Uncategorized

Consultare publică – propuneri de plan-cadru pentru clasele V-VIII

creioane_web-150x150

Institutul de Științe ale Educației lansează în dezbatere publică propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII

Argument

Elevii din clasele V-VIII studiază, în prezent, după planuri-cadru promovate acum aproape 15 ani (Ordinul M.E.C. nr. 3638 / 11.04.2001). Procesul de inovare curriculară inițiat după adoptarea LEN nr. 1/2011 s-a concretizat până acum în noi planuri cadru și noi programe școlare în învățământul primar. Elevii aflați acum în clasa a III-a reprezintă prima generație care urmează un nou curriculum. Pentru ca acest proces să continue, este important să fie promovate noi planuri-cadru în învățământul gimnazial și liceal, în acord cu finalitățile stabilite de LEN nr. 1/2011 (competențele cheie). Acestea vor permite dezvoltarea unor noi programe școlare pentru aceste niveluri de învățământ și, ulterior, organizarea de licitații pentru noi manuale școlare. De asemenea, de acest proces depind măsurile viitoare de pregătire inițială și continuă a cadrelor didactice în aplicarea noului curriculum (abilitare curriculară).

Procesul de elaborare a planului cadru pentru gimnaziu

Procesul de elaborare a propunerilor de planuri cadru pentru gimnaziu s-a fundamentat pe un set de repere și principii de dezvoltare curriculară și pe un profil de formare al absolventului promovate în documentul de politici “Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculumului național”. Acest document elaborat de Institutul de Științe ale Educației a fost supus dezbaterii publice în perioada august-septembrie 2015. De asemenea, propunerile privind numărul de ore minim/maxim al planului-cadru pentru gimnaziu au fost orientate și de cel mai recent studiu Eurydice privind timpul scolar, care arată că România are în prezent un timp de studiu apropiat de media europeană.

În raport cu planul-cadru actual, variantele de plan-cadru supuse consultării prezintă o serie de noutăți, printre care, cele mai importante sunt:

  • facilitarea dezvoltării integrate a competențelor cheie prin introducerea în structura planului-cadru a unor opționale integrate la nivelul mai multor arii curriculare;
  • încurajarea unei oferte diversificate care să răspundă, în mai mare măsură, nevoilor și intereselor elevilor prin plasarea opționalelor la nivelul fiecărei arii curriculare;
  • promovarea competențelor digitale în gimnaziu prin introducerea disciplinei TIC în trunchiul comun (conform prevederilor LEN 1/2011, cu modificările și completările ulterioare), promovare orientată spre utilizarea responsabilă, sigură și creativă a resurselor și mediilor sociale digitale;
  • dezvoltarea competențelor civice ale elevilor, prin asigurarea continuității studiului unor discipline relevante pe întreg parcursul gimnaziului (Educație pentru drepturile copilului, Educație interculturală, Educație pentru cetățenie democratică, Educație economică).
  • promovarea prin studiul disciplinei Orientare și consiliere a competențelor care susțin managementul vieții personale, alegerea traseului educațional și planurile viitoare de carieră (inclusiv competențele de a învăța să înveți și antreprenoriat).

Într-o analiză comparativă succintă, cele 3 variante de plan-cadru supuse consultării, prezintă o serie de elemente comune, dar și accente diferite.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Planul-cadru finalizat în urma dezbaterii va constitui referința pentru realizarea planurilor-cadru pentru învățământul în limbile minorităților naționale, pentru învățământul integrat de artă, precum și pentru învățământul integrat sportiv.

Invitație de participare la dezbaterea publică privind planul-cadru pentru gimnaziu

Participarea unor actori cât mai diverși la procesul de consultare publică privind cele 3 variante de propuneri de plan-cadru pentru învățământul gimnazial este foarte importantă pentru luarea unei decizii privind forma finală a planului cadru. De aceea, vă invităm să analizați cele 3 propuneri de plan cadru pentru gimnaziu și să ne oferiți feedbackul dvs. prin completarea unui chestionar online accesibil la adresa de mai jos:

 

https://www.surveymonkey.com/r/planuri_cadru

 

Pentru a răspunde la întrebările chestionarului este important să fi parcurs cu atenție cele 3 variante de planuri cadru pentru gimnaziu supuse dezbaterii.

Cele trei variante de plan-cadru au fost analizate și din perspectiva unor criterii de evaluare. În procesul de dezbatere publică recomandăm utilizarea acestui instrument pentru analizarea comparativă a variantelor și formularea de recomandări.

Vă asigurăm că opiniile, comentariile și sugestiile dvs. vor sprijini în mod esențial luarea unei decizii privind planul-cadru supus dezbaterii. De aceea, vă rugam să bifați opțiunile care se potrivesc cel mai bine opiniei dvs. și să oferiți argumentele și sugestiile dumneavoastră în spațiile deschise din acest chestionar.

Va mulțumim pentru contribuția dvs. constructivă la procesul de consultare publică!

Calendarul dezbaterii publice

  • 23 decembrie 2015 – 23 ianuarie 2016 – punerea proiectelor de planuri-cadru în dezbatere publică
  • 22 decembrie 2015 – 22 ianuarie 2016 – consultare online; colectarea datelor prin intermediul chestionarului online
  • 4-22 ianuarie 2016 – dezbateri față în față la nivel județean; colectarea feed-backului în urma dezbaterilor față în față
  • 23 ianuarie – 7 februarie 2016 – analiza propunerilor primite în cadrul procesului de consultare și revizuirea proiectului de plan-cadru
  • 8-10 februarie 2016 – validarea din punct de vedere științific a proiectului revizuit de plan-cadru de către comisia de validare; avizarea de către ISE

Documente suport pentru procesul de consultare publică

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button