Uncategorized

Iustina Cenușă: Copiii adoptați sunt copii născuți în inimă / Revista „Pentru viață” nr. 10, Primăvara 2021

Interviu

Ce gânduri despre familie ați avut în copilărie și în adolescență?

Părintele Teodor Cenușă: Crescând într-o familie armonioasă, în care m-am simțit iubit permanent și necondiționat, s-a întipărit în mintea mea ideea că familia este o oază de iubire având drept model iubirea dumnezeiască, iar această idee a venit la pachet cu proiectarea pe viitor în viața mea a unei astfel de familii.

Iustina Irimia-Cenușă: Crescând într-o familie numeroasă, normală, modestă, echilibrată și unită, valorile unui viitor asemănător modelului de acasă au prins rădăcini în mine odată cu trecerea timpului, iar imaginea proiectată despre iubire și familie a fost conturată de lecturi duhovnicești și beletristice, de discuții cu părinții, prietenii și părintele duhovnic, de rugăciune și de dorința de a trăi o frumoasă poveste de dragoste și una de familie împlinită. Bineînțeles că pe drum au fost multe frământări și insecurități, însă mereu am avut încrede- re în Dumnezeu că și viața mea de familie se va așeza frumos.

Cum v-ați pregătit pentru căsătorie?

Pr. Teodor C.: Cred că pentru căsătorie începem să ne pregătim încă de mici fără să conștientizăm lucrul acesta prin modul în care creștem și experiențele pe care le trăim. Personal, încă din timpul liceului am început să petrec cu tata multe seri care se lungeau până târziu în noapte cu discuții despre Dumnezeu, despre viață, despre familie, despre viitor. Mai apoi, am început să răsfoiesc unele cărți care abordau această temă din perspectivă duhovnicească în principal și, desigur, am ținut minte de la bunica, care își învățase copiii să ceară de la Dumnezeu „o parte bună”, că în toată această pregătire rugăciunea este esențială.

Iustina I.C.: Având în vedere că amândoi ne-am rugat mult să întâlnim „omul potrivit”, mai ales Sfântului Nicolae și Sfintei Parascheva, atunci când ne-am găsit, lucrurile au evoluat firesc și frumos între noi, iar acum mă gândesc cu nostalgie la acea perioadă minunată dinaintea căsătoriei. După ce l-am cunoscut pe soțul meu, am simțit rapid că el e cel alături de care pot și vreau să-mi împărtășesc restul vieții, astfel că inițial ne-am bucurat din plin de entuziasmul îndrăgostirii, de fluturii din stomac și de tot ce se poate trăi în acea perioadă magică a începutului unei prietenii, totul cu binecuvântarea părinților și a părintelui duhovnic (chiar de atunci am hotărât să avem același duhovnic), apoi, după un an și șapte luni a venit cererea în căsătorie, moment care ne-a făcut mai conștienți, dar și mai entuziaști de ceea ce avea să urmeze – posibilitatea de a ne întemeia familia noastră prin Sfânta Taină a Cununiei, iar darul cel mai de preț pe care ni l-am făcut la nuntă unul altuia a fost fecioria.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ce ați gândit și ce ați simțit când ați decis că vreți să construiți o familie împreună?

Pr. Teodor C.: Foarte mult entuziasm. Eram ca în fața unei lumi necunoscute ce urma să o descopăr alături de cea mai dragă.

Iustina I.C.: Când am simțit că putem porni împreună în această aventură a căsniciei, ne-am pus în bagaje dragostea, multe gesturi ca amintiri frumoase, o listă cu visuri de împlinit, mult entuziasm și am pornit la drum mână în mână și în suflet cu recunoștința față de Dumnezeu și cu dorința de a trăi cu demnitate și cu înțelepciune toate câte ne vor fi rânduite.

Foto: Arhiva personală

Ce înseamnă familia pentru dumneavoastră, la aproape 8 ani de căsătorie?

Pr. Teodor C.: Acel loc în care abia aștepți să ajungi la sfârșitul unei zile obositoare… Acel loc de unde primești atâta putere că simți uneori că ai putea muta și munții… Acel context în care simți atâta binecuvântare, încât necontrolat privirea se înalță către Dumnezeu în semn de recunoștință.

Iustina I.C.: Familia e cea mai mare împlinire pentru noi, e locul în care bucuriile se triplează, greutățile se înjumătățesc, locul în care putem să ne încărcăm bateriile, dar și locul în care suntem permanent provocați să fim mai buni, mai iubitori, mai răbdători și mai iertători; e un altar al fericirii și al sacrificiului deopotrivă, care ne dă rost și motivație, și e locul în care simțim și conștientizăm deplin lucrarea Lui Dumnezeu în viața noastră.

Cum a venit Parascheva în viața dumneavoastră și cum vedeți prezența unui copil adoptat în familie?

