Marşul pentru Viaţă

Mărturia Pr. Radu Brînză, supraviețuitor al avortului: Ce îl motivează în activitatea de coordonator Pro Vita Iași

de Redacția Stiripentruviata.ro

Părintele Radu Brînză, coordonatorul Pro Vita Iași, departamentul de sprijin și educație pro-viață al Arhiepiscopiei Iașilor, a făcut două mărturii cutremurătoare, care explică motivația implicării sale în această activitate.

Mărturiile au fost oferite într-un interviu video acordat organizației pro-viață Life Call la începutul Lunii pentru viață 2023.

În primul rând, părintele a mărturisit că este supraviețuitor al avortului. S-a născut printr-o minune, în urma rugăciunilor mamei sale, presată de familie să-și avorteze al cincilea copil – pe viitorul preot și singurul băiat al familiei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Eu sunt ultimul copil – al cincilea – dintr-o familie. Am patru surori mai mari. Tata-și dorea băiat. Prima – fată, a doua – fată, a treia – fată. Când rămâne cu a patra, toată lumea îi spunea mamei: «Trebuie să faci avort». Și n-a făcut. Și a născut tot fată”, povestește Părintele Radu Brînză.

„Iar însărcinată… «Cumplit! Ești aiurea. Nu se poate. Pe ce lume trăiești? Ți-ai umplut casa de fete.» Și, forțată cumva de o presiune teribilă… Se administrau niște injecții atunci. Trebuia să facă trei injecții. Și le-a făcut”, a mai povestit clericul.

„Dar, foarte interesant că nu-și dorea să le facă și se ruga mereu: «Dă, Doamne, să nu pierd copilul! Dă, Doamne, să nu pierd copilul!» Și nu l-a pierdut. Și a ieșit băiat. Când au văzut că nu a avortat, s-au gândit că a ieșit cu probleme. Dar aveam mâini, picioare, de toate.”

Astfel, supraviețuirea viitorului preot a fost o adevărată minune.

În emisiunea Secvențe Trinitas, la Trinitas TV, doamna Maria, mama Părintelui Radu Brînză, a confirmat această mărturie, povestind-o din perspectivă proprie – una care arată că, de fapt, bătălia pentru viața oricărui prunc nenăscut (și nebotezat) este o bătălie între forțele răului și om.

Ce este criza de sarcină

În interviul acordat Life Call, Părintele Radu Brînză a mărturisit un alt moment crucial din viața lui: întâlnirea pe care a avut-o cu o femeie în criză de sarcină, la începutul activității pastorale, când lucra ca preot misionar la o maternitate.

„În zona în care se făceau avorturi, aveai impresia că intri realmente într-un mormânt, într-o zonă rece, ticăloasă. Era o suferință cumplită”, povestește el. „Avortul nu-ți rezolvă problema, dimpotrivă, îți mai adaugă una. Un avort nu te face să nu mai ai copii, un avort te face să ai un copil mort.”

Pr. Radu Brînză și echipa Pro Vita Iași la finalul Marșului pentru viață 2023 de la Iași, sâmbătă, 25 martie 2023. Foto: Pro Vita Iași

„M-a marcat întâlnirea cu o astfel de femeie, pe care nu am întrebat-o nimic, dar ea, văzându-mă, a început să plângă. Avea ochii vineți, tumefiați de la lovituri, avea un copiluț de vreo cinci ani de mână și în cealaltă mână banii de avort”, a relatat coordonatorul Pro Vita Iași.

„În momentul în care m-a văzut, a început a plânge și mi-a zis, fără să-i fi spus eu ceva: «Părinte, știu că e păcat. Dar ce să fac, pentru că mai am patru acasă? M-a bătut și mi-a spus că nu mă primește în casă dacă vin fără avortul făcut». Eram la începutul activității. M-am simțit atât de neputincios.”

Un centru pentru mame în criză de sarcină

„La ora actuală, răspunsul la această întrebare este într-un proiect – Centrul pentru femei în criză de sarcină „Sf. Emilia” – la care lucrăm. Acesta este răspunsul pe care i-l dau acestei femei, pe unde o fi… și este, dacă vreți, în amintirea acelui pruncuț care atunci a fost omorât.”

Beneficiarii Centrului „Sf. Emilia” vor fi mamele cu copii aflați în risc de separare de familie și femeile în criză de sarcină. Acestora li se vor acorda găzduire îngrijire, consiliere, sprijin psihologic, suport social și educațional, orientare profesională, precum și alte servicii de integrare socială.

Centrul, situat pe Str. Brândușa nr. 16 din Iași, va fi inaugurat în 2025 și va avea o capacitate de 8 cupluri mamă-copil, oferind perioade de ședere de maximum 2 ani, cu posibilitatea de prelungire în funcție de necesitate.

În curtea centrului se va construi și o capelă, unde mamele vor primi consiliere spirituală.

Centrul se află sub ocrotirea Sfintei Emilia, sărbătorită la 1 ianuarie, un model de mamă, care a dat lumii patru sfinți din cei nouă copii: Sfântul Vasile cei Mare, Sfântul Grigore de Nyssa, Sfântul Petru al Sevastiei, Sfânta Macrina cea Tânără.

Crearea Centrului maternal „Sfânta Emilia” reprezintă un act firesc al Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor, care, începând din 2011, desfășoară programe și proiecte de salvare și protejare a vieții umane, printre care și Programul „Praesidio”, care sprijină femeile însărcinate aflate în dificultate și pe copiii lor.

Prezentul este timpul lui Dumnezeu

„Viața este cel mai frumos cadou pe care ni-l face Dumnezeu”, spune Părintele Radu Brînză. El afirmă că refuzul sau încercarea de amânare a acestui dar e ca și cum cineva ți-ar aduce un buchet de flori iar tu, în loc să-l primești, spui: „Mâine, nu acum!”.

„Toată lumea înțelege mecanismul” concepției unui copil, mai spune coordonatorul Pro Vita Iași. „Dar nimeni nu înțelege de ce acum”, adaugă el. „Nimeni nu explică asta și nu are cum. Aici se vede foarte frumos voia lui Dumnezeu. De aceea, (viața) este un cadou, un dar.”

Donează aici pentru Centrul Maternal „Sf. Emilia”.


Anul acesta au fost 1100 de localități din România și Republica Moldova în care s-a organizat un marș pentru viață sau cel puțin o altă activitate în cadrul Lunii pentru viață. Tema Lunii și Marșului pentru viață din acest an: „Viitorul este pro-viață”.


Marșul pentru viață este punctul culminant al Lunii pentru viață, serie de manifestări care au loc în luna martie, celebrează viața copiilor născuți și nenăscuți și propun măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame și familii.

Mișcarea nu se concentrează pe interdicții, ci promovează schimbări legislative afirmative, care să creeze mediul propice pentru creșterea copiilor și sprijinirea femeilor.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button