viaţa de familie

Juliana Schmemann: „Sfaturi pentru preoteasă și femeia creștină”

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Cum rămâne cu mine?, se întreabă soția unui seminarist. Am o educație bună, am (poate) copii, am o slujbă, un serviciu care-i permite soțului meu să-și termine studiile. Sunt «cineva» și nu este o crimă dacă recunosc asta! Domnul m-a înzestrat cu multe talente. Depinde de mine să le folosesc pentru a-I sluji Lui. Acest lucru implică multe schimbări în viața mea, dar căsătoria, în general, implică o mulțime de adaptări la o multitudine de situații, de schimbări. Oare căsătoria cu un viitor preot va fi și mai solicitantă? Cum rămâne cu personalitatea mea, cum rămâne cu mine ca persoană?

Într-adevăr, cum rămâne? Indiferent dacă ești soție de preot sau doar participi activ la viața comunității bisericești din care faci parte, există două variante: fie ai îndeajuns respect de sine ca să-ți dezvolți personalitatea, fie vei deveni atât de vulnerabilă încât, fără să vrei, îți vei suprima personalitatea ca răspuns la cerințele vieții în Biserică. Dacă ești o persoană activă și îți place să te implici în ceea ce se întâmplă în jurul tău, fă-o! Că este vorba de organizarea unor evenimente sociale, de împodobirea bisericii sau pregătirea unor agape pentru credincioșii din comunitate, indiferent despre ce ar fi vorba, fă-o! Sigur că s-ar putea să te lovești de reacții precum: dar noi întotdeauna am făcut lucrurile așa și nu altminteri! Dacă începi să te simți vulnerabilă, dacă te deranjează judecățile nedrepte sau reacțiile celorlalți, adu-ți aminte să privești situația din perspectiva lor. Ca femeie implicată în orice fel de slujire sau activitate trebuie să fii conștientă că orice decizie importantă și hotărâtă ar putea fi învârtită pe toate părțile și discutată de către cei care mai degrabă vorbesc decât fac. Fii blândă și răbdătoare de fiecare dată și eforturile îți vor fi răsplătite și recunoscute.

Deci, regula numărul unu: în loc să te simți rănită, înțelege care este cauza și acceptă. Gândește-te așa: Domnul ți-a dat un dar enorm chemându-te să-I slujești Lui, aproapelui tău, soțului tău. Da, este nevoie să facem unele sacrificii, dar adu-ți aminte de jertfa Domnului pe Cruce. E loc de comparație?”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Juliana Schmemann, Bucuria de a sluji: Gânduri pentru preoteasă și pentru femeia ortodoxă, Editura Teofilia, Făgăraș, 2013, pp. 13-14.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button