Uncategorized

Creșterea populației lumii încetinește: România, printre țările cu cea mai mare rată de scădere demografică

Datele CIA arată că România se situează pe locul opt în lume în topul țărilor care înregistrează cea mai rapidă depopulare, scrie Newsweek. Analiza agenției americane include 236 de țări și teritorii din întreaga lume, din care 40 au populația în scădere.

„Se datorează în principal ratelor de fertilitate scăzute (și în unele cazuri extrem de scăzute), în special în multe țări din Europa și Asia de Est (dar și în Puerto Rico și Cuba)”, a declarat pentru Newsweek Tomas Sobotka, cercetător principal la Centrul Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global și director adjunct al Institutului de Demografie din Viena.

„Țările cu un declin demografic accentuat combină adesea o fertilitate scăzută, emigrarea și structuri demografice relativ îmbătrânite. În special populația din țările Europei de Sud-Est și de Est s-a redus rapid din cauza unei combinații de emigrație intensivă și fertilitate scăzută persistentă.”

Țările cu cea mai mare creștere a populație sunt toate de pe continentul african, în frunte cu Sudanul de Sud, care are o rată de creștere a populației de 4,65%. Teritoriul cu cea mai rapidă rată a depopulării sunt Insulele Cook (-2,24%).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Sursa: Newsweek

Rata de creștere a populației României este tot negativă: -0,94%, ceea ce înseamnă că populația este în scădere. Cifra ne situează pe locul 8 în lume la acest capitol. Pe locul 7 în lume ca rată de scădere a populației este Polonia, cu o rată negativă de -1%.

Spre deosebire de România, Polonia a introdus de mai mulți ani politici susținute pro-familie, care încurajează natalitatea.

„Pentru cei cărora le pasă: există un număr semnificativ de români pe care îi pierdem an de an și nu facem aproape nici un efort ca să nu îi pierdem. Copiii avortați”, a scris pe Facebook Alexandra Nadane, Director executiv la Centrele ROUA, care oferă sprijin familiilor și femeilor în criză de sarcină.

„Nu există în România nici urmă de statistică despre cauzele avortului, pe baza căreia să fie găsite mecanisme care să ofere alternative la avort, prin identificarea unor variante de continuare a sarcinii care să fie o alternativă sigură la avort. Avem o problemă, dar nu facem nicio analiză a ei – prin urmare nu există posibilitatea identificării soluției.”

„De câțiva ani am încercat să găsesc fonduri pentru a plăti o firmă de sondare a opiniei publice, dar nu am găsit. Dacă știți pe cineva care ar fi dispus să finanțeze o astfel de cercetare, chiar dacă nu la nivelul țării, ci măcar pe o localitate sau un județ, vă rog să îmi spuneți”, a încheiat Alexandra Nadane.


Baby-boom polonez: Măsurile guvernamentale au făcut ca Polonia să înregistreze creștere demografică. Maximum pe șapte ani, înregistrat în 2017


Analiză. Politicile pro-familie din Polonia: concediu de maternitate, indemnizații pentru copil, sprijin pentru mame singure, facilități fiscale pentru părinți


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button