studii şi cercetări ştiinţifice

O nouă tehnologie ar putea stimula creierul pacienților cu nivel de conștiență foarte redus

brain

de Xavier Symons

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un grup de cercetători belgieni a descoperit o modalitate de a stimula pacienții aflați în stare de conștiență minimă. În ediția sa de aprilie, revista Neurology prezintă experimentele unor savanți de la Universitatea din Liège, care au folosit impulsuri electrice pentru a ridica nivelul de conștiență al pacienților care aveau acest nivel foarte redus.

Cercetătorii au descoperit că 15 din 55 de pacienți cu nivel minim de conștiență au răspuns la stimularea electrică, devenind mai reactivi și chiar reușind să comunice non-verbal cu ei.

Cei aflați în stare vegetativă nu au avut nicio reacție.

„Rezultatele sunt cu atât mai impresionante cu cât au apărut la pacienți în stare cronică, la ani distanță de accidentul care le-a indus această stare. Despre aceștia se credea că nu vor mai putea evolua spre bine”, a spus Aurore Thibaut, autorul principal al studiului. Din nefericire, îmbunătățirea a fost doar temporară, iar pacienții au recăzut în starea inițială după câteva ore.

Un pacient aflat în stare de conștiență minimă prezintă semne minime sau ocazionale de conștientizare: uneori pot urmări o imagine cu privirea, alteori pot chiar să întindă mâna spre un obiect, dar pot petrece săptămâni sau luni fără să răspundă la niciun stimul.

Cercetătorii studiază acum efectele unei proceduri pe termen lung, pentru a prelungi și menține beneficiile stimulării electrice a creierului.

Tehnica aplicată este una sigură și destul de ieftină, cunoscută sub numele stimulare transcranială cu curent continuu, iar studii anterioare au remarcat că aceasta poate îmbunătăți capacitatea de concentrare, memoria de lucru și funcțiile limbajului.

Dr. Michael DeGeorgia, neurolog american, a spus că e nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege câtă informație poate procesa un pacient aflat în stare de conștiență minimă. Pacienții, chiar dacă sunt închiși în sine („locked in”), pot înțelege, totuși, ce se întâmplă în jur, cu toate că nu sunt capabili de a reacționa.

Sursa: Bio Edge


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button