studii şi cercetări ştiinţifice

Numărul populației afectează securitatea națională

Cum ar putea, scăderea numărului tinerilor și al adulților, să ne afecteze abilitatea de a face față unei crize internaționale sau interne? Unele țări au început deja să-și pună această întrebare. Tinerii și adulții, cu capacitate de muncă, reprezintă forța în soluționarea unei crize naționale.

O sursă de știri din sud-estul Asiei, a pus sub semnul întrebării abilitatea statului-oraș Singapore de a rezista într-o criză națională, ținând cont de populația îmbătrânită, fertilitatea scăzută și scăderea populației. Un exemplu de astfel de criză este descoperirea atentatului, din decembrie 2003, prin care se dorea bombardarea câtorva regiuni cheie.

Ultimul raport anual emis de Divizia Națională a Populației, indică un raport de 5,2 cetățeni cu putere de muncă cu vârsta între 20-64 de ani pentru fiecare cetățean de peste 65 de ani. În 2004 erau 7,6, în 1990 erau 10,4 iar în 1970 erau 13,5. Un declin evident, în ultimii ani, al numărului cetățenilor cu putere de muncă.

O revistă din Australia a publicat, recent, un articol în care pune sub semnul întrebării abilitatea Japoniei de a se apăra eficient în următoarele decenii, ca urmare a declinului semnificativ al populației. În momentul de față, Japonia este clasată în primele 10 cele mai eficiente forțe de luptă din lume. Forțele armate pot fi folosite doar în caz de defensivă sau în misiuni umanitare internaționale. Însă în următorii 90 de ani, populația se va reduce cu aproape o treime limitând aproape ireversibil capacitatea militară a țării. Potrivit fostului analist CIA, Aki Peritz, declinul demografic va duce la o competitivitate crescută între tinerii japonezi în fiecare aspect al societății.

Deși forța de muncă va reprezenta o problemă, trebuie reamintit că un colectiv de oameni în vârstă reprezintă multă experiență cumulată și înțelepciune, ceea ce nu trebuie subestimat. Cei trecuți de 65 de ani, specializați în diverse domenii pot fi de mare ajutor în caz de urgență. Așa cum a notat și Organizația Mondială a Sănătății, într-un raport despre specialiștii pensionați, anii de experiența îi vor transforma în modele și surse de inspirație (având cunoștințe practice). Prin urmare, cei în vârstă, în loc să fie priviți ca un grup ce necesită asistentă, vor fi solicitați în cazul în care va fi nevoie de experiența lor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Astfel, este posibil ca o întreagă societate, la nivel mondial (într-una sau mai multe țări), să fie solicitată pentru a face față crizelor viitoare, daca nu au ca ajutor experiență și înțelepciunea vârstnicilor. Ar trebui să fim atenți și la rolul important al felului în care ne creștem copiii pentru viitorul societății și al lumii. Familiile care se decid să aibă copii, fac un serviciu crucial întregii societăți.

Sursă: Mercator.net
Traducere: Adina Serediuc

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button