VIDEO. Ioan Șolea de la Coaliția pentru Familie: „Nu în contra cuiva am făcut acest demers. Am vrut să creăm un precedent important pentru democrație. Să fim acea societate civilă care colaborează cu statul”
Prezent la emisiunea „Jocuri de Putere” din 6 noiembrie 2016 de la Realitatea TV, Ioan Șolea de la Coaliția pentru Familie a făcut o afirmație foarte frumoasă despre felul în care coaliția pe care o reprezintă a dorit să-și poziționeze demersul:
Într-o Românie în care auzim din ce în ce mai mult că trebuie să apărăm democrația și statul de drept, se naște un grup de oameni care, acum un an, au spus ceva: „Haideți să accesăm și noi un instrument care nu a mai fost până acum accesat cu succes în România, care se numește Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției”. Au citit legea și au văzut cum ar trebui să se dezvolte ei pe mai departe pentru a avea succes. (…)
Le spuneam: „Dragilor, aveți în față… o lege aproape imposibil de practicat. Știți de ce o să putem? Pentru că o să fim profesioniști și pentru că ne interesează foarte mult tema pe care o abordăm. (…)
Am urmărit pas cu pas această lege. Nu ne-ați auzit să fim agresivi. Aveam chiar discuții foarte clare (în acest sens). Nu am ieșit înainte să fie (dată) decizia Curții. De ce? Pentru că noi am înțeles că, mai mult decât tema subiectivă a noastră, respectiv revizuirea articolului 48 din Constituție (pentru definirea căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie, în loc de „uniune între soți”, ca în prezent), noi trebuie să creăm un precedent important pentru democrație și statul de drept: o inițiativă cetățenească de revizuire a Cosntituției care să se califice. Și mai mult decât atât: un exercițiu cetățenesc neagresiv.
Pentru că noi înțelegem astăzi societatea civilă din România cu grupul care iese în stradă și dărâmă guverne. Contra statului român, cu alte cuvinte, contra instituțiilor. Dar societatea civilă din România, aceea pe care noi vrem să o creăm, este aceea care colaborează cu instituțiile de stat din România și care creează un dialog, care vine la instituțiile de stat și spune: „Avem o problemă în acest punct. Vreți să fiți partenerii noștri și să ducem România acolo unde trebuie să ajungă?”.
De aceea nu am atacat Curtea Constituțională, de aceea nu am făcut presiuni, de aceea nu am atacat guvernul, de aceea nu am atacat nici măcar pe președinte. Nu ne-ați văzut să ieșim cu o declarație furibundă, în care să spunem: „Nu se poate așa ceva!”.
Cine l-a taxat pe președinte, domnule Rareș Bogdan, de a trebuit să se explice de la Bruxelles? Unde l-au atacat? Pe pagina de Facebook. Nu mai putea să facă față. Oamenii scriau pe bloguri, nu noi. Noi n-am putut să gestionăm așa ceva! (…)
Am respectat regulile jocului democratic, nu am atacat pe nimeni și așteptăm să fim tratați cu același respect. Pentru că noi nu în contra cuiva am făcut acest demers, ci pentru România și pentru exercițiul democratic. Calificarea acestei inițiative este o chestiune extraordinară pentru România. Pentru că noi trebuie să utilizăm aceste instrumnte democratice cât mai des, ca să scăpăm de acea retorică stupidă care spune: „Nu se mai poate în România! (…)”
Nu mai putem să intrăm pe această retorică. Soluția e aceasta: Exprimă-te! Fă ceva pentru țara aceasta!
Nouă nu ne-a fost ușor să face toate acestea. Am făcut o reverență statului român și am spus: „Devenim partenerii voștri, nu împotriva Parlamentului. Noi vrem să fim niște parteneri ai Parlamentului – ai acestui Parlament, care este încă legitim, nu ai celui care va veni!
Citește și VIDEO. Realitatea TV, integral: Coaliția pentru Familie și susținătorii ei cer organizarea referendumului odată cu alegerile parlamentare
Citește și VIDEO. Ioana Picoș: „Sunt orfanii copii de mâna a doua care ar trebui să se mulțumească cu părinți homosexuali? Doi bărbați nu pot înlocui o mamă și două femei nu pot înlocui un tată”
Citește și VIDEO. Ioana Picoș reduce la absurd argumentul activiștilor LGBT: „Nici eu nu mă pot căsători cu o femeie. Aceeași lege se aplică homosexualilor. Nu e nicio discriminare”
Citește și VIDEO: Activiștii pentru „căsătoria” între persoane de același sex, trimiși în corzi de argumentele Ioanei Picoș de la Feminism proFamilie
Citește și Dezbatere despre căsătorie la TVR 1: Ioana Picoș-Făgădaru de la Feminism proFamilie și Florin Buhuceanu de la Accept
Citește și Adina Portaru, jurist, ADF International: „Inițiativa Coaliției este în deplină concordanță cu drepturile omului și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului”