valorile familiei

„De la al treilea copil, nu am mai simțit niciun efort – doar casa devenea din ce în ce mai aglomerată” – Andreea Giurgea, psiholog și mamă a șase copii

PLEDOARIE PENTRU FRAȚI

de Andreea Giurgea

Notă: Andreea Giurgea are 42 de ani, este căsătorită din 1993 și are 6 copii. A terminat Facultatea de Jurnalism a Universității București în 1997 și Facultatea de Psihologie a Universității Ovidius în 2006. În prezent lucrează în Constanța ca psihoterapeut.

Nu e meritul meu că pot astăzi să scriu acest text. Meritul e al prietenelor mele Dana și Carmen. Lor le datorez decizia pe care am luat-o acum vreo douăzeci de ani, pe când zăceam epuizată în patul de fier din spital, în sala de nașteri.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dana și Carmen erau prietenele mele cele mai bune din liceu. Carmen era blondă și fan George Michael. Dana era brunetă și îi plăcea Rick Astley. Aveau însă ceva în comun: erau singure la părinți. Pe vremea aceea făceam o grămadă de lucruri împreună: chiuleam de la școală, ne plimbăm pe plajă, citeam, vorbeam despre orice ne trecea prin cap, chiar câte o noapte întreagă. „Ce bine de tine…” – oftau ele nostalgic de câte ori într-una din aceste activități se insinua ideea că eu aveam un frate.

Citește și: „Familia înseamnă să te lași pe tine și plăcerile tale la o parte. Și asta nu e ușor.” – interviu cu Andreea Giurgea, psiholog și mamă a șase copii

Pe bune că nu le înțelegeam. Frate-meu fusese pentru mine o constantă sursa de enervare – din copilărie, când ne certam și ne băteam ca chiorii pe jucării, bomboane cubaneze și rarele ciocolăți Toblerone pe care le mai primea mama cadou pe la serviciu și până la liceu, când părinții nu mă lăsau să merg la petreceri decât dacă îl luăm cu mine (asta însemna de obicei că venea și cu bețivii lui de prieteni și mă făcea de râs). Dar Dana și Carmen aveau alte idei. „Ești fraieră” – spuneau. „Habar n-ai ce rău e să fii singur”. „Când o să am copii o să fac doi” – și așa mai departe.

Fix de asta mi-am amintit pe când zăceam, cum am spus, în sala de nașteri, după ce apăruse pe lume prima noastră fetița. După un travaliu normal de vreo 10 ore și o naștere fără incidente eram totuși la capătul puterilor. Acum 20 de ani spitalele erau ceva mai nașpa decât în prezent din toate punctele de vedere, și experiența respectivă îmi testase limitele. (Mulți ani după aceea numai mirosul specific de spital făcea să-mi tremure picioarele). Recunosc cu toată sinceritatea că, dacă ar fi fost după mine, n-aș mai fi avut dorința sau energia să mai trec încă o dată prin tot ce trecusem.

Dar mi-am amintit de Dana și de Carmen.

Așa că aproape doi ani mai târziu o luăm de la capăt.

Am avut astfel șansa să descopăr că un al doilea copil (la interval de aproximativ doi ani de primul) înseamnă, surprinzător, doar un efort de aproximativ 20% în plus – din toate punctele de vedere (financiar, al timpului, al energiei). Toate obiectele necesare – hainuțe, pătuț, cărucior, jucării  – există deja. Diferența în ce privește cheltuielile cu hrana e nesemnificativă. Programul copiilor poate fi ușor comasat după ce ultimul venit împlinește 7-8 luni (orele de somn și masa încep să se suprapună). Majoritatea mamelor pot confirma că un singur copil tinde și de obicei reușește cu succes să îți umple tot timpul liber. Ei bine, la fel fac și doi. Nu-i nicio diferență. (De fapt, ar fi una: dacă ai un singur copil, acela stă pe capul tău fiecare secundă în care e treaz. Dacă sunt doi, de la în anumit moment încep să se joace unul cu altul și te mai eliberezi puțin).

Oricum, părinții iubitori și responsabili cu copii unici își vor investi toate resursele disponibile în unicul copil. Ghici care e diferență când ai doi? Vei face la fel. Dar vei avea doi. Eu am ajuns la concluzia că merită.

Pentru cei cu spirit de aventură, copilul nr. 3 aduce un plus de originalitate. La propriu. Viața cu trei copii față de cea cu doi e mult mai interesantă și imprevizibilă. Doi copii prezintă un spectacol destul de banal: se ceartă între ei. La trei copii apare posibilitatea de a face și desface alianțe, apar tot felul de tehnici de manipulare și subtilități. E mult mai amuzant și instructiv și pentru ei și pentru părinți. În plus, îmi amintesc că mă simțeam destul de „cool”. Dintre colegii mei de liceu, unul singur mai reușise 3. Ce mai, eram speciali.

De la trei în sus practic nu am mai simțit nicio deosebire – doar casa devenea din ce în ce mai aglomerată. Mai multe agățătoare de pus la cuier, mai multe perechi de încălțări și jucării de care să te împiedici etc. Efort în plus nu am mai înregistrat, probabil eram deja anesteziați.