Pr. Teodor C.: În toate lucrurile importante din viața noastră am simțit lucrarea lui Dumnezeu și cu atât mai mult în ceea ce privește venirea Paraschevei. Cred că un copil în viața fiecărei familii care își dorește acest lucru aduce multă bucurie și binecuvântare.

Iustina I.C.: Parascheva a venit ca orice copil în viața părinților, ca o minune, o minune foarte mult așteptată și dorită de noi, doar că nu printr-un test pozitiv de sarcină, ci printr-un telefon din partea celor de la DGASPC, care ne-au anunțat că am intrat în potrivire cu o fetiță cu numele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare și a parohi- ei Coștiugeni, unde este preot paroh soțul meu, iar în momentul în care i-am aflat numele, am simțit în inima mea că ea este darul Cuvioasei pentru noi.

Copiii adoptați sunt copii născuți în inimă, doriți, iubiți, așteptați… adorați chiar, care aduc bucurie și rost, împlinind destine și alinând, poate, răni, toate după voia Lui Dumnezeu. Noi suntem foarte fericiți pentru modul în care am devenit părinți și dăm Slavă Domnului pentru cât de bine ne-am adaptat și noi, și ea la viața de familie.

Ce le transmiteți părinților care se gândesc să adopte, dar se tem să facă acest pas?

Pr. Teodor C.: Să aibă curaj și să se încredințeze voii lui Dumnezeu.

Iustina I.C.: Să aibă răbdare și încredere, căci, dacă în inima lor își doresc cu adevărat asta și Dumnezeu știe că le este de folos, cu siguranță lucrurile se vor așeza minunat. Să fie pregătiți să iubească și să nu uite că Maica Domnului vindecă și acoperă orice neputință.

Foto: Arhiva personală

Aveți modele de familii care vă inspiră?

Pr. Teodor C.: Familia părinților mei, familia părinților socri, familii sfinte precum Sfinții Adrian și Natalia, Sfinții Petru și Fevronia. Desigur că avem și în jurul nostru multe familii frumoase de la care învățăm nespus de mult.

Iustina I.C.: Pe lângă modelele familiilor din Biblie, suntem atenți și la reperele din literatură, istorie sau contemporaneitate. Propriile familii ale părinților și bunicilor noștri ne sunt inspirație, dar urmărim și în mediul online familii care ne arată că trecem cu toții prin aceleași etape și că viața este frumoasă dacă vrei să o vezi și să o faci astfel!

Ce vă bucură cel mai mult?

Pr. Teodor C.: Multe lucruri mă bucură… Sunt un om care mă entuziasmez și mă bucur din aproape orice. Dar primul gând care mi-a venit în minte când am citit această întreba- re a fost legat de discuțiile pe care le port ore întregi cu Iustina pe diferi- te teme la sfârșitul cărora îmi dau seama că am lângă mine cel mai bun prieten.

Iustina I.C.: Acum mă bucură discuțiile sincere, timpul de calitate petrecut cu cei dragi, slujbele tihnite și trăite cu profunzime, satisfacția muncii mele, starea de echilibru între suflet-minte-trup, însă momentele mele preferate sunt dimineața și seara, când ne trezim și adormim îmbrățișați, răsfățați de gesturile și cuvintele pline de iubi- re ale fetiței noastre.

Ce vă întristează cel mai mult?

Pr. Teodor C.: Că oamenii nu mai au răbdare să comunice și preferă să strige, că se aruncă cu noroi în orice și din toate părțile, că judecăm foarte mult și iertăm/iubim prea puțin.

Iustina I.C.: Suferința altora, determinată de inechitate socială sau de probleme de sănătate, și conștientizarea continuității propriilor păcate…

Ce înseamnă prezența talentului artistic în viața familiei dumneavoastră?

Pr. Teodor C.: Un mod de exprimare a sentimentelor, un hobby, o plăcere, o relaxare, uneori o provoca- re. E un dar al lui Dumnezeu care se cere cultivat, înmulțit, împărtășit. Iustina I.C.: Responsabilitate și bucurie.

Ce gânduri aveți pentru cei care doresc să-și întemeieze o familie?

Pr. Teodor C.: Să nu se sperie atunci când unii oameni rău intenționați sau poate doar prea mult încercați împărtășesc doar experiențele negative ale unei vieți de familie. Dacă îți dorești cu adevărat, dacă nu re- nunți ușor și dacă îl chemi pe Dumnezeu să fie cu tine, atunci bucuriile ce vin din familie depășesc și întrec de zeci de ori încercările și necazurile prezente inevitabil în fiecare familie.

Iustina I.C.: Să se bucure de cel mai frumos dar – iubirea, să-și asume responsabilitățile, să se respecte, să comunice sincer, să țintească către aceleași idealuri, să țină minte în- demnul Fericitului Augustin: „iubește și fă ce vrei” și să nu uite că „jumătate nu te naști, ci devii”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button