ÎPS Teofan a acordat Crucea Moldavă pentru mirenii care și-au născut toți copiii
Pe vremuri, oamenii se căsătoreau foarte tineri și nășteau mulți copii. Mihai Eminescu a fost al șaptelea copil al familiei. Familiile nobile și regale, ca și cele de oameni simpli, numărau mulți copii. Dacă străbunicii noștri nu ar fi făcut așa, mulți dintre noi nu am mai fi existat azi.
Din păcate, acest tip de normalitate a devenit excepție. Familiile numeroase sunt azi privite cu compătimire, uneori chiar cu dispreț, chiar insultate pentru că dau naștere tuturor copiilor pe care îi concep. Li se recomandă contracepția ca o mare cucerire a civilizației.
Iată însă că, de sărăbtoarea Sfintei Parascheva, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis să decoreze cu cea mai înaltă distincție pe mirenii care au păstrat această tradiție a familiei numeroase și dătătoare de viață și de oameni noi pentru țară. Doxologia.ro informează că distincția Crucea Moldavă a fost oferită următoarelor familii:
- Balan Constantin (70 ani) și Vasilisa (66 ani), din Căușeni, Republica Moldova, care au 12 copii;
- Movanu Veronica, Parohia Mândrești, județul Botoșani, văduvă cu 13 copii;
- Chelea Constantin (75 ani) și Rusanda (71 ani), com. Belcești, jud. Iași, au 14 copii (13 în viață), 30 de nepoți, 5 strănepoți;
- Presbitera Argatu Floarea (80 ani), parohia Vulturești, județul Suceava, văduvă, cu 15 copii, 53 nepoți și 25 strănepoți;
- Munteanu Jenică (67 ani) și Catinca (65 ani), Parohia Mogoșești, au 16 copii.
Cu această ocazie, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a declarat:
Pentru pruncii pe care i-au născut și educat așa cum se cuvine, îi cinstim pe acești vrednici părinți, și cinstim prin ei pe toți tații și mamele născătoare de prunci, care sunt prelungirea Mâinilor creatoare ale lui Dumnezeu. Părinții aceștia și cei asemenea lor ne spun că nu există o demnitate mai aleasă și mai înaltă decât demnitatea de tată și de mamă, de soț și soție. Nici un alt rang, carieră sau distincție nu poate fi mai presus. (…)
Da este foarte greu, dar este posibil! Ceea ce pare imposibil după logica umană, devine posibil!
Este foarte greu, dar este absolut necesar, pentru dăinuirea țării și a Bisericii, pentru familia ca atare, pentru că durabilitatea, bucuria, onoarea și puterea familiei – toate – sunt constituite din prezența copiilor în sânul ei.
Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care în întreaga țară și în lume au curajul să nască copii, să-i ofere societății și să arate că acest lucru este posibil!
Tradiția decorării acestor familii de hramul Sfintei Parascehva a început cu câțiva ani în urmă. Angajații Mitropoliei care fac muncă de teren și cercetează aceste familii povestesc că este vorba de români demni, care nu stau cu mâna întinsă la stat și își cresc și educă foarte bine copiii prin munca mâinilor lor. În astfel de familii se dezvoltă excepțional simțul datoriei și cultura muncii cinstite, precum și comunicarea iubitoare și grija față de celălalt.
Citește și Tatăl a 13 copii: „Când s-au înmulțit copiii, ne-am îmbogățit și noi!” – interviu cu familia care a primit Ordinul Patriarhal „Sfinții Martiri Brâncoveni”
Citește și Pr. Radu Brînză, Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor: „Avem 153 de familii cu peste opt copii și nu sunt nici sărace, nici nefericite”
Citește și „De la al treilea copil, nu am mai simțit niciun efort – doar casa devenea din ce în ce mai aglomerată” – Andreea Giurgea, psiholog și mamă a șase copii
Citește și Alice Welch, fotograf și mamă a opt copii: „Reușesc eu să fac totul? Nicidecum. Încerc? Da…”
Citește și O familie numeroasă nu exclude realizarea profesională – Mame cu mulți copii
Citește și Viața cu opt copii: de la iubire la sacrificii și înapoi la iubire
Citește și Interviu cu capul unei familii care numără zeci de membri: „Te costă să ai copii, dar este cel mai important lucru pe termen lung”
Citește și Doamnei care se rușinează pentru că e însărcinată a patra oară