Două evenimente care ridică noi semne de întrebare cu privire la deontologia jurnalistei Adriana Stere de la Știrile Pro TV

de Viorela Ștefăniță
În data de 25 septembrie 2014, agenția de știri Basilica, a Bisericii Ortodoxe Române, a publicat un comunicat de presă, acuzând o jurnalistă acreditată pe lângă instituția respectivă că a dat dovadă în mod repetat de lipsă de deontologie profesională și tendențiozitate.
După ce s-a descoperit că la cimitirul Andronache din județul Ilfov funcționa o cantină fără autorizație sanitară, reporterul Adriana Stere de la Pro TV și-a propus să dovedească faptul că toate cimitirele și parohiile administrate de Biserica Ortodoxă Română încalcă în mod programatic normele sanitare.
În acest scop, jurnalista a relatat că Mănăstirea Cernica dispune de o sală de mese fără bucătărie și că două parohii bucureștene aveau sală de mese pentru parastase la capelele mortuare.
Biroul de presă al Patriarhiei Române o acuză pe Adriana Stere că a încălcat flagrant etica profesională prin dezinformare fățișă, filmând cu camera ascunsă, evitând să ceară declarații de la reprezentanții parohiilor respective și inventând lucruri care nu există la fața locului: în realitate, sala de mese prezentată drept cea de la Mănăstirea Cernica era de fapt cea de la biserica din sat, iar capelele mortuare ale parohiilor bucureștene menționate nu dispun de săli de masă.
În plus, se menționează în comunicatul Patriarhiei Române, „doamna Adriana Stere a încercat să convingă autoritățile de sănătate publică să se implice în propriul demers jurnalistic și chiar să sugereze declarații amenințătoare la adresa Bisericii din partea acestora”.
Patriarhia Română a decis să îi retragă acreditarea jurnalistei, deoarece a încălcat în mod repetat normele de bun simț în relație cu reprezentanții Bisericii și nici nu se află la prima abatere deontologică ce aduce prejudiciu Bisericii Ortodoxe Române. De exemplu, în urmă cu câteva luni, a prezentat declarația unui locatar din apropierea șantierului Catedralei Mântuirii Neamului, care se pretindea deranjat de aparatele de sudură folosite pe șantier. Ulterior, s-a dovedit că respectivul locatar avea balconul în curtea interioară a blocului, fără vizibilitate la șantier, așa cum se subînțelegea din imaginile prezentate.
Patriarhia Română mai declară în comunicat că nu a primit niciun răspuns la repetatele drepturi la replică și sesizări trimise către conducerea Știrilor Pro TV despre diversele materiale realizate de Adriana Stere pe subiecte care implicau instituția în cauză. De aceea, Patriarhia se folosește de recentul comunicat pentru a solicita conducerii departamentului de știri ProTv „să revină la prezentarea obiectivă și informarea corectă a publicului telespectator despre activitatea Bisericii, o îndatorire elementară a oricărei instituții media”.
Se pare că jurnalista Adriana Stere are un statut foarte special în cadrul Pro TV, deoarece Patriarhia Română nu este singura instituție a cărei imagine a fost prejudiciată de abaterile sale deontologice. În prima parte a anului, Asociația Studenți pentru viață a căzut victimă manipulărilor realizate prin intermediul unui reportaj realizat de Adriana Stere.
Studenți pentru viață, singura asociație studențească pro-viață din România, care ajută mamele tinere și pe cele în criză de sarcină, a fost și principalul organizator al Marșului pentru viață 2014. Evenimentul, care a avut loc în luna martie, a avut ca temă „Adopția, o alegere nobilă”, propunându-și să sensibilizeze societatea cu privire la suferința copiilor care așteaptă ani de zile în cămine pentru a-și găsi părinți.
Alexandra Nadane, Președinta asociației Studenți pentru viață, ne-a explicat în ce fel activitatea lor a fost prejudiciată de modul în care a relatat Adriana Stere despre evenimentul sus-menționat: „Noi i-am trimis doamnei Stere pe email comunicatul oficial, revista «Pentru viață – Adopția, o alegere nobilă», publicația oficială a evenimentului, și alte materiale informative. Cu toate acestea, fără să se gândească o clipă nici la deontologia profesională și nici la interesul copiilor lipsiți de părinți, doamna Stere a venit la eveniment decisă să transforme relatarea sa într-o apologie a dreptului la avort”.
O scrisoare trimisă de Studenți pentru viață la data respectivă conducerii Pro TV (atât Departamentului de PR, cât și domnului Aleksandras Cesnavicius, CEO Pro TV), arată că reporterul Pro TV a abordat o participantă la eveniment întrebând-o direct ce părere are despre avort. S-a întâmplat ca respectiva persoană să se pronunțe împotrivă. Imediat, apoi, jurnalista a întrebat o cunoscută activistă feministă ce părere are despre interzicerea „dreptului” la avort.
„Astfel s-a creat o falsă temă, care a prejudiciat atât imaginea evenimentului Marșul pentru viață 2014 – «Adopția, o alegere nobilă», cât și imaginea organizatorilor, Studenți pentru viață, o asociație seculară care nu își propune prin statut să promoveze interzicerea avortului, ci dreptul la viață și soluții de sprijinire a exercitării lui, mai ales în cazul mamei și copilului, prin măsuri specifice de ajutorare, consiliere și educare. Însă, cu toate că la întrebarea ce părere avem despre avort i-am răspuns doamnei Stere că organizația noastră nu a militat și nu militează pentru interzicerea avortului în România, domnia sa a ales să nu dea pe post această declarație”, explică Alexandra Nadane de la Studenți pentru viață.
În cadrul aceluiași reportaj despre Marșul pentru viață, jurnalista Pro TV a afirmat că la eveniment au foste prezente două tabere, una pro și alta anti-avort, jandarmii fiind prezenți acolo nu pentru că așa le cer noile reglementări de organizare a manifestațiilor publice, ci pentru a împiedica un conflict latent între așa-zisele tabere.
În scrisoarea trimisă de Studenți pentru viață conducerii Pro TV se arată că cele două tabere au fost inventate, altfel reporterul și-ar fi susținut relatarea și cu imagini. Cât despre potențialul conflict, în imaginile video pe care Studenți pentru viață le-a filmat la eveniment, se vede că doamna Băluță, activistă feministă și pro-avort, după ce a declarat pentru Pro TV că Marșul pentru viață este un pretext pentru a promova interzicerea avortului, nu a avut nicio problemă să stea în mijlocul mulțimii și să fotografieze evenimentul, amestecându-se cu manifestanții.
Asociația studențească susține că reportajul i-a prejudiciat grav imaginea și activitatea, deoarece a fost folosit de grupările feministe din mediul universitar pentru a pune presiune pe conducerea Universității București ca să excludă organizația de la Târgul Educației 2014, pe motiv că este o organizație anti-democratică și fundamentalistă, incompatibilă cu valorile universitare.
„Când ne-am dat seama cât de grav ne-a fost prejudiciată imaginea de acest reportaj, care a fost folosit ca pretext pentru o luptă cvasi-ideologică, ne-am decis să dăm un comunicat. Am trimis și o scrisoare conducerii Pro TV, la care nu am primit răspuns nici acum, după aproape șase luni”, spune Alexandra Nadane.
Aceste practici ridică mari semne de întrebare cu privire la politica editorială a Știrilor Pro TV.
(foto: http://www.freedigitalphotos.net)