familie

O femeie căsătorită și cu trei copii a jucat un rol decisiv în realizarea Unirii din 1859

Sinteză din Enciclopedia României via AlexandraNadane.ro

Află cine a fost cea care a reușit, prin violarea corespondenței dintre soțul ei și demnitarii otomani, să descopere și să invalideze complotul pregătit cu sprijinul Imperiului Habsburgic, prin care partida unionistă trebuia să piardă alegerile din Moldova.


Ecaterina Conachi, pe care apropiații o numeau Cocuța, s-a născut în 17 august 1828. A fost fiica logofătului moldovean Costache Conachi și a Smarandei Negri.

La 2 iunie 1846 s-a căsătorit cu Nicolae Vogoride, desemnat, după moartea lui Theodor Balș, caimacam al Moldovei, căsătorie aranjată de ilustrul său părinte, ostil cauzei unioniste și apărător al intereselor otomane în Țările Române.

Însuși domnul Moldovei, Mihail Sturdza, a participat la căsătoria celor doi, la moșia Țigănești. Au avut împreună 3 copii, Emanoil, Maria și Lucia.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Convingerile civice ale acestei „primei doamne” a timpului au devenit manifeste în contextul luptei pentru unire din Moldova. L-a determinat pe Nicolae Vogoride să renunțe la desemnarea lui Constantin Catargiu sau Nicolae Cantacuzino ca miniștri, ambii recunoscuți antiunioniști, amenințând în caz contrar cu divorțul și cu plata unor despăgubiri egale în cuantum cu zestrea sa, pierdută în urma unor neinspirate plasamente. Cocuța Conachi reproșa „veneticului din Fanar”: „Ai venit în țară sărac lipit pământului, n-ai altă avere decât zestrea ce ți-am adus-o eu. Îți iert risipirea ce ai făcut-o, dar nu-ți voi ierta trădarea față de neamul, față de țara care ar fi trebuit să devie și a dumitale. Cum nu ai astăzi altă avere decât a mea, aș putea, printr-un divorț, să te așez din nou pe paiele de unde te-am ridicat”.

A reușit, prin violarea corespondenței dintre soțul ei și demnitarii otomani, să descopere și să invalideze complotul pregătit cu sprijinul Imperiului Habsburgic, prin care partida unionistă trebuia să piardă alegerile din Moldova. Scrisorile au fost trimise spre publicare de către Costache Negri și Dimitrie Rallet, prin intermediul ambasadorului francez, cotidianului «L’Étoile d’Orient» („Steaua Dunării”), care fusese interzis la Iași și apărea la Bruxelles. Scurte review-uri în limba română ale acestor epistole care au făcut înconjurul Europei, au fost publicate și în Moldova sub numele de Estract de scrisori secrete trimise caimacamului Moldovei de deosebite fețe politice.

Urmare a gestului său de mare curaj, unioniștii au putut să aleagă pe Alexandru Ioan Cuza domn în Moldova, pas esențial în drumul spre Unirea din 1859 care a pus baza Marii Uniri din 1918.

Ecaterina Conachi, Regina Maria, Elena Alistar Romanescu – femei care au realizat Unirea rămânând feminine


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button