Ce mi s-a părut de-a dreptul fascinant a fost felul în care Dumnezeu ne-a dat, la fiecare nou copil, exact ce am avut nevoie ca să meargă totul bine. O slujbă mai bună. O casă mai mare. O grădiniță ieftină și bună. Mai multă înțelegere între noi. Mai multă putere. Mai mult curaj. Mai multă încredere.

Mai există un aspect deloc de neglijat. Dacă ai mai mulți copii… vei avea mai mulți copii. Dar și ei se vor avea unii pe alții.

Tatăl meu a avut doi frați și două surori. Bunicul era preot și sub regimul comunist a fost în două rânduri arestat și dus câțiva ani în lagăre de muncă. Tata și-a întreținut practic frații mai mici la școli și și-a ajutat familia mulți ani după ce s-a căsătorit. Toți cinci se iubeau unul pe altul și erau foarte legați. Mama mea are un frate și o soră. Avem pe acasă un album întreg cu poze din vacanțele lor împreună pe când erau tineri, și în toate arată fericiți.

Și în această lume din ce în ce mai consumeristă și mercantilă știu că poate singura persoană de la care pot cere ajutor la nevoie, fără să mă judece sau să pună condiții, e fratele meu.

andreeag3

Mă bucur tare mult la gândul că și copiii mei, la nevoie, nu vor fi singuri. Acesta e cel mai de preț dar pe care, cred eu, m-am priceput să li-l fac.

P.S. Dana și Carmen s-au ținut de cuvânt. Au amândouă câte doi copii. Și încă mai ieșim împreună.

Citește și: „Familia înseamnă să te lași pe tine și plăcerile tale la o parte. Și asta nu e ușor.” – interviu cu Andreea Giurgea, psiholog și mamă a șase copii

11 sfaturi pentru bărbații care și-au întemeiat o căsnicie

Tatăl a 13 copii: „Când s-au înmulțit copiii, ne-am îmbogățit și noi!” – interviu cu familia care a primit Ordinul Patriarhal „Sfinții Martiri Brâncoveni”

Doamnei care se rușinează pentru că e însărcinată a patra oară

„Bărbatul trebuie să fie foarte bărbat, și femeia – foarte femeie”/ Părintele Constantin Coman (Interviu)

De ce majoritatea familiilor au doar doi copii

Cum m-am asigurat că toți cei 12 copii ai noștri își pot plăti singuri taxele de studii la colegiu

Ce ați fi dispuși să faceți pentru a avea o căsnicie fericită? Ați renunța la a face sex înainte de căsătorie?


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

14 Comments

 1. Vaaaai! Cat de frumos! Multumesc mult pt ca ati explicat atat de frumos cum e sa ai o familie numeroasa. M-ati incurajat nespus.

  1. Ati exprimat chiar foarte frumos! 🙂 Va multumesc! Nu cred ca meritul este al meu, suntem o echipa. Si am primit mult ajutor, de la oameni si de mai Sus!

 2. foarte frumos ai spus!
  Te laud ca nu ai pus inainte efortul, noptile ne-dormite, mersul la medici pt boli, fricile – toate astea speriind pe multi parinti sau viitori parinti.

  1. Ei, am insistat si eu pe partile bune. 🙂 Oricum astea raman, restul trece…
   Multumesc!

 3. Felicitari Andreea, ESti minunata ,sunteti minunati. Veti fi doi parinti mandri de ce ati realizat. Am eu o vorba :nimic material nu dureaza,dor copii cresc infloresc,se realizeaza si-ti aduc numai bucurii. Noi avem 4 copii.primii doi dupa ce au terminat facultatile si-au facut cerere de emigrare in Australia .Sunt acolo de 18 ,respectiv 10 ani.Carmen are doua fetite si Florin un baiat. Alte doua fetite au studiat in Romania si sunt casatorita fiecare dintre ele au cate doi copiii. Toti traim in relatii excelente Copiii se iubesc si se ajuta. Noi desi aam depasit fiecare 70 de ani suntem in putere . I-i asjutam cu copiii ,ne bucuram si traim clipa tineretii cu nepotii nostriSuntem fericiti si tineri ,caci este musai sa fim ,traim noi prin ei si ei cu noi si pentru noi. . Osa-ti trimit maine niste poze . SANATATE SI BUCURII!!!!

  1. Exact asa este! Copiii sunt ceea ce ramane de fapt dupa noi. Aveti perfecta dreptate. Si noi ne simtim tineri alaturi de copii si datorita lor. De cand a aparut si fetita cea mica parca am renascut. Asteptam cu interes nepotii!
   Ma bucura nespus mesajul dumneavoastra, ne prevede un viitor frumos! Va multumesc!

 4. FRUMOSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PREA PUTIN SPUS…………….. SUBLIM, MARET!!!!!!!!!!!!!!!!! FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. felicitari Andreea, copii sunt o binecuvantare, si eu am trei, si fiecare zi e plina de bucurii…greutatile si supararile palesc, si eu am avut un frate, dar a murit si pot sa spun ca nu e bine singur, exact cum ai spus, un frate e alaturi de tine oricand si oricum.
  sunteti o familie frumoasa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button