate pe care o oferă legea americană, britanică și australiană. Aceasta permite mamei biologice să țină legătura cu familia adoptivă, chiar dacă aceasta din urmă își poate păstra opțiunea anonimatului față de publicul larg (valabil în cazul de față).
În timpul sarcinii, Kaleena s-a atașat de copil, dar a ținut legătura zilnic și cu părinții adoptivi, cărora le trimitea fotografii de la ecograf și diverse informații despre starea copilului: dacă a sughițat, sau s-a mișcat.
La șapte luni de sarcină, un consilier pentru alăptare i-a explicat tinerei cât de important era laptele matern pentru viața și sănătatea bebelușilor: ajută la crearea sistemului imunitar și la dezvoltarea creierului. Atunci tânăra le-a spus părinților adoptivi că vrea să o alăpteze pe fetiță imediat după naștere, la spital, precum și pe parcursul primelor ei luni de viață. Kaleena a declarat mai târziu:
Dacă bebelușul primește lapte matern, pleacă în viață cu un mare avantaj. Am vrut ca bebelușul meu să beneficieze de tot ce e mai bun pentru a putea crește.
În noiembrie 2015, la vârsta de 19 ani, Kaleena și-a născut fetița, pe care a numit-o Raylie. A alăptat-o cu primul lapte matern, apoi a făcut sacrificiul suprem pentru o mamă și a pus-o în brațele părinților adoptivi. Știa că aceasta avea să contribuie la crearea atașamentului atât de necesar copilului la început de viață. Ea însăși a mai ținut-o în brațe abia peste o săptămână:
Am vrut ca fata să se atașeze de ei. Eu sunt cei care o cresc.
În următoarele luni, tânăra mamă s-a muls la fiecare două ore și a trimis familiei adoptive, care a plătit pentru transport, pungi sigilate cu lapte matern pentru copil, pe care scria „Fructe de mare proaspete – Transport frigorific”.
Chiar și atunci când sânii au început să o doară, tânăra a continuat recoltarea laptelui pentru fiica ei la fiecare două ore, obținând până la 180 de ml odată. Unul din transporturile trimise familiei a cântărit 36 de kilograme, așa că aceștia s-au văzut nevoiți să cumpere încă un frigider pentru a stoca „proviziile”. Când „cererea a depășit oferta”, tânăra și-a donat laptele unei bănci specializate din alt stat american, Colorado.
VIDEO:
În noiembrie 2016, când Raylie a împlini un an, familia adoptivă a invitat-o pe Kaleena Pysher să îi viziteze, pentru a serba ziua de naștere a fetiței. Tânăra a stat cinci zile împreună cu ei.
Într-un material publicat recent despre experiența Kaleenei, tânăra spune:
Alegerea acestei familii ca părinți adoptivi pentru Raylie a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată și nu o regret nicio clipă.
Am fost foarte surprinsă să văd că povestea mea a făcut înconjurul lumii. Mă așteptam să se vorbească doar vreo câteva zile despre aceasta în orașul meu natal, Anchorage, dar în câteva săptămâni a devenit virală pe Facebook, ceea ce m-a șocat. Nu credeam să fie o poveste atât de importantă și pentru alții și că lumea mă va aplauda pentru curaj și donarea de lapte matern.
Sincer, nu-mi pot închipui de ce povestea mea i-a impresionat atâta pe oameni. Poate pentru că o făceam din dragoste, sau poate pentru durerea și timpul investite în darul laptelui matern pe care i l-am făcut fiicei mele, sau poate cu totul altceva. Nu pot decât să spun că sunt încântată că am putut aduce în atenția publică alăptarea naturală, acest lucru minunat atât pentru mame, cât și pentru copii.
Când Raylie va mai crește, vreau să se simtă liberă să poată vorbi cu mine despre decizia pe care am luat-o privitor la ea, să îmi pună întrebări. Nu știu ce sentimente va avea în legătură cu aceasta, dar sper să îmi poată vorbi deschis.
Sper ca Raylie să devină o tânără inteligentă, care știe că foarte multă lume o iubește. Sper să-și urmeze fără ezitare visele, să fie mândră că este un copil adoptat și să aibă o viață plină de împliniri, de bucurii și de speranță.
Mai sper ca și eu să devin o persoană de care fiica mea să fie mândră — să se poată mândri cu faptul că eu sunt mama ei biologică.
Surse: Daily Mail, Life Site News, Today.com
Citește și Mărturia unei mame care și-a dat copilul spre adopție la naștere: „Mi se rupea inima de durere, dar știam că nu-i puteam oferi familia de care avea nevoie”
Citește și VIDEO: O femeie își întâlnește copilul născut în urma unui viol, dat spre adopție în urmă cu 77 ani
Citește și O adolescentă de 15 ani decide să nu mai avorteze, oferind copilul spre adopție
Citește și Săptămâna pentru Viață: Cum îi spui copilului tău că a fost adoptat – sfatul psihologului
Citește și Interviu cu psihologul G.V.Kozlovskaia despre copiii adoptați
Citește și Ioana Picoș: „Adopția este un act de iubire”
Citește și Părintele Nicolae Tănase: „Să-L imităm pe Dumnezeu. Dumnezeu ne-a adoptat, să adoptăm și noi”
Citește și Cerând iubirea. Amintirile unui copil adoptat / Revista Pentru viață nr.2
Citește și Fetița din vis. Cum am adoptat doi copii / Revista Pentru viață nr.2
Citește și Hai să-ți spun o poveste frumoasă! / Revista Pentru viață nr.2