11 sfaturi pentru bărbații care și-au întemeiat o căsnicie
de Ana Popescu, Știri pentru viață
În ciuda părerilor larg răspândite în lume azi, duhovnicii ortodocși învață, din experiența lor de călăuze spirituale pentru mireni, ca firea femeiască are întotdeauna nevoie de sprijinul firii bărbătești. De aceea, bărbatul are o responsabilitate mai mare în bunul mers al căsniciei. Adesea, el nu își dă seama de acest lucru și nici nu înțelege sau acceptă pe deplin psihologia feminină. Iar aceasta poate deveni o sursă permanentă de frustrări și probleme.
Arhimandritul Efrem de la mănăstirea athonită Vatoped îi sfătuiește pe bărbați să-și asume partea mare de responsabilitate pe care o au pentru bunul mers al căsniciei, devenind adevărați lideri și modele în familie, după modelul hristic al smereniei iubitoare. Iată 11 sfaturi pentru bărbații care și-au întemeiat o căsnicie, de la starețul Efrem:
1. Dacă deja ești căsătorit, nu-ți rămâne decât să pui în aplicare următoarele 11 sfaturi. Dar, dacă încă nu te-ai căsătorit, înainte de a o face, primul lucru pe care trebuia să-l puneți în discuție este credința voastră. Este fata cu care vorbești credincioasă, merge la biserică? Dacă nu vă identificați în lucrurile duhovnicești, în credință, atunci căsătoria voastră va fi mai greu să dureze.
2. Într-o căsnicie, dragostea trebuie să vină, îndeosebi dinspre bărbat spre femeie. Acest lucru l-a făcut și Hristos față de Biserica Sa. S-a dat pe Sine Însuși ca să o facă slăvită.
3. Bărbatul să nu înceteze să-i arate soției dragostea sa, precum și faptul că toată truda și toată strădania lui au un singur scop: ca ea să fie fericită.
4. Soțul ar trebui să fie pentru soție – în funcție de împrejurări – uneori tată, alteori frate, altădată prieten și întotdeauna bărbat al ei. Dacă va face asta, va avea parte de o atitudine netulburată și armonioasă din partea soției, care, de multe ori este mai binevoitoare și mai jertfelnică, dar alteori, în fața unor evenimente neînsemnate, se descurajează și se teme.
5. Bărbatul, care este cap familiei, să nu trădeze dragostea și legătura cu soția, deoarece diavolul și slujitorii lui nu vor înceta niciodată să-i războiască, pentru a lovi însăși rădăcina vieții.
6. Bărbatul „Să trăiască în înțelepciune cu femeia sa, ca fiind făptură mai slabă”, (1Pt. 3,7). Asta înseamnă că înstrăinarea femeii se vindecă prin iubire și prin delicatețe, nu prin dojană și mânie.
7. Firea femeii este atât de slabă, încât îndată ce vede că soțul arată o oarecare amabilitate unei alte femei, fie colegă de serviciu, fie prietenă, în sufletul femeii se aprinde invidia. Nu pentru că ar fi o pornire pătimașă ci, din pricina dragostei ce i-o poartă soțului. De aceea soțul trebuie, prin tandrețe, să găsească „butonul” de îmblânzire a soției.
8. Femeia, după nașterea primului copil, nu mai dorește atât rolul sexual al soțului, cât tandrețea și afectivitatea acestuia. De aceea soțul trebuie să cunoască acest lucru și să fie tandru cu soția sa.
9. Niciodată nu trebuie ca soțul să-i facă observație soției în prezența altora, pentru că de multe ori, din egoism, soții își mustră soțiile mai ales în prezența propriilor rude.
10. Sau, dacă soția dă telefon soțului la serviciu, acesta să nu-i răspundă răstit: „Lasă-mă, n-am timp acum!”, vorbindu-i cu asprime. Ci să-i spună: „Iubito, am treabă acum, însă te voi suna eu puțin mai târziu”. Când soția va înțelege și se va convinge că soțul o iubește, atunci devine de bunăvoie așternut picioarelor lui, gata de orice jertfă.
11. Soției nu trebuie să-i ascundeți nimic, pentru că va veni vremea când veți fi descoperiți. Să-i spuneți totul și să vă consultați cu ea în toate. Nu e bine ca soția să afle cele ascunse ale voastre de la rude, de la colegi, ori de la prieteni.
Dacă femeia nu simte tandrețea soțului, golul din inima ei nu va fi umplut nici de dragostea părinților, nici a propriilor copii. Atât de mare e taina căsătoriei, încât golul creat în inima femeii de lipsa afectivității soțului nu poate fi umplut nici măcar de dragostea propriilor copii!
Așadar, cea mai mare responsabilitate pentru orice rău care intervine în căsătorie o au bărbații, deoarece nu își manifestă dragostea față de soțiile lor. Iubesc femeile, dar, din nefericire, nu pe ale lor. Aceasta este rădăcina răutății. Atunci apar gelozia și bănuiala.
(Extras din cartea „Mărturie athonită în România” de Arhimandritul Efrem, Egumenul Mănăstirii Vatoped, publicată de Sfânta Mănăstire Vatoped în 2004)
Puteți citi și traducerea în engleză a acestui articol:
11 Words of Advice for Husbands: How to Have a Successful Marriage