avortstudii şi cercetări ştiinţifice

Costurile sociale ale avortului și efectul asupra relațiilor

cuplu

 www.theinterim.com, 16 iunie 2014

Un document publicat în luna mai de Institute of Marriage and Family Canada  (Institutul Căsătoriei și Familiei din Canada) analizează impactul avortului asupra familiei și asupra comunității.

Cum afectează avortul mamele, familiile și societatea noastră” de Andrea Mrozek analizează efectele avortului asupra căsătoriei, sexualității, sănătății mintale și societății. Face referire la cercetări anterioare și la povestea unei femei pro-avort pe nume Lee (din cartea Giving Sorrow Words) care s-a confruntat cu consecințe emoționale negative după ce a avortat.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Lee, care este încă pro-avort, a avortat când era însărcinată în șapte săptămâni. Era deja într-o relație stabilă și avea două fiice. În perioada care a urmat avortului, ea a declarat că era profund mâhnită: ”Am plâns șase săptămâni. Mă ridicam din pat doar ca să merg la lucru (noaptea)…aproape șapte luni mai târziu, inima mea era încă frântă…ceea ce înrăutățea lucrurile era faptul că nu găseam nimic de citit care să descrie ceea prin ce treceam”. Ea a decis că unicul mod de a continua în relația cu partenerul ei era să aibă un alt copil. În cele din urmă, Lee a născut un alt copil și a descris evenimentul ca pe ”o nouă speranță, o a doua șansă și un bebeluș frumos”.

Un studiu din 2003, ”Avortul și formarea familiei: circumstanțe sau cultură?” a descoperit că 25,1% dintre femeile de peste 35 de ani care avortaseră sunt divorțate sau separate, spre deosebire de 19% dintre femeile care nu avortaseră. Când femeile cu antecedente de avort se apropie de vârsta de 40 de ani, 37 la sută sunt în prima căsătorie comparativ cu 56 la sută dintre femeile care nu au avortat. Așa cum a declarat Dr. Priscilla Coleman, dacă avortul  este considerat un “eveniment traumatic” de către unul sau ambii parteneri, este probabil să devină ”o criză definitorie în istoria relației creând oportunități pentru o intimitate crescută și reciprocitate sau o deteriorare a relației provocată de rana de atașament”.

Documentul face referire la diferite studii care arată că între 24 și 33.4% dintre femeile cu antecedente de avort au declarat că au avut probleme sexuale după avort. Studiul ”Avortul și viața sexuală a bărbaților și a femeilor”, care a fost publicat in 2008, a descoperit că unele cupluri ezitau să se angajeze în activități sexuale pentru că vedeau plăcerea sexuală ca pe originea nevoii lor de a distruge o nouă viață și se simțeau și mai puțin atractivi după avort. Același studiu a arătat și că bărbații și femeile care au trecut prin experiențe de avort au o atitudine mai pozitivă față de relațiile sexuale cu străini și e mai probabil să aibă mai mulți parteneri sexuali. Femeile care au avortat văd și violul într-o lumină mai pozitivă.

Pe lângă asta, o meta-analiză publicată de Coleman în 2011 în British Journal of Psychitary a arătat că femeile care au făcut avort au cu 81 la sută mai multe șanse de a se îmbolnăvi de o boală mintală.

Documentul analizează efectul avortului și al contracepției asupra vieții de familie în societate. Oamenii cred că dețin controlul asupra fertilității iar actul sexual nu mai e legat de naștere și deci ”nu mai este asociat cu a fi iresponsabil” dacă femeia nu vrea să rămână gravidă. Din cauză că decizia de a avorta îi revine exclusiv femeii conform (legii) statului, unor tați li se pare că le este permis să o abandoneze în caz că decide să păstreze copilul. Și apoi, statul ”ipocrit” îi forțează pe bărbați să plătească pensie alimentară pentru o decizie pe care numai femeia a avut dreptul să o ia. Aceasta îi face pe bărbații să devină mai puțin doritori de a se implica în viața de familie.

”Exagerarea consecințelor negative ale avortului nu ajută la nimic”, spune Mrozek în documentul IMFC. Cu toate acestea, problema mai mare cu care canadienii se confruntă astăzi este aceea de a pretinde că nu există nicio consecință.

Traducere: Eugenia Holhos

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button