avortsarcinăviaţa de familie

Luna Copiilor Pierduți Înainte de Naștere sau la Naștere: Sfaturi practice pentru apropiații părinților îndoliați

Octombrie a fost declarată în SUA drept Luna de Comemorare a Copiilor Pierduți Înainte de Naștere sau la Naștere, cu 15 ale lunii ca zi specială de pomenire printr-un „Val de Lumină” care se manifestă la aceeași oră prin aprinderea de lumânări în toate orașele americane.

Într-un material publicat pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din America, prezbitera ortodoxă Dennise Krause le reamintește tuturor că Biserica a mărturisit dintotdeauna un adevăr confirmat de curând și de știință, și anume că viața începe la concepție, iar moartea copiilor nenăscuți este o tragedie la fel de mare ca și moartea oricărui om.

Ea oferă și câteva sfaturi practice pentru apropiații părinților afectați de o astfel de pierdere. Iată ce pot face aceștia pentru a-i sprijini, mângâia și ajuta să se refacă psihologic și spiritual:

 • Cel mai important este să conștientizați voi înșivă că este vorba despre moartea unui copil real și o suferință și pierdere reală pentru părinții acestuia. Părinții vor avea nevoie de vindecare, iar aceasta va fi un proces îndelungat. 
 • Spuneți-le că vă rugați pentru ei și pentru copilul pierdut. Puteți trimite și mesaje scurte: „Vă pomenim pe voi și pe copilaș” poate fi suficient.
 • Părinții în doliu au nevoie de cineva care doar să îi asculte, nu să le dea sfaturi. Ascultați-le povestea. Pomeniți copilul pe nume, dacă părinții aleseseră deja un nume pentru el.
 • Este în regulă să recunoașteți că nu vă puteți imagina cum se simt cei doi părinți.
 • Îmbrățișsați-i. Veți arăta că vă pasă fără să folosiți cuvinte.
 • Oferiți-vă să stați cu copiii în timp ce ei merg la medic sau își iau o pauză de refacere.
 • Oferiți-vă să le aduceți mâncare: mama s-ar putea să fie secătuită de energia psihică necesară pentru alte activități atât de necesare în casă.
 • Oferiți-vă să faceți cumpărături și comisioane pentru ei, să ajutați mama la curățenie sau alte treburi din casă.
 • Nu uitați un cuvânt bun și pentru tată. Adesea, sentimentele bărbaților sunt neglijate, fiindcă ei par mai puternici.
 • Acordați-le atenție celorlalți copii ai familei: și ei se simt răniți și confuzi și s-ar putea să le lipsească atenția părinților în această perioadă. Ați putea face activități sau ieși cu ei în oraș. Și nu vă temeți să vorbiți cu ei despre moarte dacă vă pun întrebări.
 • Dacă sunteți însărcinată s-ar putea să aveți nevoie de mult tact și diplomație, pentru că la simpla vedere le puteți stârni diverse emoții părinților îndoliați.
 • Suferiți fără supărare eventualele toane sau ciudățenii ale părinților îndoliați, cu gândul că vor trece. Doliul lor poate fi o perioadă de încercare și pentru prietenia voastră, perioadă pe care trebuie să o treceți cu bine.

În alte țări legea le permite părinților să-și înmormânteze copiii pierduți înainte de naștere, dar în România acești copii sunt tratați ca deșeuri medicale, ceea ce împiedică vindecarea psihologică și spirituală a părinților și familiilor lor. De aceea, la începutul anului, deputatul Matei Dobrovie a cerut Ministerului Muncii să inițieze o modificare legislativă a articolelor 4, 5 și 7 din Ordinul de Ministru 359 / 4 aprilie 2012 privind criteriile de înregistrare și declarare a nou-născutului, pentru a include prevederea ca părinții care au pierdut o sarcină să poată lua trupul copilului și să-l înmormânteze ca pe o persoană umană ce este.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Nu doar credința, ci și știința confirmă că viața umană începe la concepție, adevăr științific recunoscut deja și Administrația Trump în documentele oficiale referitoare la sănătatea umană. Mai multe surse științifice care confirmă că viața umană începe la momentul fertilizării (concepției) se găsesc aici, compilate de studenții pro-viață de la Universitatea Princeton din SUA.

15 Octombrie în SUA: Ziua de Comemorare a Copiilor Pierduți Înainte sau Imediat după Naștere

Luna pentru viață 2019 la Iași: Lansarea cărții „Mărturii ale părinților și rânduieli bisericești despre pierderea unui copil prin avort spontan sau la naștere”

AlexandraNadane.ro: OLANDA. La cererea mamei, copiii avortați spontan sau la cerere sunt recunoscuți ca persoane

„Mărturii ale părinților și rânduieli bisericești despre pierderea unui copil prin avort spontan sau la naștere” / Revista „Pentru viață” nr. 8 – Primăvara 2019

Statul american Nebraska va elibera certificate de deces pentru copiii pierduți prin avort spontan

Austria, Cehia și Slovacia recunosc copiii nenăscuți care și-au pierdut viața în urma avortului spontan. Părinții le pot face ceremonie funerară


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button